Aprill 2023
25.03.2023
„Elu ongi kui kunst, hästi ilus.“
Anu Raua elutöö ja pärand on suur, nagu tal oleks seljataga mitu elu. 10. mail tähistab kunstnik 80. sünnipäeva.
Ärgates taas kevadesse
Sõites tagasi Heimtalist Anu Raua juurest, tundsin end erakordselt elusana. Ajakirjaniku töö on privileeg. Võimalus istuda ühes lauas elavate legendidega. Mõtestada üheskoos olevikku, kujutleda tulevikku.
Kirjad
Lugejate mõtteid märtsinumbrist.
Sõja-aasta
Üks aasta. Aasta tagasi algas maailmalõpp. Selgus, et maailmalõpp ei ole mitte üks hetk, mitte ühe sekundi pikkune välgatus. See on must ekraan, mille taga lõpeb vana elu igaveseks...
Uni ei anna uuta kuube, magamine maani särki? Annab küll!
Ka 54aastane võib mõnda asja esmakordselt kogeda.
Unistus olematust särgist
Minu isa pärandas mulle paljugi. Elava iseloomu ja lauluhääle. Pikkuse, teravad näojooned ja pehmed sirged juuksed. Omaduse särinal põlema minna ja sama kiirelt jahtuda. Ja oma viimase tõdemuse surivoodil: „Kõik mu kolm last on olnud üks suur pettumus.“
„Tänapäeval on kosmeetika üks osa hügieenist“, 1959
Seekord sukeldume 1950ndate iluallikasse. Kosmeetik Helga Aavakivi õpetas ajakirjas, kuidas näonahk koduste vahenditega särama lüüa. Värskeks nagu kevad!
Looduse vaatemängude lummuses
Telesaadete „Eesti lipp ümber …“, „Metslased“ ja „Metsavennad“ produtsent Laur-Leho Kaljumets ehk palju käinud ja palju näinud Lemo räägib, millal sündis mõte läbi Eesti jalutada, miks tal ei ole lemmiklaulu ja kuidas lõhnab igatsus.
Modell Einsteini eduvalemiga
Karmen Pedaru kuulub maailmakuulsate eestlaste nimekirja, mitmed silmapaistvad moedisainerid on teda nimetanud oma ajastu moeikooniks. Nüüdseks on supermodellist saanud nutikas investor ja hiljuti üllatas ta omanimelise pidžaamabrändiga.
Minu elu muutev teater seitsmekümnendail
Saan läinud sajandi seitsmekümnendate teatrist kirjutada kui isikliku teatrimaitse väljakujunemise ajast. Sel ajal olin kõige vastuvõtlikumas eas. Sama kindlalt saan tagasipilku heites öelda, et see, mis Eesti teatris siis tehti, on hea teatri mõõdupuuks universaalne.
Alastifotod relvaks
„Mina usaldasin teda, aga tema ähvardas minu alastipilte ja -videoid teistele saata,“ kahetseb naine, kelle intiimfotodest sai mehe käes ohtlik relv.
Reservväelase tagala
Kaitseväe uuringust selgus, et ainult 8% reservväelaste elukaaslastest julgustab neid õppekogunemistel osalema. Karita (38) ja Riho Mikko (42) peres, kus kasvab neli last, on isa õppustel käimine auasi.
Üheöösuhte anatoomia. Mehe pilk
Pime ja võõras tuba. Täielik vaikus. Üritan läbi tuikava peavalu aru saada, kus ma olen. Vaikselt tulevad üksikud stseenid silme ette.
Flirdikool
Eestist eemal saab minust vahel keegi teine. Minu julge ja mänguline mina astub püünele.
Ohtlik sõber internetist
Maria elas heal järjel keskealise naise elu – 20 aastat turvalist abielu, eneseteostus enda rajatud väikeettevõttes, lapsed täiskasvanud ja oma elu peal. Pahaaimamatult tõmbas Maria kaela häda, mis läks talle maksma nii abielu, suure rahasumma kui ka meelerahu.
Eetiliselt
Kes ütles, et kapselgarderoob peab olema värvivaene ja igav? Nutikas šoppab omaenese riidekapis ja lisab lemmikrõivastele igal hooajal mõne pilkupüüdva uue tulija. Kombineerides uut olemasolevaga on võimalik luua värskelt isikupäraseid ja moodsaid komplekte, mis sobivad sinu elustiili ja meeleoluga.
Kuidas olla meeldejääv
Enamik naisi soovib, et meid rahva hulgas märgataks, ära tuntaks ning et me meelde jääks. Isikupärased lisandid lisavad riietusele värvikaid noote.
Pöörase Brigitte Bardot’ rahunemine
Modelli ja näitleja Brigitte Bardot’ eraelu on olnud vürtsikam veel kui tema filmikangelastel. Seljataga on kümneid skandaalseid armulugusid, mitu enesetapukatset ja neli abielu.
Püsivalt ilus
Püsimeik ahvatleb võimalusega ärgata kohe hommikul kauni kulmukuju, ripsmejoone ja punavate huultega. Kuid kas see ettekujutus vastab ikka alati tõele? Kogu tõde püsimeigist jagab suurte kogemustega püsimeigitehnik ja -koolitaja Julia Saar.
10 iluküsimust
Kiire elustiiliga, alati-põnevad-projektid-käsil-teleprodutsent Triin Luhats ilusalongides ei käi, kuid tema kodune hooldusrutiin on see-eest kaljukindel.
Uni ja paarisuhe – õnn tuleb magades
Mis on magusam kui mesi, tugevam kui lõvi? Magus uni on tugeva suhte vundament, sest hea uni ja rahulolu suhtega on omavahel seotud.
Lipödeem – mitte ainult iluviga
Mis võib olla põhjuseks, et hoolimata usinast kaalulangetusest jäävad jalad ikka jämedaks ja puiseks?
Seksuaalsus, valu ja vältimine
Läheduse igatsust salgav ootus, et igaüks peab oma probleemidega ise toime tulema ega tohi olla teistele oma soovide ja kannatustega koormaks, võib põhjustada lõhesid eneses ja suhetes.
Väike sääsk, suur õpetaja
Olin umbes viieaastane, kui suve alguses taas maale viiduna avastasin tarkuse: ka sääsk on omaette olend, kellel omad asjad ajada. Jõudes tiigikaldale, kus tavaliselt lasin kätel nagu tuuleveskil käia – ikka laks! ja laks! torkivaid tüütusi tappes –, leidsin, et enam nii ei saa. Püüdsin mustmiljoneid sääski oma kehalt peletada puhudes või neid hellalt minema pühkides. Mõne hetke pärast ei suutnud ma sääskede pehme tõrjumisega toime tulla ja põgenesin tuppa. Ent oma seisukohast ma ei loobunud, vähemalt õhtusöögini. Elusolendeid ei tohi tappa! Samas seda, kust tuleb õhtusöök, minu arvutustes veel ei olnud.
Hooajalised köögiuudised aprillis 2023
Rubriigis annab kogenud köögitoimetaja ja kokaraamatute autor Lia Virkus uusi ideid, mida just sel kuul tasub ellu viia.
Gluteenivabad küpsetised
Paljud pelgavad gluteeni sisaldavaid teravilju küpsetistes, isegi kui neil pole probleeme gluteeniga. Need saad asendada gluteenivaba toortatra-, mandli-, kaera-, maisi- ja riisijahuga, müügil on ka gluteenivabu jahusegusid.
„Ajud on Eesti naftavaru!“
„Ma ei näe mingit põhjust, miks Eesti programmeerijate hulgas ei võiks sooline tasakaal olla 50 : 50,“ leiab digiarengu asekantsler Luukas Ilves. Räägime naistest ITs, juturobotitest ja kurnavast bürokraatiast.
Vitamiin
Kultuurivitamiinid Eesti Naiselt.
Raamatusoovitused. Uued raamatud
Soovitab Reet Weidebaum, AK kultuuritoimetaja
Brasiilia bossanoova
Ujun julgelt vastuvoolu ning tunnistan, et Brasiilias rännates sümpatiseeris mulle São Paulo rohkem kui turismimagnet Rio de Janeiro. Riigi teises otsas võttis aga Iguaçu jugade ilu lausa põlvist nõrgaks.
Aprilli horoskoop 2023
Mida lubavad taevatähed sel kuul?
Tolmust ja valgusest
Aprillikuu tähendab valgust. Isegi siis, kui on pilves, isegi siis, kui sajab vihma, tuiskab lund või niisama udutab. Rääkimata sellest, kui päike särab!