Aprill 2021
01.04.2021
Siiri Kirikal: söömine on üks kättesaadavamaid ja ahvatlevaimaid enese haletsemise viise
Miks on nii, et osad minu tädidest ja onudest on terve elu olnud pigem tüsedad, teised jällegi saledad? Osa tüsenemisele kaldujaid on käinud uuringutel, neil on silma peal hoitud, et diabeet ei hakkaks kimbutama.
“Iga roog on samm elamuste teekonnal”
Lastega köögis tegutsev superisa, teadlasisa – kas selline on päriselt olemas?! Teadushuvidega lapsi ja noori telesaadetes “Magus molekul” ja “Rakett 69” teadushiidudeks arendav füüsik Aigar Vaigu (36) ei saanud mitte ilmaaegu presidendilt hiljuti Valgetähe V klassi teenetemärki, teaduse populariseerimine on ta südameasi. Ka köögis.
Eelroad
Selle kuu ostujuhid, trendid, sündmused ja avamised
Kirjakast
Toiduga liigse keharasva vastu: retseptid, mis aitavad sul kiiresti ihaldatud kaalunumbrini jõuda
Teate ju seda ütlust, et kõik dieedid hakkavad homme? Kui siis pärast kuid või aastaid edasilükkamist lõpuks end kätte võtad ja söömist kontrollima hakkad, siis võib kaal küll alguses mühinal langeda. Aga tihti tulevad kilod pärast dieedi lõppu kahekordse hooga tagasi. Jätkusuutlikum on oma toitumisharjumusi alatiseks muuta. Süües tervislikult ja mitte end näljutades.
Kui stress hakkab paisutama vööümbermõõtu
Kas oled märganud, kuidas emotsionaalselt väga raskel või äreval ajaperioodil võid süüa nii tervislikult kui võimalik, aga kõhus on ikkagi raske tunne? Negatiivne stress mõjutab meid üle kogu keha ega piirdu üksnes kehva kontrollivõimega emotsioonide üle.
Oma Maitse TEST | Clean Kitchen — kas Orm Oja kokku pandud toidupaki ja retsepti järgi kokates õnnestub kodus restorani kvaliteediga roogasid luua või on mugavam ikkagi valmistoitu tellida?
Clean Kitchenis tegutsev Orm Oja on kokku pannud menüü, mille roogade komponendid koos valmistusõpetusega sulle koju saadetakse. Katsetasime tellimismugavust ja proovisime järele teha hunniku roogi.
Kapsast võid süüa kas või iga päev!
Esimesed kevadised värsked peakapsad panevad igal köögikatal mõtted pöörlema ja keerlema. Värske kapsa krudin käte vahel vallandab silmanurgas tahtmatuid rõõmuvärelusi. Kui on kiire, valmigu kas või lihtne hautis hakklihaga, sest selle lõhnad ja maitsed viivad su otse suvesse.
SUUR SPIKKER | Kuidas külvata maitsetaimede seemneid pottidesse ja kasvatada taimi aknalaual nii, et ka algaja potipõllumees saaks korraliku saagi?
Värske maitsetaim annab paljudele toitudele peent maitselihvi. Kanepi Aiandi peaagronoom Merilin Saksing õpetab, kuidas seemneid külvata ja kasta, millist mulda maitsetaimed vajavad, kas ja kuidas neid väetada ka tuleb ning selgitab, millised taimed vajavad valgust ja sooja ja missuguseid on ilmastikukukindlamad ning tulevad ka hämaras kasvukohas toime.
Väikesed abimehed pakuvad suurt abi
Kui oleks olemas vürtside ja ürtide autahvel, siis kuuluksid kõik need järgnevad sinna nii oma salendava efekti kui muude tervistavate omaduste poolest.
Mul pole küll aega hommikuti süüa!
“Ei, mina hommikuti ei söö, sest mul on nii kiire ja minu jaoks on kauem magamine olulisem!” “Hommikusöögi tegemine võtab nii kaua aega, pigem söön lõunal rohkem!”
Nädala sees polegi ju muud aega süüa kui VÕILEIBU! Aga tee need siis sellised, mis päriselt ka maitseelamust pakuvad!
Vii oma võileibade tegemise kunst uuele maitsetasandile!
Kuidas pehmeneb taine liha?
Kanafilee, kalkunifilee, vasikaliha, seasisefilee, veisesisefilee – kõik need on rasvavaesed lihatükid, mida saad pehmeks ja muredaks küpsetada ka ilma rasva lisamata.
Toiduteadlaste köielkõnd
Kogu maailmas on suund jätkusuutlikule toidutootmisele, et hoogsalt kasvav planeedi elanikkond ikka toidetud saaks. Läänes valitseb samal ajal ka suund toidu tervislikkusele. Nende kahe vankri ette on ka Eesti toiduteadlased rakendatud.
RETSEPTID NÄDALAVAHETUSEKS | Pasta on alati hea mõte! Neli pisut tervislikumat ideed korralikuks kõhutäieks
Spagetid, sarvekesed ja lipsukesed ... üks pastapakk on ikka igas kodus tagavaraks hetkeks, kui süüa teha väga pole aega.
Ärapeidetud kalorid
Erinevalt mahla- või küpsisepakenditest pole veinipudeli etiketil näha, kui palju kaloreid või muid toitaineid jook sisaldab. Karm tõsiasi on see, et vein sisaldab kaloreid üsna tublisti.
Kuidas teha veluurkattega torti?
Küllap oled kondiitriletis silmanud sametkattega koogitegelasi ja nuputanud, et kuidas küll sametine efekt koogi pinnal saavutatakse.
Teeme koogi vegansõbralikuks
Oblikhapet sisaldava rabarberi muudab mahedamaks ja kehasõbralikumaks mõni piimatoode. Millega seda asendada, kui tahad teha vegankooki?
Kaunvili, ega sa pole ära eksinud?
Oleme harjunud ube, kikerherneid ja läätsi kasutama peamiselt soolastes toitudes valguallikana. Need sobivad ideaalselt aga ka magustoitudesse. Nii kasutad kõigele lisaks ka vähem tavalist nisujahu.
Kevadet ülistades
Umbes märtsi keskelt hakkasid talvel keha nii mõnusalt soojendanud pudrud, ahjupraed, küpsed juurikad ja värskust pakkunud hapukapsas, keedupeet korraga maitsema igavalt ja lausa ahistavalt. See kõik on alles eelmäng suurele rohesümfooniale.