Oktoober 2021
04.10.2021
Oma Maitse oktoobrinumbris: tutvustame põnevaid toiduinnovaatoreid, küpsetame šokolaadiga, valmistame häid säästuretsepte ja pakume variatsioone kartulist-kastmest
Seda ajakirjanumbrit kokku pannes läks nii, et kõiki ­lugusid hakkasid ühest või teisest vaatenurgast ­mõjutama visioonid ja konkreetsed teod, mis kõik oma valdkonnas maailma muudavad.
“ Iga uus päev toob uue nälja ”
Näljane Nelik on lõbutsenud bravuurikalt juba ligi kaheksa aastat – kus aga head sööki pakutakse, sinna peale lennatakse. Keegi neist ei ole eriline kodus kokkaja, üksi argine söömine on pigem kohustus ja sageli ununeb üldse.
Kas tõesti nii odav?
Järgnevates retseptides näitan teile, kui odav on hea ja kiiresti valmiv kodune toit. Alla kahe euro saad kõhu mõnusalt täis ja raha jääb muude vaba aja investeeringute jaoks.
Eelroad
Selle kuu ostujuhid, trendid, sündmused ja avamised
Risk olla maailmaparandaja
Vaid 24-aastane Kelly Kangur on üles ehitamas tõelist tulevikuäri ja jõudnud sellega ebatavaliselt kiiresti ka väga kaugele.
Kuidas küpsetada täiuslikku steiki?
Erinevad veisesteigid maitsevad erinevalt. Liha maitset mõjutab see, kas veis on kasvanud vabalt rohtu süües või olnud laudas viljasöödal, millisest tükist on steik lõigatud ja kui kaua on liha laagerdunud. Wagyu on veiseliha crème de la crème ja väärib lähemat vaatlust.
Isiklikust vajadusest sündis beebitoiduäri
Kaks naist, kes varem teineteist ei tundnudki, jõudsid ühel ajal samale mõttele, et Eesti beebid ei peaks sööma välismaiseid töödeldud püreesid, vaid väärivad värsket ja kodumaist mahetoitu.
Kuidas muuta koolitoidulaeva kurssi?
Koolitoidu üle valitsemise oleme Eestis usaldanud riigile. Kes juhib toidu maitset, kvaliteeti ja üldist organiseerimist, kes saavad kaasa rääkida ja kes mitte? Lapsevanemate häält on kuulda küll, aga kas seda arvestatakse? Kas kõigele üldse on mõistlik vastu tulla?
Mida me teame tänaseks mikrobiootast?
Seedimist mõjutada pole nii lihtne, et sööd ära mõned seedeensüümi kapslid ja omastatavus paraneb. Kõhus ja mujalgi kehas paikneb terve elusorganismide süsteem, millest teame üksnes üht-teist.
Hapu nagu ebaküdoonia
Ebaküdooniate valmistamist peetakse entusiastide pärusmaaks, kuid nüüd on põhjamaist sidrunit ka laiemalt saada – kui värsket parasjagu turul pole, vaata üle parimate poodide sügavkülmikud või kuivatatud viljade riiulid.
Pagari- deli -resto Päris
Maakri äritänava uusima tornehitise esimesel korrusel on avatud uus ja värske restoran Päris. Prantsuspäraseid mereanniroogi soovitame kohe, kuigi menüüs ei pruugi kõike alati olemas olla.
RETSEPTID | Mida sel nädalal süüa? Neli toekat einet, mis valmivad suurema ajakuluta
Õhtused tunnid — need kaovad käest. Kui mitte midagi muud ei jõua, siis hea toidu poole püüdlemises on nii palju soojust ja hellust, et päevamured haihtuvad üsna pea.
Sellest Stefan unistab: kartulid kastmega! Aga palun, viis kõige legendaarsemat kastet kartulite kõrvale
Laupäeval lõppes Itaalias Torinos Eurovisiooni lauluvõistlus, mille võitis Ukraina esindaja Kalush Orchestra looga "Stefania". Eestit esindanud Stefan Airapetjan looga "Hope" tuli 13. kohale. Eile sõitis Stefan koju ja juba lennujaamas avaldas ta TV3 uudistele suurt soovi süüa kartulit ja sousti. „Väga hea on tagasi kodus olla ja väga-väga tahaks nüüd head Eesti toitu, näiteks hakklihakastet ja kartuliputru," lausus Stefan. Aga palun, siin kartuli-sousti retseptid ning hakklihakastme ning kartulipudru valmistamisõpetus!
Kui püreesupp enam ei isuta
Sommeljee Annamari Nikkel selgitab: millised veinid praegu moes on? Ja kuidas üldse tekivad veinitrendid?
Veinimaailm võiks olla oma tolmuste veinipudelitega pimedates keldrites samasugune aegade algusest saadik ja jätkuda samamoodi ka pärast meie ajaarvamist. Tegelikult voolivad veinimaailma moehoovused täpselt nii, nagu need mõjutavad meid kodusisustamisel, aiakujundamisel või rõiva- ja soengustiili valides.
Porgandipirukad
Porgand on huvitav juurikas. Seda saab peenralt harvendada juba poole suve pealt, sügisel aga kannatab saaki korjata vaat et viimase minutini enne külmi. Sellised porgandid on eriti mahlased ja magusad.
RETSEPTID | Kaks imehead õunamagustoitu, mida pole üldse keeruline valmistada
Imelihtsad magustoidud, mille valmistamiseks on vaja ohtralt õunu ja õige pisut aega.
Kuidas võita sõpru ja mõjutada inimesi
Sellenimelist raamatut teavad kõik. Kes köögikunsti valdavad, hoiavad varuks veel üht lisanippi. Šokolaad! Sel on imetabane vägi inimesi positiivselt mõjutada! Vahel piisab vaid väikesest šokolaadi lõhnaviirust, mis köögist tuppa lendleb, ning sa oled üleni mõtetes millessegi heasse mähkunud ... Niisiis on šokolaadikooki küpsetada ja süüa aeg-ajalt väga soovitatav.
Hingekosutavad toiduhetked
Milline toit laeb alati energiaga ja tõstab tuju? Täpselt ajastatud õigel toidul võib tõesti olla imevägi nagu muusikal, filmil või raamatul.