Oktoober 2022
27.09.2022
Muutustega toimetulek
.
Külliki Saldre: „Meisterlikkus sisaldab elu valu“
Kunagisest Draamateatri noorimast näitlejannast Külliki Saldrest on nüüdseks saanud Vanemuise draamatrupi väärikaim. 2022. aasta Eesti parima naisnäitleja tiitliga tunnustatud Saldre usub, et ühiskonnas toimuv, muu hulgas ühiskonna vananemine, peegeldub ka teatrilaval. „Vananemine ei ole nõrganärvilistele,“ reedab eatuna näiv näitlejanna naeratades sisemist tugevust.
Kirjad
.
„Ma armastan sind, isa!“
40+ ja nähtamatu?
Noore kuu all, 1985
1985. aastaks oli Katrin Väli loonud kaks last ja paar luulekogu. Tänavu sai ta Kultuurkapitali peapreemia juba valikkogu eest: „Kasvab tagasi lindudeks. Luuletusi 1978–2021“. Lapsed-linnupojad on ammu pesast väljas.
Visuaalne autobiograafia. Projekt „Selfish“
Sinu ees on esimene väljavõte minu visuaalsest autobiograafiast, mille loomine on kestnud 21 aastat.
Mina olengi etikett
30 aastat tagasi – 6. oktoobril 1992 – vannutati iseseisvuse taastanud Eestis taas ametisse presidenti. Ja ehkki see oli meie vabariigi ajaloos teine kord seda teha, algas uus ajastu, mis tõi presidendi kõrval rahva ette ka presidendi abikaasa. Nüüdseks on selle tiitli kandjaid kokku kuus.
Võimsa sisehääle võnked
„Hääl on enesetunde peegel – see näitab kohe ära, kus me omadega vaimselt ja füüsiliselt oleme,“ lausub Kristi Raias (26) ehk soulitar Rita Ray. Tema leidis oma tõelise hääle koroonaajal.
Õnne sepikoda
Suure osa elust olen kujutlenud, et õnn on midagi kauget ja juhuslikku. Mitte et oleksin olnud õnnetu, vaid ei uskunud, et keegi võiks olla püsivalt õnnelik.
Õnn – kas enda teha?
„Õnnelikkusega kipub olema nii, et mida rohkem selle peale mõelda, seda vähem õnnelikud me oleme,“ ütleb akadeemik Anu Realo, kes on õnnetunnet isiksusepsühholoogia perspektiivist uurinud.
Parim kink täiskasvanud lapsele
Kuidas elada oma elu selliseks, et laps su üle uhkust tunneks? Ja mitte su saavutuste või tööde pärast, aga selle pärast, kes sa ise olid ning kuidas sa oma elu ja muutustega toime tulid.
Edukalt ulakas
Ettevõtte juht Kirki Kubri (41) teab, kuidas magamistubadesse särtsu tuua, kui tundub, et seal hakkab maad võtma rutiin.
Armastust hoides
Koolitunnis armastust ei õpetata, järelikult tuleb see imetabane asi endale ise selgeks teha kasvõi läbi katsete-eksituste.
Retriit – mis see on?
Igapäevaelus on meil omad kohustused, rutiinid, kindlad mustrid, milles kulgeme. Sageli tajume toimetamise taustal kiirustamist ja hirmu, et midagi võib nässu minna. Midagi oleks nagu puudu, aga mis? Teadveloleku retriit, olgu see siis ühe-, kolme- või viiepäevane, toob meid meie argirutiinist välja.
Taasavastatud elegantsus
Pärast paari rõõmutut pandeemia-aastat on moepilt taas muutunud rõõmsamaks, värvikamaks, luksuslikumaks ja elegantsemaks. Minimalism on elegantne, kuid ühe range reegliga: iga detail olgu läbimõeldud ja kõnekas. Lihtsustrend seab au sisse teksapüksid, efektsed topid, monokroomsed komplektid ja klassikalised põhirõivad.Riided on vaid raam, tavatses rõhutada Virginia Woolf. „Rõivad on vaid sümbol sellest, mis on peidus sügaval selle all“ (Virgina Woolf, „Orlando“). Elegantne naine ei liialda, olgu moemaailma võimalused kui suured tahes.
Ahvatlev ja ÄRRITAV roosa
Roosat värvi seostatakse kõige sagedamini sarmi, viisakuse, tundlikkuse, õrnuse, magususe, lapsepõlve, naiselikkuse ja romantikaga. Võib tulla üllatusena, et vähesed värvid on nii poliitiliselt laetud kui roosa.
Mängulised lisandid
Lisandites on löövust! Me kõik teame, et aega tagasi keerata ei saa, kuid mood annab võimaluse rännata nii tuntud kui ka tundmatutel radadel ja avastada enda jaoks uut ja huvitavat.
Maria Faust ausalt armastusest
„Armutakse ja armastatakse inimest, mitte tema sugu, staatust või tema asju,“ ütleb Eesti saksofonist, helilooja, arranžeerija ja improvisaator Maria Faust, kes armus teismelisena ilusasse tüdrukusse.
Globaalsel ilulainel
Õnnelikkusest rääkides ei saa üle ega ümber ilust – oskusest seda märgata, väärtustada ja hoida. Ka iseenda ilu, nii välimist kui ka sisemist. Läheneme teemale globaalselt ja laseme endid inspireerida naistel üle kogu maailma.
Mees murtud südamega
Igal aastal diagnoositakse Eestis mitu tuhat südameinfarkti. Mehi murrab infarkt sagedamini – helilooja ja muusik Tõnu Raadik (64) sattus ohtu ookeanis ujudes.
Popp ja toitev tatar
Tatraroad on maitsvad ja tervislikud. Tatratang on hea ka lihaasendajana, sest selles on märkimisväärselt taimset valku, rohkelt B-rühma vitamiine, asendamatuid aminohappeid ja mikroelemente. Teatud firmade mahe toortatrajahu sobib neile, kes soovivad vältida gluteeni. Mulle meeldib küpsetistes toortatrajahu pähkline maitse – tasub proovida!
Hooajalised köögiuudised oktoobris 2022
Rubriigis annab kogenud köögitoimetaja ja kokaraamatute autor Lia Virkus uusi ideid, mida just sel kuul tasub ellu viia.
Saarevaht Elsa elu vanajumala selja taga
Kesselaid jääb Suurde väina, Muhu ja mandri vahele, laevateest põhja poole. Võimalik, et sel hetkel, kui laev kauguses möödub, jalutab rannas saarevaht Elsa Vatter. Vägagi võimalik, et ta on Kessel ihuüksi. „Aga ma olen siin nagu vanajumala seljataga,“ ütleb Elsa seletades, et pole tema elul häda midagi sel kivisel laiul, kuhu ta 30 aastat tagasi esimest korda jala tõstis.
Biitlite jälgedes
Liverpoolis, mis oli koduks nii maailma suurimale reisilaevale kui ka maailma suurimale bändile, on avastusi igal sammul.
Esine hirmuhigita!
Koomik Jerry Seinfeldi nali, et inimesed oleksid matustel pigem ise kirstus kui peaksid kõnet, põhineb teaduslikul alusel. Uuringud kinnitavad, et esinemist kardetakse rohkem kui surma.
Oktoobrikuu horoskoop
Millest kõnelevad tähed?
Vitamiin
Mida põnevat vabal ajal ette võtta? Soovitusi jagab Eesti Naise toimetus.
Karu jälg