Detsember 2021
01.12.2021
Peatoimetaja arutleb: kui kauaks veel kestavad traditsioonilised jõulumaitsed?
Suurte muutuste ajastul on alles jäänud väga vähe elualasid, kus traditsioonid ja reeglid pole saanud kõigutatud. On isegi veidi kummastav, et välja kujunenud jõulumaitsed on need, mis saadavad inimest peaaegu terve elu. Aastaid tagasi, eelmisel suurte muudatuste ajastul katsetasid kõik suured lihatootjad meie uuendusmeelsust verivorstide peal. Kuid välja kukkus nii, et mitte ükski müügiargument “ei hakanud tööle”. Meile meeldis siis ja meeldib ka nüüd kõige traditsioonilisem maitse. Ja see on vaid üks väike näide.
Geneetikuharidusega joogi Annika Allikmäe : “Elul peab maitset olema!”
Annika Allikmäe (53) pole nagu enamik meist. Temas tantsivad duetti tulisus ja hellus, et lükkida oma teostatud unistusi üksteise järel nagu helmeid elupaelale. Kuidas ta seda teeb, on köitnud paljusid, sest ta on ülipõhjaliku uurimise alla võtnud kannatuste ümbervormimise. Annikat muudab kirglikuks eelkõige see, kuidas füüsis ja vaim vitaalsena püsivad.
Eelroad
Selle kuu ostujuhid, trendid, sündmused ja avamised.
Maitseküllane ootusaeg
Kuusepärg uksel ja jõulutäht laual tähistavad paljudes peredes advendiaja alust. Esimest korda võiks ehk jõululaulegi kuulata, aga mitte liiga palju ega tihedalt, et õigeks päevaks tüdimust ei tekiks. Suure ootuse sisse mahub palju ka häid maitseid, mida kõike ühel õhtul korraga ei jõuakski nautida.
Sepp Alvar Heiste: “See on vabastav, kui ei ole täpseid kraade ega minuteid”
Raplamaal Ingliste külas elavad suures pikas paksude paekivimüüridega talumajas kui Vanajumala selja taga sepp ja ta naine ning ootavad kahtlaste aegade taandumist, et käsitööliste elu taas rööpasse läheks.
RETSEPTID | Rikkalik jõululaud, mis ei tekita rasket ülesöömise tunnet
Eestlaste jõululaud on püsinud viimaste põlvede jaoks üsna muutumatu. Muidugi on igal perel oma lemmikud, mis alati olema peavad, aga aina rohkem kiikame ka kõige värske ja taimse poole.
Mis muutub kehas, kui hakkad sööma taimetoitu?
Me ei söö piisavalt palju taimetoitu, eriti veel talvel. Küll haarame liiga kiiresti toidulisandite järele. Miks on hea sellega mitte kiirustada, vaid pigem panustada rikkalikumasse taimsesse menüüsse?
Jõulupraed, mis kindla peale õnnestuvad
Traditsiooniliste tähtpäevade üks võlusid on traditsiooniline toit. Iga maitsekombinatsioon on läbi mõeldud ja tuttav. Kõik on paigas.
Abiks päkapikkudele! Jõuluhõngulised maiuspalad sussi sisse panemiseks, mis pälvivad ohtralt kiidusõnu nii suurelt kui väikselt maiustajalt
Laste lemmikuks saavad kindlasti kolme koostisosaga lõbusad ja värvilised kõrsikud,  samuti ainult kolme koostisosa vajavad šokolaadipallikesed või magus popkorn. Muredad šokolaadiküpsised soolahelvestega lihtsalt sulavad suus ning krõbedate vürtsmandlite täidlane maitse küllastab kiiresti kõik meeled. Kaneeline soolakaramelli-fudge saab kiita nii väikeselt kui suurelt maiustajalt!
Toidupolitseinikud näitavad kätte õigeid ostusuundi
Toidupoes käik võib aega võtta kuni poolteist tundi, sest pakendite märgistused on isegi kogenud toitumisspetsialisti jaoks liiga keerulised ja lisa-aineid kasutatakse väga palju.
Kodused jõuluroad Soome moodi
Soomlased armastavad lihtsaid jõulutoite. Ei midagi udupeent. Jõululaual on alati ahjus küpsetatud kartuli-, porgandi- ja kaalikavormiroad. Praena uhkeldas kuni viimase ajani kaua ahjus küpsenud mahlane seasink. Modernsemad pered on selle nüüdseks vahetanud õrnsoolasiia ja graavilõhe vastu.
SALAKUULAJA | Sellist maitset poleks Michelini tärniga pärjatud omaniku uuelt mereannirestolt Love Mussels küll oodata osanud
Love Mussels on Moskvas Michelini tähega äsja pärjatud koka Andrei Šmakovi üks restoranidest Eestis. Kui hea on toidu tase siin? Mereannirestoran iseenesest kõlab küll maitsvalt ja viib mõtted värskusele ja koka heale käekirjale.
Miks ma armastan jõululammast?
Räägin endaga juhtunud jõuluimest. See tõesti on olemas.
Nutika perenaise spikker: teeme jõuluroad sügavkülma valmis, et pühadeperioodil oleks rohkem aega nautimiseks
Kõige kibekiirematel aegadel tänan ma alati südamest sügavkülmutamise võimalust! See aitab ka jõulude ajal, laud saab õhtuks kerge vaevaga pidulikult kaetud.
Kelle sealiha me sööme kümne aasta pärast?
Eestlane on sügavalt sealihausku, aga veel rohkem usutakse kollaseid allahindluslipikuid. Kuidas püsida konkurentsis, kui tarbija soov puhta ja säilitusainevaba toote järele haihtub 10 senti odavama, aga E-aineid täis lihatüki juures?
Annamari Nikkeli jõuluveinide TOP 10
Jõulude ajal lubame endale parimat. Hea vein sobib hästi ka eriliseks kingituseks.
RETSEPTID | Laud särama talviste köögiviljadega! Uutmoodi maitsestusega taimetoidud, mis sobivad liharoogade saatjateks nii jõululaual kui argimenüüs
Mõni uutmoodi maitsestus pakub jõululisandite valmistamisel mõnusat elevust. Samas on vahva see, et köögiviljade klassikaline maitse jääb seejuures samuti alles.
Lihtsalt valmivad jõulukoogid
Neli ülimaitsvat jõulukooki pakuvad valikut meeleaistingutele: serveerime sulle midagi krõmpsuvat, midagi mahlast, midagi kohevat või miskit kreemist.
Jõulumagustoidud
Küllusega täidetud jõululauale magustoitu valida polegi nii lihtne. Millega üllatada, kui kõigil on kõht täis? Saad minna kaht teed pidi: kas võluda meeli siidiste kreemidega või siis hoopis marjadest-puuviljadest õhkuva värskusega.
Eestlase jõululaud punasesse raamatusse?
Maailmaköökide ja erinevate toidufilosoofiate valik pole iial varem olnud nii rikkalik ja põnev. Kuidas teha nii, et selles värvikirevas virvarris ei läheks kaduma meie ehe ja oma?