Detsember 2022
23.11.2022
Muutused idarindel
Olen uhke, et võin teile tutvustada Kersti Kaljulaidi. Jah, muidugi, me kõik teame inimest, kelle tiitel on elu lõpuni „president“. Julgen aga väita, et see on esimene intervjuu, mis avab teda inimesena.
„Nüüd olen puhtalt mina ise“
„Mul polnud presidendina küsimust, miks ma pean lennukile kiirustama. Aga nüüd ma juba mõtlen, miks ma ikka veel kiirustan,“ küsib president Kersti Kaljulaid, kes võib oma büroos Lasnamäe nõlval end vabamalt tunda. Kiire on Kerstil olnud justkui alati ja kõiges.
Kirjad
Lugejate tagasiside novembrinumbrile!
Iga päev on nagu väike sõda
Ma kirjutan neid ridu oma sünnipäeval. Täna on minu 31. sünnipäev. Ma olen Kiievis. Kodus ei ole ei sooja ega külma vett. Täna ei ole terves linnas vett. See on Kiievi kriitilise tähtsusega infrastruktuuri vastu suunatud raketirünnaku tagajärg. Kui kaua see veel kestab? Ma ei tea.
Eesti Naise kaanestaarid – ajakirjaga koos kasvanud
Eesti naised on imelised – haritud, tegusad, hoolivad ja kaunid nii sisemiselt kui ka väliselt. Usume, et iga naine on oma elu kaanestaar ja just seetõttu valib ajakiri Eesti Naine reklaamidesse naisi meie lugejate seast.
„Ma mõtlen toidust kogu aeg!“
„Inimene on see, mida ta sööb,“ väitis saksa filosoof Ludwig Feuerbach. Radikaalne ja – mis veelgi hullem – hinnanguline seisukoht. Aga küllap oli suure mõtleja toidukaart nii palju „moraalne“, et sedasorti statement’i endale lubada. Ja ega liiga kaugel tõest too „sööd siga, järelikult oled siga“ järeldus ju polegi. Mõned rahvad on sealihaga nii ära hirmutatud, et põrsa suhu toppimine võib ühiskondliku halvakspanu ja halvemal juhul koguni füüsilise noomitusega lõppeda.
Elu armastus
Pühadepugin, 1960ndad
Ajal, kui jõuludest vaid vaikselt vesteldi, rokkis ajakirjas siiski üks tutimütsiline taat. Naljaküljel lõbustasid lugejat Edgar Valter, Heinz Valk ja teised tuntud karikaturistid.
„Elu pole olemuselt turvaline.“
Kirjanik Tõnu Õnnepalu peab kalliks novembrit, kaksuslikku kuud, kui puud on paljad, aga orasepõllud haljendavad. „Novembris on puhtust, rahu, need udused päevad ei nõua meilt midagi, ka mitte õnnelik olemist. Seegi on ju üks paine, see kohustus, igatsus õnnelik olla.“
Joel Volkov: „Mul on raamatutega eriline suhe.“
Julgen öelda, et oma tegevusvaldkonnas, reklaamimaailmas, on Joel Volkov juba legend.
„Tänulikkus on tegu!“
...nii ütleb Austraalia teadlane ja koolitaja dr Kerry Howells, kes üle 25 aasta on uurinud tänulikkust – selle rakendamist suhetes, kuid ka konfliktides.
Ohver või ellujääja? Lood loovad me eluloo
See, millist lugu me endale (ja ka teistele) jutustame sellest, mis meiega juhtus, määrab, kas oleme ohvrid või edasiliikujad. Mis mälestused jäävad teistele minu lugudest?
Elu bipolaarsena
„Ostsin lemmikloomapoest koerarihma. Koera mul muidugi polnud. Läksin, tugev rihm kotis, metsa puud otsima,“ meenutab Saara Arulaane bipolaarse häirega kaasnevat depressioonihoogu.
Toidukultuur: kes me oleme?
Sotsioloog ja Nami-Nami kokandusportaali eestvedaja Pille Petersoo on aastaid uurinud toidu ja identiteedi vahekordi. Jõulukuul on just õige hetk iseendasse vaadata ning seada teadlikke sihte ja käitumismudeleid ka järgmiseks aastaks.
Moeseeria: Varjust välja
Aasta hämaraim aeg on parim oma sisemise ja välimise sädeluse eksponeerimiseks. Püüa valgust, astu säravana valguslaiku!
Ma pole nii vana, et ei võiks kanda… sukksaapaid!
Kas sukksaapad on 2022. aastal ikka veel moes? Naiste eelistuse järgi otsustades kindlasti on!
Prantslannade stiilikool
Tagasihoidlikkus, võrgutus, elegantsus on kolm tähtsat asja prantslannade naiselikus tööriistakastis. Riietumisel ei mängi peamist rolli mitte rõivad, vaid lisandid, ning mitte rahakott, vaid inspireeriv isiksus.
Kudumite värvivõlu
Et kaamoseajal kehas soojust hoida, rõivastume kudumitesse. Värvil on hingesoojusele suur mõju, keegi teine ei saa öelda, mida värv sulle tähendab.
Kamaluga pidulikkust
Piduderohke detsembrikuu on parim ettekääne pintsli kättehaaramiseks, loovuse vallapäästmiseks ja värvidega mängimiseks, kasutades lõuendina omaenese nägu. Kuidas aga luua meistriteost? Nippe jagab jumestuskunstnik Katrin Sangla.Fotod: Lilian MerilaMeik: Katrin SanglaModellid: Kati, Diana ja Tiia Maria
10 iluküsimust
„Ilusaks teeb armastus meie sees ja meie ümber,“ usub oma ilusaladusi jagav kaunis ja tarmukas telesaatejuht, investor ja raadiohääl Katri Teller.
Müraterror väsitab
Häiriv müra võib põhjustada mitmesuguseid vaevusi, nagu peavalu, keskendumisvõime vähenemist, unehäireid, kõrget vererõhku, väsimust ja stressi.
Valged jõulud
Igal aastal ootame valgeid jõule, igal aastal igatseme ka klassikalisi jõuluroogi. Pakun uut ja maitsvat lisaks, mida ise jõuluõhtul meelsasti sööksin.
Hooajalised köögiuudised jõulukuus 2022
Rubriigis annab kogenud köögitoimetaja ja kokaraamatute autor Lia Virkus uusi ideid, mida just sel kuul tasub ellu viia.
Ema väikesed abilised
Uus aeg nõuab teistsuguseid vahendeid. Otsides võimalusi elektri kokkuhoiuks, tasub vana hea pliidi ja ahju asemel otsida energiasäästlikumaid lahendusi.
Jõuluaeg on rõõmustamiseks
Elame kobarkriisi ajastul – meil on korraga nii energia-, majandus- kui ka julgeolekukriis – ning seetõttu võib tunduda, et põhjust või õigust rõõmu tunda justkui polegi. Järele mõeldes saame tänu saabuvale jõuluajale võimaluse ligitikkuvast masendusest pääseda.
Raamatud
Soovitab Reet Weidebaum, AK kultuuritoimetaja
Lanzarote – talvepuhkus laavasaarel
Kanaari saared on parimaid kohti talvepuhkuseks. Esiteks on 6–7tunnine lend lühem kui teistesse eksootilistesse paikadesse. Meie talvekuudel sobib ka sealne ilm, mis meenutab Eesti suve, pole vihmane ega lämbelt palav nagu paljudes lõunapoolsetes sihtpunktides sel ajal. Lanzarote on Kanaari saartest vanim.
Vitamiin
Kultuurisoovitusi annab Eesti Naise toimetus.
Detsembrikuu horoskoop
Jõulukuu tähetarkust!
Pühapäevatunne