September 2021
03.09.2021
Oma Maitse SEPTEMBRINUMBRIS: puhume toidu- ja kehakaalujuttu Ester Kuntuga, leiame moosile rakendust ja ammutame köögiviljadest elujõudu, lisaks palju sügisehõngulisi retsepte
Lugesin veidi aja eest sünoptikute arvamusi kliima muutumisest ja nende kinnitusel ei saa me siinses kliimavööndis kõige enam tunda sugugi mitte suve, vaid hoopis talve moondumist. Kõik valgub ühtlaseks pikaks sügiseks.
“Vahel, kui energia on otsas, siis ma lähen täitsa närvi, kui mul ei ole ühtegi soolast suutäit võtta!”
Suurim katsumus on Ester Kuntul (31) olnud “Tõe ja õiguse” filmi Mari rolli jaoks valmistudes, kui tuli korralikult juurde võtta ja siis poolteist aastat lopsakas ja mahlakas püsida, et võtteperioodil stabiilses kaalus olla ja kinoekraanil veenev välja paista.
Eelroad
Selle kuu ostujuhid, trendid, sündmused ja avamised
Millest koosneb õunaõhin?
Õunaaeg kestab mitu kuud ja värskete ubinatega saab maiustada esimestest juulikuistest valgetest klaaridest kuni hilissügiseste sibulõunteni välja.
SALAKUULAJA | Taju resto — toit on lihtne, hea ja arusaadav
Terve suve on soft-opening ’i käigus Jõelähtmes avanenud restorani kohta kuulda olnud üksnes suusõnalist infot ja sotsiaalmeedias on näha külaliste postitatud fotosid. Ega sinna valdustesse muudmoodi sisse saagi kui ette helistades.
Koolikokk imestab: milline täiskasvanu saaks euro eest iga päev mitmekülgselt ja tervislikult söönuks ja jääks sellega rahule?
Teate ju küll irinat, et arstid ei tea midagi, valitsus on rumal ja koolitoit ei kõlba kuhugi. Seda elutervem on viimase väite kummutamiseks jõuda Vodja kooli. Mida teha julmas linnadžunglis räsida saanud ja stressis lastega, kuidas aidata teismelist, kes on enda õlule võtnud ­liiga palju muresid? Aastaid tagasi sai selle väikese kooli eesmärgiks pakkuda õpilastele võimalust kasvada looduslähe­dases keskkonnas, et nad end parimal moel üles leiaksid ja täis­kasvanuna saaksid olla just nemad ise. Seda arengut toetab Vodjal kõik, ka koolitoit ja selle eest hea seisev kokatädi Kristiina Krönkvist. Märtsikuus tähistatakse rahvusvahelist koolitoitude päeva, selle puhul avaldame uuesti Oma Maitse septembrinumbris ilmunud loo.
Mineraalainete salajane elu
Pealtnäha tervislike eluviiside musternäidis Kairi Kuha oli kaheksa aastat tagasi omadega täiesti läbi. Väsimus võttis nii võimust, et energiat jagus vaid paariks tunniks päevas. Kuidas tulla välja totaalsest madalseisust, mis võib tipneda ka toimetulekut halvava ärevusega?
Toitumisterapeut Külli Holsting selgitab, miks on seente raviomadused ja toitaineline väärtus nii kõrge
Ida-Euroopa seenesöömiskultuur on igivana, kuid elujõuline tänase päevani — ja seda hoolimata seene tagasihoidlikust toiteväärtusest.
Huuli tuimastav ja hapukas mari
Kui oled kord elus Sichuani pipart proovida saanud, ei aja sa seda ühegi teise pipra ega muu vürtsiga segamini. Pigem igatsed hoopis õhetavat ja sooja tulist tundmust keelel uuesti kogeda.
Kust ammutavad ilu ja rõõmu Oma Maitse tegijad? Panime ritta meie lemmikud toiduraamatud
Igal korralikul köögikatal laiutab riiulis asendamatuid kokaraamatuid, mis on täiesti kapsaks loetud ning kuhu on lipikud vahele kleebitud. Huvi ja armastus on olnud nii suur, et paistab kaugele silma. Oma Maitse toimetajad valisid välja toiduraamatud, mis on neid kõige enam köitnud.
RETSEPTID | Sügisene pastaroog erinegu kevadisest! Neli korralikult kõhtu täitvat makaronirooga hooajaliste maitsetega
Sügise lähenedes pööravad suured pastasõbrad pilgud rohelistelt kastmetelt aina tummisemate poole. Nüüd lähevad käiku röstitud köögiviljad ja intensiivsed ürdid.
RETSEPTID | Mõnusad argiõhtu road, mille peale kostab lauast kindlasti hüüatus: “Palun juurde!”
Tahaks midagi head! Eriti siis, kui oled nädalavahetusel välja puhanud, hakkavad igasugused isud kohe endast märku andma. Just siis on kõige parem teha korralikult süüa ja seda kaetud laua taga kogu uhkuses nautida. Milline õnn on lasta end sellistesse olukordadesse kaasa tõmmata!
Põldoasupp
Võileib saab olla väga tavaline ja ikkagi eriline - neli imeliste lisanditega supervõikut hommikuks, lõunaks või kiireks õhtuampsuks
Vii oma võileivakunst uuele tasemele!
RETSEPT | Ideaalne õhtueine selleks päevaks, kui pole absoluutselt tahtmist midagi keeta ega küpsetada — pirnisalat juustu ja singiga
On hea varuda tagataskusse mõni hooajaline retsept, kus pole vaja keeta ega küpsetada. Lihtsalt laod asjad kokku ja saad suurepärase eine.
RETSEPTID | Proovi meie hunnituid melonisalateid ja me lubame, et sa saad lummatud
Toitumisteadlane Selma Teesalu soovitab õnnedieeti. Õnnehormooni serotoniini tootmiseks on vaja tarbida väike kogus valke koos palju suurema koguse süsivesikutega. Alusta einet mõne ampsu melonisalatiga, söö kõrvale kala, liha või juustu. Melonis olevad suhkrud ­aktiveerivad serotoniini ja täiskõhu­tunne saabub rutem. Sa ei söö üle ja tunned end energiliselt.
Kus on moosi koht?
Olid kord ajad, mil õhtusöögi magusaks lõpetuseks söödi alati viil saia omakeedetud moosiga.
Alkoholivaba alkohol Milleks see?
Kunagi oli kohustuslik, et Rooma sõdalane pidi tööpostil iga päev ära jooma liitri veini. Nüüd on kõik vastupidi. Üha suurem nõudlus on tekkinud alkoholivaba veini, õlle, siidri ja isegi kange “alkoholi” järele. Viimane mängib oma peaosa mokteilides, eesmärgiga matkida klassikalistest kokteilidest saadavat maitseelamust.
Oh kooliaeg, oh koolitoit!
Meisterdan sügise tulles oma koolilapsele linnas kaasa võileiva- ja puuviljapakikesi. Miks küll ometi?