Märts 2023
25.02.2023
Süda täis sõda
Anu Lensment sai tänavu riikliku teenetemärgi kui moekunstnik ja Ukraina vabatahtlik abistaja. „Ka mina elasin läbi perioodi, kui sõin hommikul putru ja tundsin seletamatut süüd, et samal ajal istuvad Ukrainas inimesed rõsketes keldrites,“ lausub ta. „Aga lõpetasin selle ära. See ei aita neid, kellel on raske.“
Rahul rahuga
„Kuidas on võimalik, et mõni inimene on rahulolematu ka siis, kui tal on objektiivselt kõik hästi ja ta elab unistuste elu, vähemalt kõrvalseisjate silmis?“ küsib pereterapeut Katrin Saali Saul. Nõus, me kipume teinekord nägema teiste head elu selgemini kui enda oma.
Kirjad
Lugejate tagasiside veebruarikuu Eesti Naisele.
Marihuaana kassalindil
Valimised on põnev aeg. Kasvõi seetõttu, et siis kerkivad esile mitmed teemad, millest muul ajal eriti ei kuule. Või mis nad nii väga kerkivad – neid pigem kergitatakse.
Mis kell sina ärkad?
Juba siis, kui ma väike olin, meeldis mulle vara ärgata. Olen selline 100% tüüp: kui magan, siis üleni; kui ärkan, olen täielikult kohal. See päädis harjumusega, et kui ema mind hommikul äratama tuli, hüppasin kohe voodist välja. Ema jaoks oli see šokeeriv. Nii ta siis mind vaikse häälega äratama hiilis: „Ärka üles, kell on kuus, palun ära hüppa!“
„Peaasi, et sa õnnelik oled!“, 2017
Sama pealkirjaga ilmus kuus kevadet tagasi kaanelugu Viire Valdmast ja ta tütrest Mariast. Loo tegemist meenutab ajakirjanik Helina Piip.
Härra Suursaadik ja tema Krants
Jonatan Vseviov on mees, tänu kellele on Eesti välispoliitikal selge siht. „Nii pildil pole Eesti olnud mitte kunagi varem ajaloos,“ kinnitab ta.
Taevalik vabadus
Kaupo Kalda droonifotod sünnivad õhust ja armastusest: „Olen drooni abil vabalt hõljuv lind, kellel on suur terav silm, mis suudab kaunid mälupildid kätte tuua ükskõik mis punktist või nurga alt, et neid teiega jagada.“
Kuidas taluda ülitundlikkust?
„Kogu ilmaruum mõjutab su olemist ja elamist,“ räägib Hedvig Hanson, kuidas ta on püüdnud kogu elu toime tulla iseenda ülitundlikkusega.
„Olin juba 5aastaselt suur Queeni fänn“
Marten Kuningas, laulja, luuletaja ja ansambli Miljardid ninamees, räägib, kuidas loominguliste inimeste kirglikkus teda inspireerib, mida vanaisa maamaja talle meenutab ja miks just teejoomine dopinguna mõjub.
Ingel Ruhnu kohal
Kui peapiiskop Urmas Viilma lendas mullu Ruhnu, suutis elu teda üllatada. Ingel isiklikult viis kirikuhärra saarele: pilooditoolil istus Ingel-Ann Liibert.
Tohutu tänu ja valu
Ukraina fotograaf Oksana Omelchenko ei suutnud mullu pikalt pildistada. Kuni kohtus naistega, kes teevad Tartus Ukrainale varjevõrke. „Mu süda jäi sellesse Tartu keldrisse,“ lausub Oksana. „Siin päästetakse elusid. Ka Ukrainas päästavad keldrid praegu miljoneid inimesi.“
Kas õnn on õnneasi või oskus?
Õnneuurijad ütlevad, et õnnetundeks vajame rahulolu eluga. Kui eluolulised valdkonnad, nagu tervis, suhted, töö ja materiaalne turvatunne on piisavalt head, võiksime tunda end mõnusalt. Ent kui palju on piisavalt hea selleks, et rahul olla?
Ilu sinus eneses
Yves Saint Laurent rõhutas, et kõige tähtsam naiste riietuse juures on naine, kes rõivaid kannab. Uus kevad, uus mina, kes tuleb moerännakule kaasa?
Neli tuju neljas moevärvis
Kevadine moekaleidoskoop pakub küütlevaid kangaid, lõõmavaid värve ja tujuga sobivaid tekstuure. Roheline, ehapunane, indigosinine või must - millise komplekti valiksid endale täna Sina?
Nägu päikese eest peitu
Täiskiirusel helgemaks ja valgemaks muutuvad päevad on selge märk, et ilmataadil on otsene kavatsus meid täiskäigul kevadesse tüürida. Päike naeratab üha laiemas kaares, kuid ära lase tema soojadel kiirtel end petta ja kata nägu kaitsva kreemiga!
10 iluküsimust
Stilist, moe- ja kostüümikunstnik Gerly Tinn teab, et stiilse välimuse taga peab olema ka paras annus kvaliteetaega ilu ja tervise eest hoolitsemiseks. Millised on tema nipid?
Kõige rikkam Aristoteles
Aristoteles Onassis – Kreeka eelmise sajandi kõige rikkam ja kuulsam mees – kehastas legendaarse muinasjutu „Ajalehepoisist miljonäriks“ peategelast reaalsuses.
Sandra Vabarna: „Olen suur armuja!“
Sandra on armastuse nimel teinud kõike. Murtud südant on ta parandanud alkoholi ja uute meestega.
Kaduvus ja kultuurilugu
„Ma kirjutasin selle näidendi, et õppida surema,“ olla tähendanud Eugène Ionesco, palju tähelepanu pälvinud näidendi „Kuningas sureb“ autor. Tema lugu, mis räägib inimese katsumustest kohtumisel kaduvusega, mängiti meil viimati Theatrumis. Kui mõelda Eesti teatrile viimastel aastatel, arutles siitilmast lahti laskmise üle ka Zuga Ühendatud Tantsijate lavastus „Suur teadmatus“. Mõlemast nimetatud lavaloost võis õppida, et viimseks vabanemiseks tuleb loobuda maistest asjadest: lossidest, ehetest, raamatutest, samuti võimust ja staatusest.
Lapsepõlve mõju seksuaalsusele
Lapseea teadlike ja teadvustamata kogemuste ja tõekspidamiste alusel luuakse ning säilitatakse oma minapilt. Otsitakse partnereid, valitakse eriala, töökoht ja hobid, kasvatatakse lapsi ja hoitakse lapselapsi.
Kas uimastid lahendavad vaimse tervise kriisi?
Etteruttavalt võib öelda, et ei lahenda, aga mandrid liiguvad, uimastite maailmas on toimunud meie ajastul oluline muutus. Üha enamates riikides on moel või teisel legaliseeritud kanep. Käivad uuringud psühhedeelikumide kui meelehaiguste ravimite kohta.
„Oleks pidanud need mandlid ära lõikama...“
HPV ehk inimese papilloomiviirus põhjustab enamikku emakakaelavähki haigestumistest. Sama viirusega seostuvad teisedki pahaloomulised kasvajad. „Mul kõris justkui pressis,“ meenutab Ene (57), kellel leiti 3. staadiumis kurgumandlivähk.
Hooajalised köögiuudised märtsis 2023
Rubriigis annab kogenud köögitoimetaja ja kokaraamatute autor Lia Virkus uusi ideid, mida just sel kuul tasub ellu viia.
Hotellihaldja hea elu retsept
Haapsalus paikneva elamuste paradiisi OHH perenaine Daire Kaup teeb haldjana teisedki õnnelikuks. „See ongi mu äriidee alus: pakkuda emotsioone! Tillukest osa sellest, mida ma ise eri maadesse reisides olen kogenud.“
Kuumaõhufritüüri toidud
Kas teadsid, et pea kõike, mida saaksid küpsetada ahjus, võid valmistada ka kuumaõhufritüüris? Selle eelis on väike elektri- ja inimenergiakulu ning toidu valmimise kiirus. Ideaalne masin lastega perele, aga ka neile, kes elavad üksi: näiteks tudengile ühikas.
Kultuurivitamiin
Kultuurisoovitused Eesti Naiselt.
Raamatusoovitused. Uued raamatud
Soovitab Reet Weidebaum, AK kultuuritoimetaja
Märtsi horoskoop 2023
Mida lubavad taevatähed sel kuul?
Ilmast ja valimistest
Märtsis on meil juba lootust. Kevad algab ju ametlikult märtsis ja mitteametlikult on märts igatepidi kevadekuu, kui aasta kenasti võrdselt neljaks jaotada. Ma ei usu, et eesti inimestel oleks palju muud tähtsamat juttu kui ilmajutt. Selles osas võime ennast täisverelisteks inglasteks pidada.