Mai 2023
22.04.2023
Keskea briis ja kriis
„Ma pole oma hädade ja miinustega teinud lõpparvet, aga rahu olen nendega teinud küll,“ lausub näitleja Hele Kõrve. „Näiteks 20aastane ma enam olla ei tahaks!“
Elu kingitusi hinnates
.
Kirjad
Lugejate tagasiside aprillikuu Eesti Naisele
Eestlane olla? Kulukas, aga neetult uhke!
Kuidas vältida konflikte?
Sõelutud sõnad ja valitud värsid, 1920.–30ndad
1920.-30. aastatel ilmus Eesti Naises arvukalt kirjanduskatsetusi. Muide, juba 1925. aastal ärgitas toimetus: „Loomulikult võivad Eesti Naises kirjutada ka mehed, kui nende kirjused lehe sihile vastavad.“
Jäälind allilmas
Jäälinnu kosmilist tantsu harjutatakse Peeter Lauritsa näitusel, kus tegevuspaigaks on hargnevate teede allilm.
„Vaheldus lisab rütmi.“
Muusik, Eesti tuntumaid basskitarriste Raul Vaigla räägib, kuidas ta käis lapsepõlves poistega leivavabrikust saia küsimas, miks ta ei ole ühe bändi mees ja mida Jeff Becki muusika talle tähendab.
Rõõmus meel ja roosad juuksed
Rõõmsameelsus on viipekeeletõlgi Anne Seppingu (56) firmamärk. Viipekeelt on ta õppinud ja tõlkinud täpselt 50 aastat.
Võilill asfaldil
„Ma pakkisin oma roosa kohvri – riided, mängu- ja kooliasjad – ning guugeldasin, kus asub Tallinnas lastekodu. Läksin ise lastekodu ukse taha ja palusin ennast vastu võtta,“ kirjeldab Kaisa päeva, kui ta otsustas ema ja kasuisa juurest põgeneda.
15 teost kümnelt Eesti naisgraafikult, keda peaks igaüks teadma. 1960–1980
1960.–1980. aastatel oli enamik Eesti graafikuid naised. Nad valdasid suurepäraselt traditsioonilisi tehnikaid, aga olid seejuures otsingulised ning igaüks arendas välja isikliku põneva käekirja.
Loomingu abil tasakaalu
Filmides näeme psühhoterapeute mõtlikul ilmel klienti kuulamas, siis midagi sügavmõttelist lausumas, et prille kohendades taas kuulamisele keskenduda. Tundub lihtne?
Rahvakirjanik Adena Sepp: „Mina kirjutan elust!“
Väärtkirjanduseks keeldub Adena Sepp oma loomingut nimetamast. Tema on ikka rahvakirjanik, kirjutab lihtinimestele: „Ma ei häbene seda öelda, sest rahvas samastub mu raamatutega.“
Võlumise kunst
Nõustamisel kerkib paaridel sageli küsimus – kas paarisuhtes on lubatud flirt ka teiste inimestega? Kas flirt on miski, mida harrastatakse ainult võõraga, või on flirdil koht ka pühendunud paarisuhtes?
Õnnelik ilma
Me mõlemad oleme 42aastased. Mina olen naine ja tema mees. Juba tutvumisest saati me ei seksi tavapärasel moel, vaid silitame ja oleme kõigiti intiimsed, füüsiliselt lähedased ja õnnelikud.
Emad ja tütred
Ruudud, täpid, lilled, triibud. Kõrged ja madalad. Noored ja vanemad, roosad ja sinised. Kevad ja suvi. Armastab, ei armasta. Anima ja anime. Kirju ja monokroom. Kaabud ja kübarad. Prillid ja pärlid. Emad ja tütred.
Väärtustades vanust
Vogue’i aprillikuu ilu-eri kaanel naeratab 106aastane naine Apo Whang-Od, purustades moeajakirja kaanepersoonide vanuserekordi.
Meik kevadtuultes
Meigikoti sisu uuendades võiks kõrvale jätta tihked jumestuskreemid ja puudritoosid ning aukohale tõsta kõik, mis lisab läiget, annab sära ja värvi. Kuid mis on üllatav – ka tume suitsumeik on sel kevadel moes!
10 iluküsimust
Tallinn Dollsi eestvedaja Mari Martin peab oluliseks puhtaid tooteid, päikesekaitset, enesesse panustamist ja sisemist rahulolu, mida ilukirurg anda ei suuda.
Truu südametemurdja Pierce Brosnan
Ajakiri People on valinud Pierce Brosnani maailma seksikaimaks meheks. Päriselus tähistab Hollywoodi filmistaar kaasa Keelyga abielu 30. aastapäeva ning peab suurimaks varanduseks lapsi ja lapselapsi.
Ingli võitlus elule
Kaheksa-aastane Ingel Miina ei saanud sündides Apgari hinnet. Selle asemele tõmmati haiglas kriips. „Ingel on ime,“ ütleb tema ema Veronika Portsmuth, meenutades elu raskeimat ööd.
Valu ja saladused
Meeleilmas võib nimetada saladuseks kõike eneses puuduliku, valuliku või vastuolulisena tajutut, mis on teadvusest tõrjutud, ümberpööratud, enesest välja suunatud või eitatud.
Surmahirm ja võluseened
Muinasjutuline Vaskna talu
„Mulle ei meeldi asju niisama teha. Tahan, et kõik oleks muinasjutuline,“ ütleb Vaskna talu perenaine Margit Utsal enne 55. sünnipäeva. Olen kindel, et teist sellist kodu Eestimaalt ei leia – elu, mis on vormitud muinasjutuks.
Raamatusoovitused mais 2023
Soovitab Reet Weidebaum, AK kultuuritoimetaja.
Väekad umbrohutoidud
Loodus pakub kevadel palju ilu ja maitsvat rohelist. Väike jalutuskäik grüünesse, korv käevangus, ja saad roogadesse napsata vitamiinirikast kraami. Pärast pikka talve vajame kõik seda taimede väge.
Hooajalised kokandusuudised, mai 2023
Toidumaailmast jagab uudiseid Lia Virkus.
Vitamiin
.
Maikuu horoskoop 2023
Mida lubavad taevatähed sel kuul?
Toomekuu aegu