Juuli 2023
22.06.2023
Palju on häid inimesi
„Olen kohanud palju rohkem häid inimesi, kui võiks uskuda,“ ütleb kirjanik Viivi Luik vestluses Jaan Tootseniga ajakirja kaaneloos. Tõsi, toetavaid hingi polegi liiga vähe. Pigem me ise oma pusas kahlates ei oska neid märgata.
Viivi Luigega tekstidest, mis päästavad
Kui ilmus Viivi Luige raamat „Kuldne kroon“, oli mu elus habras seis, talveväsimus ja inimarengu järjekordne valuline spiraaliring. Lugesin Viivi teksti suure naudinguga, see oli sügav ja kerge, inimkogemuse mänguline kontsentraat − puhas eeter. Eluvaimustus voolas soontesse tagasi. Ilus on elada.
Kirjad
Lugejate mõtted juunikuu ajakirja kohta.
Roosad kastanid ja raketirünnakud. Kevad Kiievis
Vene armee seadis maikuule konkreetse eesmärgi: hävitada Kiiev, kurnata vaimselt Kiievi elanikke, kurnata meid murdumiseni. Kahekümne päeva jooksul on toimunud üksteist suurrünnakut. Mõned vähem kui päevase vahega.
Abieluõiguse piiramine on hea mõte!
Kuidas leida sõpru ja mõttekaaslasi?
Eesti Naise firmaroog, 1997
„Anna andeks,“ noris sõber, „aga Eesti Naine on selline ajakiri, et ma võin südamerahus lugeda vanu, isegi viie aasta taguseid, ja teemad on samad.“ Nonii...!
Vitamiin
Juuli
Ewert, kunstniku hingega muusik
Indie-rokki viljeleva ansambli Ewert and The Two Dragons solist Ewert Sundja on mänginud erinevates kooslustes ning sama edukalt teeb ta ka soolokarjääri. 12. juunil 40. sünnipäeva tähistanud mees räägib Wennale, miks ta bändikaaslasi draakoniteks nimetab, kes on tema karmim kriitik ja kumb keskkond on talle südamelähedasem – linn või kõrb.
Maailma äärel
Eneselegi ootamatult olen sattunud maailma äärele. Just sellist tunnet kogeb sageli koos pildistatavatega Islandil rännates fotograaf ja reisijuht Mait Jüriado.
„Olen õppinud oma depressiooni armastama!“
„Kliiniline surm avas minus mingi ukse ja hakkasin sõnu teistmoodi nägema,“ lausub Keiti Vilms, kalamburist ja keeleleedi. Depressiooni kutsub ta hellitavalt supervõimeks.
Pärnu kakaduu jumaldab rokki ja kartulit
Valge kakaduu Lily oskab öelda tere ja kartul! Et lugu veidi pikem saaks, tuleb appi linnu perenaine Liina Markson. „Lily kuulub meil pärandvara hulka,“ muigab ta.
Meid ei küüditanud mitte naabrid, vaid impeerium
1949. aasta repressioonide kõige tulemuslikum osa on, et me pureleme omavahel siiani, sellal kui põhisüüdlane idas korraldab uusi kuritegusid.
Kui tubli olemisest saab koorem
„Ole siis tubli,“ ütles abikaasa mulle alati, kui hommikul tööle läksin. Ühel päeval ma käratasin vastu: „Ma olen niigi tubli. Sa ei pea mulle seda ütlema!“ Tubli tüdruk minu sees oli hakanud mässama. Ma teadsin, et ma ei taha enam teha nii, nagu peab, vaid nii, nagu mina tahan. Ma diagnoosisin endal tubli tüdruku sündroomi.
Kuidas õiget suhet leida ja hoida?
Üle poolte alla 60aastaste täiskasvanute elus on kaks-kolm pikka ja olulist suhet. See on uus normaalsus. Kas ka eksil võib olla koht mu südames, kuigi sinna on teinud pesa teine inimene? Kas vana arm roostetab?
Südameharidust rakendades
Eestis on umbes 500 inimest, kellel on psühholoogi haridus, aga sel alal ei tööta. Kuidas vaimse tervise kriisi tulipunktis saada need inimesed õpitud erialal tööle?
„Laste haigused on mind tugevamaks muutnud“
Inna Klaosele pandi kunagi diagnoos, et ta ei saa lapsi. Nüüd on tal neid kolm, lisaks kahele pojale on ta võtnud kasvatada tähelepanu- ja aktiivsushäirega tüdrukukese.
Ühine hobi
Oleme mõlemad teisel ringil. Leidsime teineteist, saime lapsed ja abiellusime. Nüüdseks on täis 15 aastat ametlikku kooselu.
Tasa ja targu
Kõik mängud sinu garderoobis on ära mängitud, alles on jäänud vaid kindlustunnet pakkuvad valikud. Enamasti on need kõige kallimad esemed, sageli siidpehmetest naturaalsetest materjalidest, mis paitavad nii hinge kui ka ihu. Hinnakem nähtamatut luksust, mis on just neile, kes väärtustavad päris kvaliteeti, kestlikkust ja pingutamata stiili.
Karge valge särgi igavene sära
Valged särkpluusid on alati olnud garderoobi tänuväärsed täiendajad, kuid see aasta tõstab nad esile – valge triiksärk on 2023. aasta sügismoe üks lemmikuid.
Mõistatuslik kaunitar Deneuve
„Tõeline prantsuse filmidiiva,“ on Catherine Deneuve’i kohta öelnud Martin Scorsese, „üks väheseid, kes diivade kitsasse ringi kuulub ning nimetuse auga välja kannab.“ Sügisel, kuldsete lehtede aegu, tähistab maailma kauneimaks naiseks peetud Catherine 80 aasta juubelit.
Tehnoloogia abil ilusamaks
Kogu maailmas üha enam tuntust koguv biohäking (biohacking) tähendab enda mõjutamist kõikvõimalike nippide ehk nn häkkidega, mis annavad tervist, heaolu ja ilu. Üks biohäkkerite armastatumaid mõjutusvahendeid on tehnoloogia.
10 iluküsimust
Ajakirjanik ja telesaatejuht Eeva Esse-Sõõrumaa on alati päikeseline, kuid nahale ta päikest ei luba. Milliseid ilurutiine ta armastab?
Sadism ja masohhism
Ohvriks tehtud naiste käitumine ja taju võivad, enamal või vähemal määral, tingida enese vastu suunatud vägivaldsust. Valuliku seksuaalsusega naiste puhul võib samuti oletada, et kunagi on neid ohvriks tehtud ja sealtpeale jätkavad nad seda ise.
Särtsakad suvesalatid
Suviti tahaks süüa midagi kerget ja ahjuvaba. Salatid sobivad selleks suurepäraselt! Lisandid võid valmistada grillil ja ka salati õues vaagnale sättida.
Hooajalised kokandusuudised, juuli 2023
Toidumaailmast jagab uudiseid Lia Virkus.
Pulmad - kas pulmaisaga või ilma?
Andres Karu on käinud Euroopa 45 riigi kõrgeimas tipus ning veel 45 riigi mäetipus väljaspool Euroopat. Pulma juhtimine on talle usaldatud umbes 400 korral.
McLareni tiivasirutused
McLaren, brittide autotööstuse üks kroonijuveele, on tõeline haruldus. Eestisse tõi McLaren oma sõiduautod proovimiseks esimest korda.
Kaua meil on elada?
Raamatusoovitused juulis 2023
Soovitab Reet Weidebaum, AK kultuuritoimetaja.
Juuli horoskoop 2023
Tähetarkust!
Enam ruumi laias ilmas kui kitsas kehas