Juuni 2022
01.06.2022
Hea aeg
Puuluubi Pastacas teab, mis on nälg. Tänaseks on ta pool ilma läbi rännanud, kuid lemmikud on ikka pannkoogid mee ja metsmaasikatega
Pool Puuluubi bändi ehk Ramo Teder alias Pastacas, nagu tal sooloprojektides nimeks, pendeldab praegu Eesti ja Soome vahet. Kirjade järgi käib elu Soomes ja vanemad lapsedki asuvad seal, aga elukaaslane ja väike tütar on Tallinnas. Eesti Laulu võidu puhul taasavaldame 2022.aastal ilmunud loo.
Aega on! Lõkketoitude kuum puudutus
Suuremale jaole inimestest mõjub metsas istudes lõkke vaatamine rahustavalt. Pole ka midagi imestada, sest sadu aastatuhandeid on elav tuli andnud meile turvatunnet ja soojust. Ja lõkketulel on valminud hea toit.
Modernsus mahub rehielamusse
Fotograaf Stina Kase (41) pere suurenes ja värsked lapsevanemad olid veendunud, et lastel oleks vaja looduses olla. See ajendaski 2018. aasta lõpus Raplamaale Mahtrasse suvekodu soetama.
Rohkem rohelisi köögivilju! Jah, aga kuidas valmistada neid nii, et need oleks seedimisele kerged taluda?
Brokoli on legendaarne, rohelised oad samuti, lehtkapsast rääkimata. Aga kõiki neid kasulikke köögivilju peab oskama valmistada, et need oleksid ka seedimisele kerged taluda.
Puri
Kakumäe sadamas asuvat restorani Puri oleme varemgi külastanud, kuid pärast paratamatut seisuaega puhuvad seal uue peakoka juhatusel uued tuuled. Viimistlemist on vaja veel üksjagu, et kõrgele hinnatasemele järele jõuda.
Anatoli Ljutjuk avab ukrainlaste hingesoppe — nad paitavad toitu sulega, aga vaenlasi kuulipildujatulega
„Eestlased teevad igapäevaselt harjumuspäraseid toite ja neid väga ei huvita, mida teised sellest arvavad. Aga ukrainlastele on sööjate arvamus väga tähtis. Kui toit on otsas, peavad kõik kokale plaksutama, isegi siis, kui söök väga ei meeldinud,“ naerab Eesti ukraina kultuuri- ja ühiskonnategelane Anatoli Ljutjuk. Kuid järgmine hetk kaob naeratus. „Kui meil siin esimene sõjast tingitud šokk mööda sai, hakkasime tegutsema ja Ukrainasse abi organiseerima,“ ütleb Anatoli.
Sõltud suhkrust? Kuid "ilma suhkruta" tooted on ohtlikumad veel kui suhkruga
Suhkur, tuntud ka kui valge surm, ei tapa ühe hooga kedagi, küll aga teeb seda pideval liigtarbimisel. Magusained on magusad, kuid need pole tervislikud väga mitmel põhjusel.
Kui kallis on hea vitamiin? Kunstlike ja looduslike vitamiinide mõjud organismile on erinevad
Värvilised vitamiinipurgid ahvatlevad apteekides ja poelettidel ning tekitavad illusiooni, et niisama lihtne ongi tervislikult elada – kapsast-porgandit pole vaja närida, võtad aga tabletti ja tervis tuleb. Kuid kuidas ikkagi saada vitamiinidest maksimaalne kasu kätte?
Unustatud viinamarjade comeback
Maailmas on kümme tuhat viinamarjasorti, kuigi tavaline veinisõber teab üles lugeda vaid mõnda. Ja see ongi täiesti mõistetav, sest veel mõne aastakümne eest ei pööratud veiniviljeluses sortidele erilist tähelepanu.
Molutamise suur kunst
Jaanipäeva lähenedes on nagu jõulude eelgi tunne, et maailma lõpp paistab. Ülemused võtavad viimast ning enda rütmideski on sees topelt kiirus, et võimalikult paljud tegemised enne puhkust valmis saada. Vabaduse saabudes võib aga selguda, et lõõgastumine on veelgi keerulisem oskus kui töörabamine.
Eelroad
Selle kuu ostujuhid, trendid, sündmused ja avamised
Kartulite välimääraja! Teeme puust ja punaseks: milline sort sobib salatisse, milline pudru sisse, milline ahju
Suvi, päike ja värsked õhukese lipendava koorega kartulid ... Esimene saak läheb koos koortega potti, maitseid viimistleb pärast kurnamist värske till ja suur tükk võid. Milline õnn on kõike seda nautida!
Vali, millest sa süüa teed! Toidud, mis päästavad planeedi
On palju toiduaineid, millega saad igapäevasel toiduvalmistamisel maailma parandada. Sõna otseses mõttes. Näiteks liblikõielised kobestavad ja õhutavad mullastikku, mille kvaliteet muutub muidu ainuüksi putukamürkidega priiskamise tagajärjel aina kehvemaks.
Nädalavahetus kahele! Armastus käib siiski kõhu kaudu. Need toidud panevad jälle liblikad kõhus lendama
Kui lapsed on suvevaheajal laagris, vanavanemate või sõprade juures, saavad vanemadki toiduvalmistamisele vähem, aga üksteisele rohkem aega pühendada. Salatid ja kiired panniroad, kala ja kana koos ohtra köögiviljaga täidavad kõik isud ja soovid.
Pingevaba pidu! Soojade suveõhtute kannukokteilid suuremale seltskonnale
Värskendavad kannukokteilid on loodud suuremale seltskonnale, et veeta rohkem aega sõpradega, mitte jooke õhtu läbi segades.
Püüa suvi purki! Võlu kaunis ja kasulik rabarber letšoks, kompotiks ja keediseks
Maitsepaindlik rabarber meelitab oma erilisusega. Eriti keset talve, mil selle sulnis värskus kohe meeled klaariks lööb. Aga selleks peab juba suvel pistma värvilised varred purki.
RETSEPTID | Suvise pööripäeva magusaimad hetked! Kerge vaevaga tehtud jaanipäeva koogid
Jaanipäevaks lubab ilmateade päikest ja kuuma väikeste värskendavate hoovihmadega. See on kindel, et paneme grillid huugama, aga mida pakkuda pidulistele sinna kõrvale. Soovid, et jaanikookidest õhkuks suviselt lopsakat pidulikkust, kuid valmida võiksid need lihtsa vaevaga? Aga palun, valikus on nii küpsetatud ja küpsetamata koogid igale maitsele.
Kas poest saab midagi ilma maksmata ka?
Tasuta lõunaid pole olemas, seda teab igaüks. Aga Maximast saab mõne toote küll täitsa tasuta kätte. Näiteks suure ja maitsva šokolaadi!