Jaanuar-veebruar 2021
29.12.2020
OMA MAITSE JAANUARINUMBRIS | Kristina Šmigun-Vähi õnnelikkuse retsept, lisame toidule vürtsi, keedame sooja suppi ja pakume peent pidusööki
Jaanuari-veebruari ühisnumbris tuletame meelde mõned talvised klassikud ehk soojendavad supid, mis on nii mõnusad ja tummised, et pane või lusikas püsti sisse. Magusaisu rahuldavad sufleed ja rukkijahust küpsetised, ka šokolaadist ei saa üle ega ümber. Ajakirja põhirõhk on seekord aga vürtsidel!
VÜRTSIKAD LEMMIKROAD, mille tulisust saad ise timmida
Mida teha perele süüa talvel, kui külm on naha vahele pugenud ja niiskus kontideni hiilinud? Meie toimetuse naistel on oma pere lemmikud, reisidelt kaasa toodud tulised keha soojendavad ja maitsemeeli taevasse tõstvad retseptid, mis on igati läbi proovitud ja meele järele.
Kui palju kohvi on liiga palju? Kõik, mida me teame kofeiinist ja selle kasulikust mõjust ajule
Kas me tunneme end kohvi juues hästi või hakkab süda puperdama, sõltub suuresti geenidest ja igapäevasest harjumusest kohvi juua või mitte juua.
“Mind teeb toit alati õnnelikuks. Päriselt!”
Kunagine suusatamise maailmameister ja kahekordne olümpiavõitja, nüüdne riigikogu liige Kristina Šmigun-Vähi (43) teab, et kõik ei pea alati ideaalne olema ja nööri mööda jooksma, vaid elust tuleb mõnu tunda. Ennast siiski käest laskmata.
Kirjakast
Eelroad
Selle kuu ostujuhid, trendid, sündmused ja avamised
Õhtusöök kahele
Poleeri nõud, vali muusika, tõsta vaasi lilled, süüta küünlad ... ees on ootamas imeline õhtu! Romantilise õrnades heledates toonides õhtusöögi peategelasteks olete teie kaks, kõrvalosades astub üles kolm suure-pärast rooga, pakkudes nii valmistuskui söömisrõõmu.
Brasserie 11
Brasserie 11 on sündinud noore naise kirglikust unistusest ja soovist nautida ise ning pakkuda ka teistele tükikest Prantsusmaad. Köögis ei toimeta küll pesuehtne Jean-Pierre, kuid kohaliku peakoka menüü on koostatud klassikalise Prantsuse brasserie stiilis.
Odava toidu hind tuleb inimeste heaolu arvelt
Kujutage ette olukorda, kus te koristate perega põllult köögiviljasaagi, saadate selle kokku-ostjale, aga tulu saate täpselt nii napilt, et hing vaevu sees püsib. Maailmas on suuri toidutootmise piirkondi ja riike, kus töötaja vaesus on süsteemne.
Nii tummised, et pane või lusikas püsti sisse!
Klassikalised kodused supid valmivad päris puljongiga. Võib tulla üllatusena, aga seda pole raske keeta. Paned poti vee ja supikoguga tulele, riisud vahu, lisad pipart-loorberit ja jätad paja tunnikeseks tulele.
Mõista, mõista TOITU
Vanasõnad, mõistatused ja muud väljendid-ütlused ning ajastuid kirjeldavad lõigud romaanides-novellides räägivad tihti toidust, aga nendesse sõnumitesse on kaasa pandud veel midagi. Osutavaid tähendusi ja ka nende nihkeid on eesti lugudes oi-kui-palju!
Maitsetundlik vein kliimakriisis
Restoranis veine valides kuuleb aina sagedamini sommeljeed kiitmas mõnd veini jätkusuutlikuna. Mida see veinivalmistamise kontekstis tähendab?
Kas me oleme SÖÖNUD kogu aeg valesti?
Nii mõnelgi käib aasta alguses läbi mõte alustada täiesti uut elu täiesti uue toitumisstiiliga. Tulen sulle appi ja pakun välja dieedi, mis küll (veel) pole saavutanud Eestis suurt populaarsust, aga teeb silmad ette nii mõnelegi teisele “kapsasupidieedi” kategooriasse kuuluvale dieedile.
Šokolaad, see hõrk luksus
Šokolaad on tundlik tooraine. On mõned nipid, mida teades jäävad šokolaadiglasuurid läikivad ja isetehtud maius kaunis.
Rukkijahused ahvatlused
Rukkileib on osa meie identiteedist, kuid rukkijahu sobib suurepäraselt ka magusatesse küpsetistesse. Pirukad, koogid ja küpsised saavad omapäraselt koreda, kergelt maalähedase ja hästi õrnalt hapuka meki.
Säästuaja mitu palet
Pärast mõningaid ekspressiivseid toiduosturetki umbes kuu teises pooles või mõne pereliikme sünnipäeva eel valitseb pangakontol seis, mis sunnib mõtlema, et kuidas nüüd siis edasi ...
RETSEPTID | Pane kana potiga ahju ja ongi kolme erineva roa jaoks materjal olemas! Vaata, mida puljongi ja ahjukana jääkidega pihta hakata
Ahjupotis küpsetatud kana valmistades saad korraga võtta ahjust välja nii mõnusa linnuprae kui puljongi. Linnu juurde võid valmistada traditsioonilise köögiviljalisandi ja serveerida seda koos riisiga, aga samast puljongist ja liha ülejääkidest saad edasi arendada tõelisi meistriklassi maitseid.
RETSEPTID | Maitsepaindlikud road lihaga ja ilma, staariks soodne tükeldatud tomatite konserv!
Talvisel perioodil on tomatikonservist rohkem asja kui värsketest viljadest, toiteväärtus on suurem. Ka on tükeldatud tomateid mugav, lihtne ja kiire kasutada. Kui poes on valida, eelista purki pandud ploomtomateid. Viljaliha on nendel hoidisena oluliselt täidlasema maitsega.
RETSEPT | Mõnus argiroog: böfstrooganov. Aga kuidas seda teha nii, et liha jääks pehme ja hõrk ja ei kuivaks ära?
Böfstrooganovi valmistamiseks leiad siit paar head soovitust ja nõuannet, et liha jääks pehme ja roog õnnestuks suurepäraselt!
RETSEPTID | Läätsehautis valmib väga kiiresti ja on odav. Vaata veel 3 võimalust, kuidas seda serveerida
Läätsed valmivad kiiresti ja annavad mõnusa täiskõhutunde.
RETSEPTID | Suflee – kõrgustesse pürgiv uhke magustoit, mis sobib absoluutselt igale peolauale
Sufleed on lihtne teha, kui paari nippi ette teada. Kiire serveerimine annab omaette vägeva efekti. Kohev minikoogike lihtsalt sulab suus!
Ahjukana omas mahlas
Roog, mille valmistamiseks kulub 10 minutit, ülejäänud paar tundi küpseb see ahjus omaette.
Kana ja oad Mehhiko moodi
Kanalihatäidiseks kasuta ahjukana ülejääke. Vaata ka retsepti Ahjukana omas mahlas.
Nuudlisupp Hiina moodi
Selle supi võid valmis laduda nii lihaga kui lihata, kuid kodune kanapuljong on roa olulisim maitseandja.
Vorstiomlett
Impressiivne serveering! Omletitäidiseks sobivad nii vorstid, lihapallid kui veganvorstikesed.
Tomatihautis praejuustuga
Praejuustu asemel sobib siia hästi ka praetud valge kalafilee.
Tomatirisoto mascarpone'ga
Mõnus kerge argiroog. Kui soovid, sega kuuma risoto hulka enne serveerimist peotäis foolhapperikkaid värskeid spinatilehti.
Böfstrooganov
Vana hea kombe kohaselt valmib kõige parem böfstrooganov sisefileest. Böfstrooganovi on aga ikkagi raske teha, kuna peened liharibad kipuvad praadimisel jääma kuivad, mitte pehmed.
Harilik läätsepada
Punased läätsed pehmenevad väga kiiresti. Hautisest saad edasi valmistada nii kausisalateid kui kotlette.
Läätsesalat, läätsekotletid ja läätsehautis
Nende roogade valmistamine on lihtne, kui sul on alles üksjagu kõige tavalisemat läätsehautist. Kuidas seda valmistada, vaata Harilik läätsepada alt.