Veebruar 2023
24.01.2023
Mis teeb sõbrast sõbra?
„Enda ümber leiad ikka inimesed, kes on sinuga sarnased – need, kes ei ole, kaovad ajapikku ära,“ nendivad näitlejad Tiina Mälberg ja Hannes Kaljujärv, kes on head sõbrad olnud juba aastakümneid.
Heidit Kaio sõpruse võimalikkusest
Kas mehe ja naise vaheline sõprus on võimalik, arutlevad kaaneloos pikaaegsed südamesõbrad Hannes Kaljujärv ja Tiina Mälberg.
Kirjad
Lugejate mõtted jaanuarinumbrist!
Mul on palju tumedanahalisi sõpru, seega…
Ma sõidan pea katkematult mööda Eestit. Küll üksi, küll bändiga, küll lugejatega kohtuma, küll mõnel neljandal põhjusel.
Täiskuu ja ämbliku jalad
See kõlaks nagu hea pealkiri õudusfilmile, aga ometi on see lugu kõige tavalisemast Eesti elust. Nimelt püstitas ühel päeval üks mu meeskolleeg küsimuse: „Miks naised niimoodi riietuvad?“ ja rääkis, kuidas kohtas tänaval noort jässakat tütarlast lillades sukkpükstes, liiga lühikeses miniseelikus, tanksaabastes ja nahktagis. Tema siira üllatuse taga oli mõte, et selline välimus ei tundu talle kui mehele atraktiivne. Ma vastasin talle: „Sa oled täiesti valesti aru saanud! Naised teevad seda teiste naiste pärast.“
Mõtete mandala, 1928
„Mis on olnud meile kümme vaba aastat?“ küsis Eesti Naine 1928. aasta veebruaris. „Sagedasti kuuleme inimestelt, isegi haritud inimestelt, et Eesti Vabariik nendele midagi ei olla andnud, elu Vene ajal olnud palju parem.“
Seitse pilti Lembit Ulfsaki elust
Eestis sajandi filmitähe tiitlit kandev Lembit Ulfsak oleks eelmisel suvel tähistanud 75. sünnipäeva. Äsjailmunud eluloo autor Eero Epner ja näitleja tütar Maria Ulfsak panid kokku valiku piltidest, mis raamatusse ei mahtunud, aga mis annavad sissevaate näitleja eluteesse ja loomingusse.
Andrus Kivirähk eelistab rutiini. „Tahan ärgata samal ajal ja samas kohas!“
Kivirähk ei torma. Jalutab. Seisatab. Ootab kannatlikult ära rohelise tule, naudib mõnusat ilma, uurib vaateaknaid. Kohale jõuab mõni minut varem kui kokku lepitud. Nagu ikka. Kohvi tellib piimaga, kõrvale võtab tiramisu. Nagu eelmiselgi korral.
„Kõige armsam on roosade pojengide lõhn“
Õiguskantsler Ülle Madise räägib, kuidas väiksena pojengiõite sees sipelgaid uudistas, mida talvised Pärnu tänavad talle meenutavad ning miks Saadjärve ümbrusel on südames eriline koht.
Lõpu tähtsusest
Lõpud tekitavad sageli valu, kurbust, viha, hirmu, süüd või häbi. Samas on oskus asju lõpetada üks parimaid emotsionaalse küpsuse näitajaid, olgu tegu paari-, sõprus- või töösuhtega.
30 aastat Jehoova tunnistajana
„Koguduses lokkab nii depressioon kui ka alkoholism, kõik probleemid pannakse vähese palvetamise arvele,“ kirjeldab Jehoova tunnistajate eluviisi Marje, kes alustas kahe aasta eest uut elu.
Kannatuse ilu ja valu
„Teadlikes võimu ja alistumise praktikates taandub tegevus piiride teadvustamisele ning osaliste nõusolekule,“ toonitab BDSMi ja Jaapani sidumiskunsti shibari õpetaja rootslane Andy Buru (43).
„Ennast ei saa lõputult alla suruda!“
„Oma mõtetega ei tasu lahmida,“ teab Eesti-Rootsi muusik ja helilooja Tuulikki Bartosik. „Kui sa millestki unistad, aga seda teoks ei tee, tuleb see energia sinuga kaasa. Proovi! Ära karda ebaõnnestumist!“
10 kotti naiste varalaekast
Kui tänapäeval on säilituskastid plastist ja kaanega, siis meie emadel ja vanaemadel olid need iseõmmeldud kotid. Tikitud ja kaunistatud, sageli taaskasutatud materjalist.
Sinine ja must ja valge
Mulgi kuued, setu sõled, kabimütsid. Kaatsad, ätsed, vammused. Kaelarätid, kirikindad, klaaspärlid.Puusapõlled, kõlavööd ja liistikud. Lina, vill ja takk. Õhk, vesi, maa. Sinine ja must ja valge.Eesti Vabariigi aastapäeva ootel omandavad värvid piduliku varjundi.
Pärlite puhas sära
Müüt räägib, et pärlid tekkisid austrite neelatud vihmapiiskadest. Mõne legendi järgi on valged pärlid jumalate valatud pisarad. Delikaatsed pärlikõrvaehted on moes. Helklev pärlikee kaelas on aga iga minimalisti maiuspala.
Ma pole nii vana, et ei võiks kanda... dekolteed!
Naise käed on tema visiitkaart. Naise kael ja büst on aga tema pass.
Ilus külmast hoolimata
Talvekuudel võib naha korrashoidmine tunduda paras pähkel – keskküte kuivatab, külm näpistab ja ükski varem sobinud nahahooldustoode ei näi enam toimivat. Kuid täpselt nii , nagu tõmbad kätte soojemad käpikud, saad õige hooldusega kaitsta ka ilu. Las pakane paugub!
10 iluküsimust
Ilu- ja moeveebi Portail.ee asutaja ja peatoimetaja Aljona Eesmaa armastab välimuses minimalistlikku joont, kuid üks „kiiks“ tal enda sõnul siiski on: „Küüned peavad mul kindlasti lakitud olema!“
Tõeline armastus on olemas
Itaalia filmidiiva Monica Vitti abiellus endast 16 aastat noorema Roberto Russoga. Pärast naise haigestumist ei jätnud mees teda 20 aasta jooksul kordagi üksi, hoides kodus tema kätt.
„Pärast maovähendust sain uue hingamise!“
„Maovähendusoperatsioonile minek oli minu jaoks ainuõige otsus,“ ütleb kirjanik Margit Peterson (51). Ta on kaotanud pärast operatsiooni 28 kilo ning elurõõmu tagasi saanud.
Kas seksuaalsus võib mõjutada elu?
Seksuaalsus, samuti selle eitamine või tõrjumine seostub võimega armastada ja vihata, luua kiindumussuhteid ning leida neist rahuldust. Osaliselt teisenenud sugutung võimaldab muu hulgas nautida oma tööd, leida huvipakkuva eriala ja hobid. Olla loov!
Surmalähedane kogemus kui elumuutja
Surmalähedased kogemused on väga mõjuvõimsad: inimesed võivad kogeda täielikku selguse seisundit, mõista korraga, kuidas toimivad elu ja kogu universum. Sellise läbielamise kirjeldamiseks on raske sõnu leida.
Priimad nostalgiatoidud
Järjest sagedamini valmistan nostalgilisi toite, sest need on imehead! Näiteks sülti keedeti minu lapsepõlvekodus päris tihti. Ühest laarist sai 6–7 kausitäit, millest jagus kas suurele seltskonnale või enda perele mitmeks päevaks. Magusaks olid peamiselt pärmitainaküpsetised ja tarretised. Ehk on sinugi kapis vanaema serviis, mis ootab lauale sättimist koos hõrkude nostalgiaroogadega?
Hooajalised köögiuudised veebruaris 2023
Rubriigis annab kogenud köögitoimetaja ja kokaraamatute autor Lia Virkus uusi ideid, mida just sel kuul tasub ellu viia.
Vitamiin
Eesti Naise kultuurisoovitus.
Raamatusoovitused. Uued raamatud
Soovitab Reet Weidebaum, AK kultuuritoimetaja
Varbad alles, kõik hea
Veebruar on aasta pimetähn, kõige lõpp ja algus, hoopis siin peaks asuma meie laiuskraadi aastavahetus.