Jaanuar-veebruar 2022
02.01.2022
Oma Maitse peatoimetaja Siiri Kirikal: puuviljad ei tee inimesi haigeks!
Me vaimustusime toimetuses aasta esimese numbri tarvis puuviljadest. Kohe südamest. Me sööme talvel enam tsitruselis i ja ootame ebatavalist hetke, mil müügile paisatakse imelühikeseks ajaks mahlased ja väga magusad veri- apelsinid. Tundehetk meenutab samasugust härdust nagu esimese lume mahasadamise aegu!
Pidupäevaks pikad lauad, argipäev tuiskab mööda kiirelt ja ebatervislikult
Dr Arkadi Popov (50) tuleb ja aitab. Eriti kriisisituatsioonides. Tegutseb ta meditsiinis aga ilmtingimata suurelt, tõhusalt ja oma alalise lõbususega: naer laotub kui kaitsev ja säästev laudlina üle suurte ning raskete teemade. Rääkimata muidugi puhkehetkedest.
Eelroad
Selle kuu ostujuhid, trendid, sündmused ja avamised.
Ahhh, milline mahlane võimalus!
Sidrunita ei saaks köögis hakkama. Talvisel ajal on ahvatlusi tsitrusteriiulil veelgi.
Pastoraat
Hotellide söögikohad pole enamasti esimesed, mida sõbrale soovitatakse. Boutique Hotel Rosenplänteri kohvik Pärnus on aga üks suur erand.
Mida uut kööki planeerides silmas pidada?
Et köök on maja kese, on vana tõde. Seega pole ükski köögi sisustamiseks kulutatud minut ega euro raisku läinud. Nõmmel on üks musternäide, millelt šnitti võtta.
Maitsed, mis kestavad üle põlvede
Kuidas ma sain teada, mis asi on pärloder?
Hiljutisel poetuuril märkasin tatra, riisi ja hirsi vahel pakendeid, millel ilutsemas kaunikõlaline silt “Pärloder”. Hm … Valmistoitude seas jäi silma pärlodra-õunatäidi-sega vutt. Hämmeldus aina kasvas.
“Viina võib võtta seni, kuni see maitsema hakkab”
Meelis Metsamärt oskab hinnata head napsu ning kuna kodumaal oli tema maitsestandardile vastavat raske leida, tuli oma viinavabrik tööle panna. Suti viinaköögis valmivad tema maitse järgi alati noorkuu ajal hakkama pandud džinn ja mädarõikaviin.
Algajad puupliidi ääres
Kätt südamele pannes võin öelda, et ma armu-sin temasse esimesest silmapilgust. Olime uue kodu otsingutel ja selle kodu kööki sisse astudes oli mulle kohe selge, et siia ma jään, sest köögist vaatas mulle vastu – puupliit!
Väidetavalt päästab taimne liha maailma kliimakriisist! Kuidas seda valmistatakse ja kui tervislikud need tooted tegelikult on?
Taimsete lihaalternatiivide valmistamine on vallutanud nii toidulaborid kui toiduvabrikantide pead. Need tooted on valmistatud taimsest toorainest, kuid eesmärk on saavutada lihaga sarnane maitse. Kellele need tooted on mõeldud ja kui palju vajab tooraine töötlemist, et see eesmärk oleks täidetud?
Toitumisterapeut Külli Holsting teeb selgeks: kas puuviljades sisalduv suhkur on tõesti tervisele kahjulik?
Üks õun päevas! Aga pirnid, ploomid, kirsid jm headused? Toitumisinfot uurides pigem hoiatatakse, kuna puuviljad on väga suhkrurikkad toiduained. Mõnu nendest on kohati nii tugev, et isegi vastupidavamad meie seast võivad oma põhimõtete ees murduda.
Õun ja pirn talvistes roogades
Ma ei tea, kuidas teil, aga minu täielik lemmik on pirn. Ja õunu võin ma sisse ragistada kilode kaupa. Külmal talveajal aga ihkab hing toore puuvilja asemel midagi soojendavamat.
Nädalavahetuse idüll! Retseptid, mis teevad algavad puhkepäevad täiuslikuks
Filmikõrvaseks ja sõpradega jagamiseks pole maailmas paremat ampsu kui iseküpsetatud lihtne juustupitsa, üks täiuslik salat ja väike kokteil.
Vinged hommikupudrud
Toidupüramiidis olulist kohta hoidvad teraviljad kuuluvad meie igapäevamenüüsse. Aga see ei tähenda, et hommikupuder peaks olema igav ja kleepuv ollus!
HERNESUPP
Usud või ei, aga tavaline hernesupp tekitab vahvaid vaidlusi. Nii lihtsast asjast ei oskaks seda tegelikult üldse oodata. Paljude jaoks tähendab see üldse purgisuppi, mõnele laulupidu, aga minule meenuvad kohe vastastikku vaidlevad vanaemad ja kokandusgurud.
RETSEPT | Aitab kartulist ja makaronist! Suur sushi-rull on hea kiire lahendus korralikuks lõunatoiduks
Sushi on viimaste aastatega muutnud oma kuju ja sisu. Aga ka algsel kujul ei ole selle roa juures variantidest puudust. Kiired ajad nõuavad kiireid lahendusi ja üks korralik sushi-toru annab hea lõunaroa mõõdu välja küll. Neid on hea teha ka siis, kui sinu kodus elab mõõtmatu isuga sushi-fänn või külla tuleb ohtralt sõpru.
Aroomidesse pakitud: juustuga üleküpsetatud kapsarullid väikese Mehhiko puudutusega
Vähemalt korra talve jooksul turgatab mulle pähe, et nüüd võiks teha kapsarulle. Et rohkem taimse toidu osa suurendada, on juustuga üleküpsetatud kapsarullid saanud juurde veidi Mehhiko puudutust. Sega harilikku lihatäidisesse ka ube, tomateid ja paprikat. Serveeri koos riisiga.
Vapustavad veinipaigad
Maailmas on palju hingematvalt ilusaid veiniaedu. Kaunid vaated üle mäekurude, soojad lõhnad ja eriline elustiil võtavad veinireisijal tihti hinge kinni.
Napoleoni kook
Kuulsat Napoleoni kooki, mida paljud jumaldavad, küpsetatakse väga erinevatest tainastest. Nii kuulebki rohkesti ütlusi: “See pole ikka päris see!” Igaühel meist on justkui oma lugu selle koogiga.
Kaks päeva veebruaris
Kook – see tähendab pidulikkust. Aja mahavõtmist. Mõnusat koosolemist. Maitsetes mõnulemist. Veebruaris saame koogiga tähistada päris mitut püha.
Null kilomeetrit toidulaual
Iga toidutalu kinnipanek tähendab meile aina suuremaid toidukoormaid Poolast, Hollandist, Hispaaniast või veel kaugemalt ning ühtlasi tõmbub roheline nöör inimkonna kaela ümber aina koomale. Tasapisi ja järjekindlalt oleme lasknud end nn elutempo tõttu täiesti haneks tõmmata.