Aprill 2022
28.03.2022
Sügaval südames
Pimeduses leidub maitseid
Kes meist ei tahaks praegusel ajal silmi kinni pigistada ja pead jaanalinnuna liiva sisse pista, lootuses, et siis on maailm kohe parem paik. Kuid Eestis on päris palju inimesi, kelle silmad ka tegelikult ei näe midagi – mitte midagi! –, ja sel juhul on hoopis teine lugu. Eesti Pimedate Liidu esimees, pime ajakirjanik Jakob Rosin (27) tõestab, et söömine ei käi silmadega.
Eelroad
Selle kuu ostujuhid, trendid, sündmused ja avamised
Tärkamisaeg
Vanarahva uskumust mööda on lihavõtted isikliku rõõmu ja edu püha. Kevadine lootus ja uued plaanid vajavad tuge eelkõige hea toidu näol. Sel aastal serveeri lihavõttelaual mõnusat vahemerelist kergust. Pidusöök ei oleks täiuslik ilma väikese pasha-ampsuta, mille teeb mahlaseks nooruke ajatatud rabarber.
Peagi hakkame värvima! Kuus vahvat nippi, kuidas pühademunadele naturaalsete vahenditega eriti ilusad mustrid teha
Lihavõttemunade naturaalsete vahenditega värvimisel on eriti vahva see, et tõesõna mitte midagi ei saa valesti minna! Iga muna tuleb oma tooni ja mustriga, omamoodi eriline ja ilus.
SALAKUULAJA | Ukraina rahvusrestoran Odessa võlub lihtsate ja geniaalsete maitsetega
Kel süda sunnib, see teab praegusel ajal täpselt, kuhu sööma minna. Odessa Tallinna vanalinnas serveerib ehtsat Ukraina köögi maitsete oaasi.
Supertoidud, mida just praegu kõige rohkem vajad! Võrsed on pungil täisväärtuslikke toitaineid, mis omastuvad paremini kui mis tahes toidulisand
Iga taime algeks on idu. Niipea kui seeme saab vett, hakkab see kasutama seemnesse varutud toitaineid. Käivituvad biokeemilised protsessid ja tänu sellele on idude toiteväärtus isegi kordades suurem kui lihtsalt seemneid süües. Kuna idandamise käigus lõhustatakse seemnes nii ­süsivesikuid, valke kui ka rasvhappeid, muutuvad seemned ka meie kehale oluliselt kergemini omastatavaks. Lisaks eelmainitule saad idandeid süües muljetavaldava hulga vitamiine ja mineraalaineid.
Köögiakent pidi Kopli kommuunis
Inimesed jalutavad tänaval Põhjalasse ja tagasi ning kohalikud peatuvad vahepeal Bekkeri maja köögiakna all, et lobiseda Mariaga. Kopli kogukondlik idüll oma parimas võlus, taustaks paistmas valgusküllane korter, mis iga kunstniku kadedusest näost lillaks või kaameks tõmbaks.
Kuidas valida sügavkülmikut? Kas eelistada klassikalist kirstu või vertikaalset külmikut? Kumb võtab vähem elektrit?
Just praegu, marjade ja köögiviljade kõrghooajal, on parim aeg mõelda uue sügavkülmiku ostmisele. Kui sul seda veel ei ole ... Milline eraldiseisev sügavkülmik hoolitseb kõige paremini selle eest, et marjad-toormoosid säiliksid ning milline võtab vähem elektrit, selgitab Experti tehnikakaupluste turundusspetsialist Kadri Eenlo.
Paneb suu vett jooksma: avokaadokastmes roheline salat kanaga
“Little Gem” on Rooma salati miniversioon. Maitselt on see pehmem ja õrnem ning just sel põhjusel suurepärane värske salati tooraine. Piisab vaid salatipea sektoriteks lõikamisest. “Little Gemi” viilakaid saad kärmelt ka grillida või pannil röstida.
RETSEPTID | Kartulit ja makaroni enam ei taha? Neli värvilist rooga, mis toovad menüüsse mõnusat vaheldust, aga ei kuluta rahakotti suurt auku
Valmista õhtusööki veidi rohkem ja homne lõunasöök on ka juba kohe olemas.
Kuidas töötab maks?
Toksiinid. Toksiinid? Toksiinid! Nende kehast välja ajamise ümber keerleb ohtralt infot, ka eksitavat. Üks on aga kindel – maks ei ole toru, mida sa saad sidruniveega puhtaks loputada. Maksas toimuvad protsessid on palju keerukamad.
Mida teha esimese ja kõige mahlasema rabaraberiga? Lase end üllatada ja vaata kreemide ja kookide retsepte, kus rabarberit on sobitatud ideaalselt nii martsipani kui kardemoniga
Mahlast oma aia rabarberit saad naksata peenralt juba varakult, kui katsid rabarberipuhma kangaga juba varakult, lume sulamise aegu.
TEEME TARRENDIT: taevalikult kerge kallerdis võib sisaldada peent kalamarja või hoopis kanaprae jääke
Tarrend on klassikalise Eesti süldi käepikendus, mis näeb pidulikel puhkudel laual ülihea välja. Kuid selitatud puljongit teha ja köögivilju vormi külgedele kaunilt ritta laduda pole sugugi nii lihtne. Ometi maitseb selline külm eelroog taevalikult.
Eksootilised külalised põhjamaisel supilaual
Vürtsikad Aasia supid on teinud meie mail vägeva sissemarsi. Neid ei leidu mitte üksnes restoranide menüüs, vaid kodudeski otsitakse taga mõnd head retsepti, et nautida just oma maitsemeelte järgi tehtud kuuma kausitäit suppi.
Kui keskkonnasäästlik on korgipuust veinikorkide tootmine? Aga milline kork on parim veini küpsemisele?
Nii mõnegi veinisõbra jaoks on ainus “õige vein” naturaalse korgiga suletud soliidne pudel, millelt korgi eemaldamine on omaette rituaal. Miks veine suletakse erinevate korkidega ja kas kork näitab tänases maailmas üleüldse enam veini kvaliteeti?
Keedutainast keerutades
Mul on keedutainaga kiindumussuhe. Olen suisa vaimustuses! Kuldpruuni krõbeda pealispinna all on siidiselt pehme tainakiht ja ... palju tühjust, mida soolaste või magusate kreemide-täidistega täita.
Hapu teeb lõbusaks ja suu magusaks! Kuidas kasutada laimi parimal moel särtsakates kookides ja magustoitudes?
Rohelise ja kirbelt hapu laimi värskusel ja erksusel on võime tuua igast roast esile parim külg. Magustoitudes ja kookides uhkeldab laim eriti imetlusväärsel positsioonil.
Vareenikud ja sõrnikud
Vareenikuid ehk väikeseid keedu­pirukaid saad valmistada nii soolaste kui magusate täidistega. Ukrainas peetakse neid pühade söögiks ja tihti serveeritakse hapukoorega. Vana kombe kohaselt tuleb enne vareenikute sööma asumist laulda. Kusjuures vareenikute söömises peetakse isegi maailmameistrivõistlusi! Väikeseid pontsakaid kohupiimapannkooke serveeritakse magustoiduks või hommikusöögiks. Sõrnikud maitsevad kõige paremini soojalt koos maitsva lisandiga. Kõige klassikalisem versioon on serveerida neid rammusa hapukoorega. Peale nirista ka mett, lisa marju või toormoosi.
Ukraina südames ja söögilaual
Armastus käib kõhu kaudu. Ka kodumaa-armastus. Olles pikemalt võõrsil sunnitult või vabatahtlikult, on tuttavad maitsed need, mis loovad õdusama tunde ja lohutavad raskemal hetkel hinge.