August 2023
22.07.2023
Töö- ja puhkeaja seadus
.
Armid, armud ja algused
„Ma ei ole suur suhtleja, pigem tüübilt tagasihoidlik,“ üllatab näitleja Saara Pius. Lobajutule eelistab ta vaikust – „Mulle meeldib väga fredjüssilik kulgemine.“
Kirjad
Lugejate mõtteid juulinumbrist.
„Ma ei tea sellest midagi, aga…“
„Sina ei või kükke teha!“
Nii ütles mu kehalise kasvatuse õpetaja, siiralt uskudes, et teeb sellega head. Ta oli veendunud, et kükid muudavad jalad suureks ja koledaks. Nõukogude naine võis olla traktorist, seitsme lapse ema ja tööliskangelane, aga hoidku selle eest, et tal oleksid olnud lihased!
Vitamiin
Mida vabal ajal ette võtta?
Bikiinide võidukäik, 1969
1960ndatel õpetas Nõukogude Naine, kuidas endale ise rannariideid õmmelda – ja ajakirjaga oli kaasas ka lõikeleht. Toonasest suplusmoest jutustab Malle Pajula, kes on ajalooga rannarõivaste kollektsionäär.
Märkamine on kingitus iseendale
Ajaloolane David Vseviov jutustab Wennale, miks ta väiksena just vanemate sünnipäevi ootas, millal ta õppis sabatit pidama ning kuidas lõhnab ootus.
30 aastat Viljandi folki
Folgirahvas ise teebki mõnusa festivali, Viljandi vaid seob ja kostitab. 30 aastaga on väiksest algatusest saanud märgiline rahvuslik kultuuripärand.
Mahlane Apelsin, nii neiule kui daamile
Ansambel Apelsin tootis hea maitsega Tallinna estraadi, Ida-Saksa šlaagri ja Liverpooli roki vahepealset muusikat. Esialgses olekus oli tegemist Metsiku Lääne laadse kõrtsibändiga.
„Oma südamest loobuda tundus võimatu!“
Anly Jakobson (35) on kolme lapse ema, kelle rinnus tuksub siirdatud süda. „Ma pole usklik, aga käisin kirikus ja panin oma südameinimesele küünla,“ lausub ta. Noore naise rängast tervisemurest andis pikalt märku vaid väsimus.
Keha ootab armastust
Miks on meil, naistel, nii keeruline armastada oma keha niisugusena, nagu see on? Ikka pole piisavalt sale, ilus, kurvikas, piisavalt...
Armumisest rahutuse ja lahutuseni
Millest sõltub paarisuhte saatus? On see looduslik valik, õnn? Või on mõiste „õnn“ ülehinnatud ja me saatus me endi teha?
Armid kehal ja hinges
Mul on olnud sünnitusarmid kõhul 30 aastat. Kõige tõsisemad armid on teinud mulle laste isa ja hingearmidest on mul olnud raskem vabaneda kui sünnitusarmidest.
Kleidikokteil
Mis on suvi ilma lendleva kleidita?
Dekoltee nõuab selgroogu
„Avar dekoltee on kui korgita lõhnaõlipudel,“ võrdles Ramón Gómez de la Serna teoses „Gregeriiad“. Nagu vöökoht, võib ka kaelaava muuta täielikult rõivaste istuvust ja välimust.
Pilk suvejuustel
Millised juuksed tõmbavad suvel pilku? Eks ikka terved, hooldatud ja säravad! Suvelõõsas pole just lihtsaim ülesanne oma juukseid sellisena hoida, kuid pikaajalise kogemusega juuksekunstniku Reemet Piiroja nõuannetega õnnestub see kindlasti.
10 iluküsimust
„Enese jaoks tuleb aega võtta,“ ütleb sarmikalt särav koorijuht ja muusikapedagoog Lydia Rahula. Millised noodid helisevad tema enesehoolduses?
Muusikaäri kuulsaimad jalad
Möödunud mais lahkus taevastele rokiradadele Tina Turner. „Mõeldes pikale teekonnale, mille olen läbi käinud, võin öelda: mind on õnnistatud,“ tunnistas ta 2021. aastal linastunud eluloofilmis „Tina“.
Veinitalu, kus saun on inimõigus
Kui bioloogidest abielupaar Maris ja Mati Kivistik pärast ülikooli Võrumaal tööle hakkasid, oli tegemist paigaga, kus pealinnast pärit Maris polnud kordagi varem käinud. Ta ei saanud aru ei võro keelest ega meelest ja suitsusauna uudistas nagu imelooma, sest sel pole ju korstnat!
„Armastus paneb õhu särisema.“
Näitleja, lavastaja ja näitekirjanik Andri Luup leiab, et armastuses on kõik head asjad korraga kohal – nii tõde, ilu kui ka ausus – ja aastatega muutub särin kahe inimese vahel järjest lahedamaks.
Suvised köögiviljaroad
Praegu on aias parim aeg. Ja kui omal aeda pole, siis turul käia on vaat et mõnusamgi. Mulle meeldib teha suur ports hapendatud salatit külmkappi ja seda iga päev nautida. Prae lihale vahelduseks värskeid suvikõrvitsaid – need on ka lihtsalt võrratud!
Hooajalised kokandusuudised, august 2023
Toidumaailmast jagab uudiseid Lia Virkus.
Tagasi Koreasse
Korea on 20 aastaga palju muutunud. Esimene asi, mis ninna torkas, oli lõhn. Toona domineerisid kimchi, küüslauk ja koitabletid, turgudel siidiusside keedu hais. Nüüd selliseid lõhnu ei ole, kui muidugi turu kimchi-lett välja arvata.
Helge hüvastijätt
Raamatusoovitused augustis 2023
Soovitab Reet Weidebaum, AK kultuuritoimetaja.
Kuhu kadus pisibuss?
Autod, nagu rõivad või popmuusika, tulevad moodi ja lähevad moest. Automood on sageli sama halastamatu. Kaheksakümnendatel sündinud ja ülimenukas Renault Espace pidi nüüd, neli kümnendit hiljem, ellu jäämiseks läbi tegema totaalse muutumise.
Augusti horoskoop 2023
Tähetarkust!
Alastus, erootika ja ellujäämine