November 2021
05.11.2021
Oma Maitse NOVEMBRINUMBRIS: Jaagup Kreemi söögiseiklused, mida teha toidufoobiaga, soojad salatid ja eriti hõrgud koogid-pirukad mitmel moel
Kas mäletate, kui lapsena noppisite supist välja ainult mõned üksikud asjad, mida olite nõus sööma? Need olid enamasti sellised köögiviljad või ­lihatükid, mis olid tuttavad. Iga­sugune võõras värk tundus kahtlane ja jäi supi sisse edasi helpima. Mulle ei meeldinud üsna pikka aega Türgi oad. Oliivid olid veel jubedamad.
Jaagup Kreem: “Ükski äge seiklus ei hakka sellest, et läksime baari ja võtsime kaks salatit ”
Kas maailmas ongi juba kõik nähtud ja kõik söögid-joogid proovitud? Jaagup Kreem (48) on isadepäeva eel kutsunud oma naise ja nende suureks kasvanud lapsed koju laua ümber kokku, et selles asjas selgusele jõuda.
Eelroad
Selle kuu ostujuhid, trendid, sündmused ja avamised.
RETRORETSEPT | Mõnus amps - sibula ja porgandiga marineeritud heeringas
Räim tomatis. Paneeritud räimed sibula ja porgandiga. Vana kooli rollmops. Kas pole need maitselt ikkagi paremad kui kammkarp või värsked austrid? Maitse üle saab alati vaielda.
Vaakumpakendaja. Osta või mitte osta?
Vaakumpakendisse tõmmatud toidu säilitamine on avastamist väärt. Toitu läheb vähem raisku ja ka kasutada on seda kiire ja mugav.
Soojad salatid
Vali välja paar põhikoostisosa, lisa midagi värsket, sega kokku iseloomuga kaste ja külma aja salat ongi valmis. Lihtne, kiire ja kõiki isusid rahuldav toit ongi valmis!
Pisarateni liigutav lugu sellest, kuidas üks väike purk aprikoosimoosi võib mõjutada paljude elukäiku
Me kõik teame, et pisike armuingel Amor kasutab oma vibu laskemoonaks armunoolekesi. Kuid vähemalt ühel juhul on selleks olnud hoopis aprikoosimoos. Räägin teile loo, kuidas tänu aprikoosimoosile said kokku minu vanaema ja vanaisa.
SALAKUULAJA | Barbarea - õdusa miljöö ja superteenindusega koht, kus pitsa pakub stiilset maitseelamust
Otsid uut pitsakohta? Põhjala Tehase vahetus läheduses asub õdus paigake, kust saad nii pitsat kui croissant ’i. Karjase Sai tõmbab õhtuks selga kollase rüü, võtab nimeks Barbarea, tõstab lauale nooblid poleeritud veinipokaalid ja etendus võibki alata.
LAPSED KÖÖGIS| Kõht on nii tühi! Kiiresti valmivad toidud, millega saab hakkama iga koolis käiv laps
“Mis lõunaks süüa on? Kas ma võin poest midagi osta? Miks sa midagi valmis ei teinud lõunaks! Tahan kohe süüa!” Kõlab tuttavalt?
Tuline elamus
Ihamaru Pipratalu peremees Mihkel Loks on võtnud oma südameasjaks teravad maitsed eestlastele lähemale tuua. Lisaks tulisusele on tšillis peidus palju teisigi maitsenüansse.
RETSEPTID | Tummised tšillihautised mitmel moel — maitserikas kaste ja paika timmitud lisandid päästavad argipäeva!
Klassikust lemmikrooga on mõnus varieerida. Serveeri kuulsat tšillihautist kord veiselihaga, kord hoopis taise kanalihaga.
RETSEPTID | Nädalavahetusel paku perele parimat — neli klassikalist lemmikrooga kergelt eksootilises võtmes
Igal perel on retsepte, mida teistega jagada. Need road on kõik selles vaibis sündinud.
RETSEPTID | Laste lemmikud lihapallid — kuidas maitsestada, praadida ja serveerida neid nii, et ka Karlsson rahule jääks
Rootsis armastatakse küsida: “Kui hästi su ema süüa teeb?” Selle all mõeldakse tavaliselt seda, kui häid lihapalle ema valmistab. Igal perel on natuke erinev lihapalliretsept.
Proovi ära! Maisileib ja kaerahelbebatoonid - mõnusad vahepalad kuivaineriiulile seisma jäänud kraamist
Kuivaineriiuleid on kasulik aeg-ajalt tuulutada ja seal olev ära kasutada. Need kaks ideed on kui selleks loodud.
Toidufoobia või lihtsalt pirtsutamine? Kuidas neil vahet teha?
Paljudest hirmudest, sealhulgas toiduga seotud halbadest mälestustest, kasvatakse enamasti välja. Kuid mitte alati.
Õpi tegema baokukleid! Nende vahel saad ära kasutada eelmisest päevast järele jäänud toidu
Baod moodustavad kiirtoidu- top 'ides maailmas üsna kõrgeid kuhilaid. Kaks aastat tagasi Tallinnas toimunud Black Food Festivalilgi olid aurusaiad tõelised suurmenukid ja järjekord nende leti ees lookles lakkamatult läbi pika päeva.
Kuidas kasutada fetat?
Feta tegi sotsiaalmeedias mõne aja eest oma uue võimsa tulemise, kui üks Soome blogija taipas ahjus küpsetatud tomatite ja feta sekka kõige viimaks segada ka keedetud spagetid.
“VIIRUSTE AJASTUL -VÕIKS KUULATA oma vanemaid ja perearste”
Esitasime meditsiiniteaduste valdkonna emeriitprofessorile, Eesti toitumisteaduse legendaarsele suurkujule, paljude toitumisraamatute autorile Selma Teesalule (91) küsimusi söömise ja tervise teemadel.
ÜKS TAINAS, KOLM KÜPSETIST
Mis tainas see on, millest saad küpsetada nii torti, plaadikooki kui keeksigi?
Soovid kaunistada pirukat? Lihtsad nipid, kuidas luua pilkupüüdvaid ampse
Pirukad mitte ainult ei maitse hästi, vaid saavad olla täieõiguslikud kunstiteosed. Punutud tainaosaga pirukas püüab pilku ja selle valmistamine pole tühipaljas ajaveetmine. Nagu kokakunst üldse, on ka nende imepirukate ilu üürike, aga erakordne.
Tõstkem veiniklaase! Eesti veinil oma tee
Eesti vein on täiesti omaette kategooria.
Milline MEES!
“Teil peseb isa väliskoridori põrandat! Mis emal viga on?” imestas meiega ühes trepikojas elav naabrinaine lapsepõlvekodus.