Juuni 2023
24.05.2023
Lootus elule
.
Lapsega kuldsel karjääriredelil
Keit Pentus-Rosimannus oli 45aastane, kui tõi ilmale oma esimese lapse. Keit ütleb, et lapseootele jäämine võttis kaheksa aastat ning ta on lapsesaamise nimel teinud peaaegu kõik, mis meditsiinis võimalik on. 2023. aasta kolmandal päeval maandusid kolm Rosimannust Luxembourgis.
Kirjad
Lugejakirju maikuu Eesti Naise kohta.
Mida ma õpetaksin oma emale?
Hea reitinguga mõrvar
Organiseeritud boheem
Kunstnik Marko Mäetamm valgustab, kelleks ta lapsepõlves saada tahtis, miks ta ei saa väga häid filme vaadates elamust ja milliste raamatute illustratsioonid on talle kõige sügavamat mõju avaldanud.
Täiuslikud lubadused
„Ühendades fotograafia, filmi- ja maali, jõuan täpsuseni,“ ütleb Briti fotograaf Miles Aldridge, kel on erakordne anne provotseerida publikut küsimusi esitama. Popkunsti ja musta huumoriga loodud magusasse maailma, mille keskmes on luksuse petlik võlu, teeb sissevaate Barbi Pilvre.
Diagnoos: liiga hea ema
Luuletaja Ave Alavainu tütar ütleb, et elu emaga oli üks suur seiklus. „Ja kuigi ta oli keeruline, impulsiivne ja küllaltki enesekeskne, oli temaga alati jube põnev.“
10 aastat abiellumisest pulmapeoni
12 aastat tagasi kohtunud Hiiumaa poisi ja Lasnamäe tüdruku lugu on kirja pandud Sandra ja Hendriku pulmapeo jaoks, mis toimus täpselt 10 aastat pärast abielu registreerimist.
Tants loob silla inimeste vahele
Suvise XIII noorte tantsupeo pealavastaja on Agne Kurrikoff-Herman. Tantsijaid on seekordsel peol 8300. Ehk ainult lilli on Agne saanud elu jooksul veelgi rohkem.
10 ehet, mida peaks Kadri Mälgu loomingust teadma
Kadri Mälk (1958–2023) on kaasaegse Eesti ehte ema, õpetaja ja šamaan. Tema rikas loominguline pärand on unikaalne peatükk ka maailma ehtekunsti ajaloos eristudes oma tumemeelsuse ja mütoloogilisusega. Kadri maailmu aitab avada tema „loominguline poeg“, ehtekunstnik Tanel Veenre.
Hakkasin iseendale munarakudoonoriks
„Läksin 28aastasena arsti juurde ja olin elevil. Uurisin arstilt, kas tal on teisi nii noori naisi käinud munarakke külmutamas. Arst muigas ja ütles, et ma pole midagi nii noor – naiste viljakus hakkab 25. eluaastast vähenema,“ meenutab Reelika kaheksa aastat tagasi toimunud esimest visiiti viljatusravikeskusesse.
Elu tähtsaim suhe – suhe emaga
Täiskasvanud laste hea suhe vanematega on oluline toetuspunkt. Mida vanemaks saavad vanemad, seda olulisem on omakorda lastel olla toetuspunkt neile.
Kaev sai tühjaks
Oleme abielus olnud ligi 30 aastat, meil on kaks täiskasvanud last. Mina olen naine ja vanuse poolest oleme mõlemad 60 ringis, natuke sinna-tänna. Olen leppinud, et minu elus enam seksi ei ole.
Kevadsuvine pühitsus
Kevad ja suvi – kõik mis vana, see selja taga, kõik mis uus, on alles ees. Ärkamised ja tärkamised. Lõpetamised ja alustamised, sisseastumised ja väljaastumised. Pulmad ja pidustused. Õitseb ja lõhnab, lilled ja liblikad, lendab ja lendleb...
Sellest saab polo suvi
Sajandi eest sportlastele loodud polosärgid on jõudnud moeredeli tippu.
Tumedad legendid valgetest lilledest
Valgete lillede parfüüme soovitatakse pruutidel kanda pulmapäeval, samas kaasnevad imeliste õitega paheliselt patused legendid. Kõigi rahvaste folklooris leidub süngeid legende lillede kohta.
Süda kuulub ühele
Kuum armastus hoolimata 26aastasest vanusevahest! „Titanicu“ kuulsa tunnuslaulu staar Céline Dion armastas, armastab ja jääbki armastama seitse aastat tagasi lahkunud abikaasat.
Marianne Ostrat: „Armastus on elus organism.“
Paljastava dokumentaali „Savvusanna sõsarate“ produtsent Marianne Ostrat peab end paranenud lootusetuks romantikuks, kes ei suuda enam romantilist narratiivi tarbida: „Mind kõnetab armastus, mis on ridade vahel peidus.“
Taimed ilu teenistuses
Taimi on ilu heaks kasutatud juba iidvanadest aegadest saati, kuid nüüd on looduse pakutu teadlaste vaateväljas tagasi suuremalt kui ei kunagi varem – ja see ei ole mööduv trend!
10 iluküsimust
„Pole ühtegi toodet, mis trumpaks üle värskest õhust kumava jume ja õhetama suudeldud huuled,“ paljastab oma suurima ilusaladuse teadliku seksuaalsuse ja suhete coach ning fotograaf Lilian Merila.
Valu kui „ravim“
Isikupärane ja teistest erinev olemine võib hirmutada. Halvata meelt ja tundeelu ning sundida eemalduma kontaktist enesega, et pälvida heakskiitu teistelt. (Maha)vaikiminegi võib olla hingeliselt ahistav.
Suvised grilltoidud
Suve alguses kolib toiduvalmistamine kiirelt õue, sest pea kõike võib valmistada grillil. Kel seda võimalust pole, saab kõiki neid toite teha ahjus või malmist grillpannil – viimane on hea abimees grillimiseks aasta ringi.
Hooajalised kokandusuudised, juuni 2023
Toidumaailmast jagab uudiseid Lia Virkus.
Eva-Lisa kirglikud toolisidumismängud
Olles sidunud esimese vedrutooli, teadis Eva-Lisa Kollo, et just seda ta teha tahabki.
Me peame rääkima eutanaasiast
Rahuriik Ahvenamaa
Ilus nimi - Ahvenamaa. Kõlab nagu muinasjutt, unistus, müstiline paik. Tegelikult on see meile nii ligidal ja päriselt olemas, aga millegipärast ei ole paljud sinna sattunud.
Vitamiin
.
Raamatusoovitused juunis 2023
Soovitab Reet Weidebaum, AK kultuuritoimetaja.
Juunikuu horoskoop 2023
Tähetarkust!
Parem pool aastat peos kui terve katusel