Jaanuar 2023
22.12.2022
Sõnadest turvis ja pruudipärg
„Me elame vastandlikul ja hullul ajal – soovime kõik südamest maailmarahu ja see pole ainult sõnakõlks,“ lausub luuletaja Kristiina Ehin. Tema värskes luulekogus on mõlemad: sõda ja rahu.
Sõjakuma jõuluajal
Kahurid kõmisevad jälle isaNii kaugel et ei kuuleAga nii lähedal et ei saa öösiti magada
Kirjad
Lugejate jagavad muljeid detsembrikuu ajakirja kohta.
Jäta lõpp ära!
Vene ajal oli kinosid rohkem kui nüüd, vähemalt võis niimoodi tunduda. Isegi filme paistis rohkem jooksvat, koguni nii palju, et Ahto Vesmese nimeline mees neist korrapäraselt terve telesaate kokku pani: vaatas uued filmid ära ja andis neist televaatajale ülevaate.
Võta lehm ja mine
Minu vanaema oli tark naine. Ta oli väga õpihimuline, tal oli suurepärane mälu, ta tundis huvi kunsti ja reisimise vastu ning oli oma klassi parim matemaatikas. Vanaema elas sügaval metsa sees, 10 kilomeetri kaugusel lähimast poest, ega saanud oma 93 eluaasta jooksul suurt kuhugi minna.
Sulerüüd lumevaibal, 2017
„Kogu olemus on kunst – kuidas ma ennast ja ümbritsevat disainin, kuidas maailm tuleb minusse ja läheb läbi minu välja,“ ütles kunstnik Billeneeve, kelle helge valge maailm asub siiamaani Võromaal. Ent selle ümber on mõndagi muutunud.
Väärtustades mehi
Tuginedes elukogemusele, mõtisklevad kolm meest armastusest, naiselikkusest ja mehelikkusest, ajastul, mil need mõisted on muutunud ujuvaks ja vaat et põlu all.
„Tõrvalõhn meenutab kodu.“
Riigi peaprokurör Andres Parmas räägib, kuidas ta õpetas tütrele sõna „emantsipatsioon“, mida tähendas tema jaoks Ruja muusika ning miks ta üht lapsepõlve suvepäeva siiani südames kannab.
Suhted ekraani sees ja ees
Kas netisõber on pärissõber? Aga kas netikallim asendab päriskallimat? Netisuhtlust ja pärissuhtlust aitab kõrvutada psühholoog Anneli Salk.
53aastaselt emaks
53aastaselt hoolduspere emaks saanud Grete: „Kahtlesin, kas minu vanuses üksikule naisele lapsi antakse.“ Grete laste kohta võib öelda „südames sündinud“, sest lapsi ta ise ei sünnitanud.
Ootus iga päev
Pole lihtne jätta mees sõjakoldesse ja naasta kodumaale, kus kõik otsad on lahti kistud. Üksi, nelja lapsega.
Suur horoskoop 2023
Elu on nagu suur mäng, samuti horoskoop. Mida sa ette võtjad ja kuidas see õnnestub? Millesse sa usud ja keda kuulad? Millal lased elul loomulikult kulgeda ja millal hakkad iseennast veenma?
4 head põhjust abiellumiseks… ja 4 halba
„Ma pole kunagi unistanud valgest kleidist ja pulmaloorist,“ tunnistas sõbranna, kes aasta pärast lahkuminekut laste isast otsustas vastu võtta abieluettepaneku mehelt, keda oli tundnud vaid mõne kuu.
Meestemoest laenatud
Aja jooksul on pükskostüüm muutunud edukuse sümboliks. Ühelt poolt võrdsustavad püksid naise mehega, teisalt muudavad naiseliku figuuri saledamaks. Elegantne, mugav ja praktiline pükskostüüm sobib kõikjal kandmiseks, selles tunned end enesekindlalt ja kaitstult.
Võluvalt väljakutsuv pükskostüüm
Naiste püksikandmise ajalugu on sama vana kui Eesti Vabariik. Millised lahingud on moeklassik pidanud saja aasta jooksul maha pidama?
Aktiivained nahahoolduses
Nahahooldusest saab maksimaalselt kasu siis, kui valida tooted, milles peitub piisav ports aktiivaineid. Millised neist ainetest on kõige mõjusamad ning kuidas kasutada neid viisil, mis arvestaks just sinu naha vajadusi?
10 iluküsimust
„Muusikaga saad end alati headele lainepikkustele viia ja üldse võiks kogu aeg olla midagi, mida oodata,“ kõlab tegusa ja sarmika ettevõtja Heli Veskimägi ilu- ja heatujunipp.
Miks mõelda surmast?
Päris noorena lugesin ühe vana õpetaja tarkust, mis ütles, et suuta elus teha midagi päriselt olulist, tuleb kõigepealt surmaga sõbraks saada. Mäletan hästi, kuidas see mõte ühtviisi nii inspiratsiooni pakkus kui ka küsimusi tekitas.
Peruu värviline köök
Peruu köök on inspireeriv ja maitsev! Tähtis tooraine on neil kartul, aga Peruu rannik on ka kalarikas. Vürtsikus selles köögis tuleb pipardest, eriti mahedamaitselisest kollasest ají’st, mida leidsin Piprapoest kuivatatud kujul: seda tuleks üle öö leotada väheses vees ja seejärel püreestada. Kuid võid kasutada ka värskeid tšillisid, mida Eesti poodides leidub. Pakun välja kuus poppi Peruu rooga, mis on väga maitsvad ja lihtsad Eestiski valmistada!
Hooajalised köögiuudised jaanuaris 2023
Hellita end uue aasta puhul inspireeriva kokaraamatuga. Milline neist tundub kõige põnevam: praktiline hapendamise käsiraamat, Triinu rohkete köögiviljaretseptidega kokaraamat, Tuuli ahvatlevate õunatoitude retseptikogumik, Tartu kohvikuperenaise Getteri kokaraamat, sakslanna romantiline koogi- või Chocolala meistrite šokolaadiraamat? Värsket valikut on palju ja rohkemgi veel!
Peadpööritav Peruu
Mu silmad tahaks üha näha uut, sestap rändan harva samu radu. Kuid Peruusse kujutlen end hõlpsalt taas: veel üks kohv Cusco vanalinnas, veel üks matk mägede hõredas õhus, veel üks lõõmav loojang kõrbes, veel ja veel.
Eesti Naise kultuurisoovitused: vitamiin
„Korsaar“ Rahvusooperis Estonia ja „Kuulsuse narrid“ kinos. Peeter Mudist ERMis ja Sarah Moon Fotografiskas.
Raamatud
Soovitab Reet Weidebaum, AK kultuuritoimetaja.
Jaanuarikuu horoskoop 2023
Loe, mida taevatähed lubavad sinu päiksemärgile aasta esimeseks kuuks.
Päevad pikad nagu aastad
Aasta algusega on imelik lugu. See algab justkui vale koha pealt. Keset talve, mis alles kogub hoogu, kesk pimedust ja külma.