Juuni 2021
03.06.2021
OMA MAITSE JUUNINUMBRIS | Pidupäevad pereringis, Elina Nechayeva ilu saladus, murelikoogid ja palju põnevaid grillinippe
Viimastel aastatel oleme igas ajakirja numbris pööranud eraldi tähelepanu võimalusele süüa köögivilju. Oleme harjunud kapsast ja kaalikast mõtlema kui argisest ja isegi pisut vanamoelisest, tegema harjumuspäraseid toite, kuid ometi on needki tavalised aedviljad üha sagedamini särama löödud. Kõige suuremad üllatajad, kui need on hästi tehtud. Ka peolaual.
“ Süüa, aga mitte paksuks minna! See on tegelikult meie kõikide unistus ”
Suvi! Tallinna külje all peituvas maakodus toimuv avaneb kui kaader Federico Fellini filmist, kui ooperiprimadonna Elina Nechayeva seal koos ema Irina Milišnikova ja noorema õe Arina Milišnikovaga kokku saavad.
Kirjakast
Eelroad
Selle kuu ostujuhid, trendid, sündmused ja avamised
Valgete ööde uhked söömad
Suvine pööripäev paneb pea alati pöörlema. Täisküpsuses kevad sammub läbi õitsemise ja kõrgeks kasvanud rohu vaikselt suvesse. Olgu see jaanipäev vihmane või mitte, lõket tehakse ikka ja laudki ei jää katmata. Seal on lisaks lihale palju köögi- ja puuvilju. Salateid on hea tõsta täpselt nii palju ja selliseid, mis just kellelgi parasjagu isutavad.
Kampai
Jaapani köögis on midagi, mis põhjamaiseid maitsehimulisi nagu mesilasi mee peale kokku meelitab.
16-aastaselt äriga alustanud Liisi Tarvo pöörane edulugu: kuidas noor tüdruk unenäost sündinud ideest eduka kohvikuketi püsti pani
Liisi Tarvo (24) lükkas oma esimese äri käima juba 16-aastaselt. Põhjus lihtne: tal endal oli kooli-trenni-hobide vahelt vaja ampsata midagi värsket ja tervislikku, kuid kohvikutes ja tanklates sai siis ainult burgerit ja hot dog ’i. Järelikult tuli ise kohvik teha ning turule tuua oma vrapp.
Digitermomeetri panus grillimisse
“Peatage maailm, ma tahan maha minna!” – maha minna selleks, et koduaias rahus grillida ja jõuda imevidinate abil selles kunstis täiuseni. Liha sisetemperatuuri mõõtvad termomeetrid on jõudnud enneolematule tasemele.
Meister õpetab: kuidas ehitada kiviahju, kus valmivad need kõige õigemad pitsad ja pirukad
Kes ei mäletaks, mismoodi maitsevad puuküttega ahjus küpsetatud leivad... On see siis maitseromantika või mõnest Itaalia reisist jäänud mälestus, aga ainult grillahjust jääb paljudele väheks. Kes ikka õiget pitsat tahab küpsetada, unistab päris oma kiviahjust. Selliseid saab ise ehitada või lasta mõnel meistril õue peale püsti panna.
Kodused käsitööburgerid
Käsitööburgerite ümber hõljub eriline hõng. Kui burgeri ees on sõnajupp “käsitöö-”, siis on ootused kohe suuremad ja maitsemeel valmistub positiivseteks üllatusteks.
Värskete kurkide kiirsoolamine
Kui talv läbi saame kasutada peamiselt pikkade kurkide perekonna esindajaid, siis suve hakul võtavad nende koha sujuvalt üle lühikasvulised isendid. Värskusest krudisevad ja kergelt turritavad viljad pakuvad kiirkurgi fännidele soolamislusti kuni suurhoidistamise kõrgaegadeni välja.
RETSEPT | Klassikaline Fish & Chips - üks mõnusamaid viise kalasöömist armastama hakata
Kalasupp on hea, aga kahjuks mitte kõigile meeltmööda. Fish & Chips on aga üks mõnusamaid viise kalasöömist armastama hakata. Fish & Chips saab ideaalne, kui kala on puhta maitsega, seda ümbritsev tainas krõbedaks küpsenud ja õhuke ning frititud kartulid samuti kodus tehtud. Seda kõike kroonib hea tartarkaste.
Munavaba munalikkus
Majonees on majonees. Punkt. Siin rohkem polekski suurt rääkida. Aga veganmajoneesidega on asjalood tunduvalt komplitseeritumad. Maitseme järele!
RETSEPTID | Argiroad selleks nädalaks — lihtsad ja kiired lemmikud, mis iial ära ei tüüta
Hea toit on aromaatne, värskelt valminud ja lihtsatest toiduainetest. Pidev tasakaalu leidmine laste ja vanemate maitse-­eelistuste vahel pole seejuures ka mingi pisiasi. Aga just sellepärast on väikesed muudatused koduses tavapärasuses lahedad.
Sidrunikoore sisse serveeritud
Mõnusalt hapuka sidrunijäätise sidrunisektorite seest serveerimine on vana hea viis kogu tooraine otsast lõpuni ära kasutada. Nüüd on see saanud aga hoopis uue sisu. Nii saad aiapeo magusa vooru kanda lauda nii, et magustoidu nautimiseks ei olegi lisanõusid vaja.
RETSEPTID | Suvised road värskest aiakraamist — röstitud porgandid jogurtikastmega, porgandihummus ja porgandisupp koriandripestoga
Värsked porgandid, rohelised tuustid alles küljes, on hea algus köögiviljade väljakutsele. Kui harvendad oma peenart, saad tühjaks süüa terve juurika ja kasutada ära ka lehed, näiteks pesto tegemiseks.
Miks keha omastab toitaineid paremini liikudes?
Istuvat inimkonda iseloomustavad mitmed tüüphädad, mida saab igaüks ise kas ära hoida või vähemalt kaugemasse tulevikku lükata. Pärast õhtusööki on intensiivsest trennist tõhusam hoopis jalutuskäik.
RETSEPTID | Mida koolilõpetajad tegelikult süüa tahavad? Vaata laheda lõpupeo menüüd, mille on kokku pannud lõpetajad ise
Ühel ilusal varakevadisel õhtusöögil viskasin oma suvistele gümnaasiumilõpetajatele õhku küsimuse: kui oleks teie valida, milliseid toite tahaksite oma kodusel lõpupeol nautida? Pärast pisukest juurdlemist hakkasid mu kaksikud ideid õhku loopima kui paisu tagant: sushi ja Caesari salat! Lillkapsaampsud ja takod. Mingi lahe mullijook … Panimegi kokku fusion-peolaua, kus läbiva joonena põimuvad Aasia maitsed Lõuna-Ameerika ja Itaalia omadega. Elagu vabadus ja lennukus!
Suvel voolaku klaasidesse Itaalia vahuveinide paremik
Vahuveinide valmistamine šampanjameetodil on märgilise tähendusega. See on kallis ja aeganõudev ja valmistusviis prestiižne. Peale Prantsuse cremant ’i tehakse väga häid vahuveine sel viisil ka Itaalias.
RETSEPT | Kõige lihtsam küpsetis nädalavahetuse sissejuhatuseks — croissant’ i-vorm mustikate ja sidruniga
See on üks tore idee, mida saab teostada eriti suurejooneliselt isetehtud (juuretisega) croissant’ ide ja kreemidega, aga väga hästi saab sarvesaiavormi küpsetada ka poe valmiskraamist.
Murelid koogi peal ja sees
Suve hakul saabuvad meie poodidesse tume­punased murelid. Suured, läikivad ja mahlast nõretavad. Esialgu on need müügil hingehinnaga, kuid suve edenedes kannatab mureleid osta juba terve kastiga. Suurepärane külakostiks või terveks nädalavahetuseks perele nosimiseks. Murelid sisaldavad palju antioksüdante ja ohtralt kaa­liumi. Paljud maratonijooksjadki ­kasutavad taastu­miseks just mureli- või kirsimahla.
Kirgede MARI
Pole ühtegi teist suveandi, mida ma nii palavalt armastaksin ja mille üle oleksin valmis tulist kaitsekõnet pidama, kui seda on eestimaine maasikas.