November 2020
29.10.2020
Pimedaim aeg aastas
Rita Ray: “Lauljatega käib kaasas suur teejoomine”
Rita Ray (24) pole Põlvas üles kasvanud mingi limonaadi ega poesaia peal. Tempoka elustiiliga lauljana on ta mõistnud vajadust olla terve ja vaimselt tasakaalus. Vaid nii jõuad taluda pinget ja stressi, mis kiire eluga igapäevaselt kaasas käib. Eluterved hoiakud on väärtus, mida hoida.
Eelroad
Selle kuu ostujuhid, trendid, sündmused ja avamised
Kirjakast
Hea ulukiroa valmistamise kunst
Ulukiliha on teadagi mineraalirikas ja maitsev, aga selle valmistamine eeldab oskusi töödelda taist ja sitket liha. Kui juurde sobitada veel metsamaitseid seentest marjadeni ja kohalikke juurikaid, võib mõnust mõmisema jäädagi.
“Küll seal tehti piu ja küll seal tehti pau...”
Kas ulukiliha on ohutu? Kas hunti võib süüa? Mis on looduse humaniseerimine? Kuidas käib metsloomaliha esmatöötlus? Kas jahimehed elavad teisel planeedil kui linnainimesed? Küsimusi jätkub, kui küttidega kohtuda.
La Bottega
Kui gurmaanist kokk Orm Oja vahetab töökohta, jõuab teade peavoolumeediasse. La Bottega köök on tema käe all lühikese ajaga teinud läbi tõelise uuenduskuuri.
Veganite pilaff
Mõnus ja värviline vahepala või täistaimne roog, mille retsept tasub lisada oma kollektsiooni. Isuäratav taldrikutäis valmib lihtsatest toiduainetest ja kiiresti.
Planeerides võidad
Tundub ju mõistlik selle asemel, et iga päev töölt koju minnes poes tühja pilguga ringi ekselda, koostada hoopis nädalamenüü, kus kõik täpselt kirjas. Raha hoiad seejuures ka tublisti kokku.
Argine armastab küllust
Hakklihatoidud liigitame tavaliselt argiste sekka. Kui liha pannil kiiresti pruunistada, võimaldab see edasiarendusi pea lugematul hulgal.
Tasakaalus eined
Iga päev kööki tunniks ajaks süüa tegema ei jõua. Küll saab teha pajaroogi topeltkoguses ja ülejäägi sügavkülmikusse panna ja vajadusel sealt välja võtta.
Kummardus multikeedupotile
Imevidin. Ei nõua köögis palju ruumi. Sobib hästi suvilatesse, kiire elurütmiga inimestele ning loomulikult ka alternatiivseks vahendiks täiuslikesse koduköökidesse. Multikeedupott. Kas tõesti on see mürakas vajalik?
Bataat ehk maguskartul
Kui valid poes bataadimugulat, siis rohkem suhkruid, vett, pigmente ja bioaktiivseid ühendeid sisaldavad tumedama värvusega juuremugulad.
Hubased õhtud köögis
Võta tööpäeviti ka aega süüa teha ja rahus süüa. Üheskoos naudime toitu ja sööme aeglasemalt ning see omakorda on seedimisele tuntavalt kasulikum.
Aeganõudvad kalakotletid
Kui lõhe või forell ilmub müügile veidi soodsama hinnaga, tee neist kotlette juba ette. Juustuga täidetud kotlette saad hoida sügavkülmas vähemalt kuu aega. Ja tea, et need saavad veelgi paremad kui kalapulgad.
Teeme musta tänavatoitu!
Tänavatoit, mida pakutakse festivalidel, laatadel ja üritustel, on meie söömisharjumustesse tulnud, et jääda. See on kiiresti kättesaadav, värskelt valminud ja tühja kõhuga alati nii maitsev. Pimedal musta toidu kuul lasime fantaasia lendu ja otsisime maitseid ja kooslusi, kuhu süsimust kõige paremini sobitub.
Pagana hea pliit, mille pärast surra!
Restoran on koht, kuhu me läheme aega maha võtma. Kõik särab ja sillerdab, teenindaja peab naeratama ja peakokk hea välja nägema. Ega eriti mõelda ega räägita, et 21. sajandi haigused – ärevus, stress, depressioon – kummitavad ka seal. Koos ohtra mõnuainete tarvitamisega: alkohol, narkootikumid .... Ka restoraniköögis me üritame põgeneda reaalsuse ja stressi eest.
Kiired salatid
Kui lõuna paiku hakkab nälg näpistama, suure prae järele aga üldsegi ei isuta, on salat alati hea valik. See küllastab isud ja annab palju head energiat.
Igapäevane söögitrall
Hommikusöök koos lasteäratustseremoonia ja riidessepaneku ning kooli-lasteaeda õigeks ajaks viimisega on mu argipäeva ärevaim hetk. See on peenpsühholoogiline minuti täpsusega sooritus, kus tuleb hoida balanssi rõõmsa meele ning piiride seadmise vahel, et elimineerida eos kõik venitamistaktikad.
Kui vanaks elavad veinid?
Kõige rohkem küsimusi veinisõpradelt olen ma saanud veinide säilitamise kohta. Väga sageli tuuakse kuurinurgast veinikast või paar välja, et paluda neile ekspert-hinnangut. Millal on õige hetk need ära juua ja kas nende hulgas on mõni vein, mis vääriks pikaajalist säilitamist? Kas on ikka nii, et mida vanem vein, seda parem?
Iga magusa küpsetise unistus
Metsikus looduses kasvanud ja terve suve läbi väge kogunud palukate ja kukemarjade kasulikkust on keeruline üle hinnata. Magusad küpsetised lausa küsivad hapukate marjade järele.
Isade isadepäevasoovid
Ärme keerutame. Parim isadepäevasoov on enamasti “kuuspakk, telekapult, kiirnuudlid ja naine koos lastega ämma juurde”. Finesse otsides tuleks võtta arvesse eri põlvkondi ja juurde panna ka isa arvamised oma tööst, elust, riigist ja rahvast.