Oktoober 2023
23.09.2023
Hirmu ületamine
.
Sõlmides sõnu ja sõdu
„Valusatest mälestustest ei taheta peredes rääkida, aga paljudele saavad need mingil hetkel oluliseks,“ lausub ajakirjanik Anna Pihl. Kuulates vanu ja jälgides praeguseid lugusid, tajub ta selgelt, kui palju need kattuvad.
Kirjad
Lugejate tagasiside septembrikuu ajakirjale.
Jootraha jätmine on inimõigus
Elu ADHD kõrval
Jagatud rõõm, 2018
Sinu lemmikkoht, -lõhn, -inimene või -hääl? Selliseid õnnekilde kogus lugudesari „Minu lemmikud“. Neist laotud vitraaž sobib ehteks ajakirja, mille tuumaks õnnelikkus.
Vitamiin
Mida vabal ajal ette võtta?
Kaie Mihkelsoni mõist(at)usega vaikimine
Näitleja Kaie Mihkelson saab 12. oktoobril 75. Püsides vajalikuna mängus! Pool sajandit pärast teatrikooli, oma lavakalennust pikima kaarega, veel teatripalgal. Nõutuna praeguste järjest nooremate lavastajate seas nii teatris kui ka filmis. Palju õnnelikke seoseid, ent ka takistavaid tõkkeid – millest ainult tema teab.
Elu- ja absoluudijanu
Toomas Volkmanni retrospektiivne väljapanek „täis minevik“ Fotografiskas räägib kunstniku loo enam kui sajal fotol ligi 30 aastat kestnud loomingulisest teekonnast. Mitte lineaarsel ajateljel, pigem allegoorilist rada pidi.
Õnne võimalikkus
.
Õnnelikud hommikud, päevad ja ööd
Millal on elus parim aeg – kuldaeg – ja milles seisneb õnn? Kui oled oma elus kohal, on parim aeg täna.
Kui elujõud on nõrk
Silmapiirile on tekkinud tumedad pilved. Depressioon on teada-tundud eluohtlik haigus, aga viimastel aastatel on üha enam kuulda justkui uut tüüpi pikaajalisest depressioonist. Kas see on uut tüüpi, on iseasi, aga ravile ta ei allu.
Teraapia kanaaias
„On füüsiline elustamine ja vaimne elustamine,“ lausub psühholoog Kristi Raava. „Mina elustan vaimselt surnud inimesi.“ Abiks on tal seejuures kanad, kalad ja lambad, kodumets ja matkarajad.
Lasin selgeltnägijal elu juhtida
Mõnikord juhtub nii, et elu kiilub kinni ja sa ei tea, mida edasi teha. Kõik uksed on su ees suletud ja kui mõni luuk avanebki, siis sa ei tea, mis ees ootab. Kas ennustaja, kaardipanija teab?
Kuidas ma heleda leegiga läbi põlesin
Et kõik ausalt ära rääkida, tuleb alustada möödunud aasta sügisest, sest just siis hakkasin endale läbipõlemist tekitama.
Hetkes olemise ilu
„Mu süda tilgub merd,“ kalambuuritseb Keiti Vilms. Täpsemini on surfiarmastuse kohta raske öelda. See on ühelt poolt magusvalus igatsus, teisalt lapsemeelne õnnetunne. Lisaks austus ja kartus mere ees.
Eetiline erootika õpetab keha tundma
Minu jaoks on porno olnud turvaline viis oma fantaasiaid ja soove uurida. Tänu sellele on aina lihtsam ja julgem voodis soove sõnastada. Öelda ka seda, kui midagi ei meeldi, selle asemel et vaikides lasta asjadel juhtuda.
Kulgemine
Kas teadsite, et prantslastel on eraldi sõna – flâneur – selleks, et kirjeldada sihitut, unelevat kulgemist läbi linnaruumi? Näiteks mõnel ilusal varasügisesel päeval, nautides tänavaid, parke ja välikohvikuid. Teie märkate linna ja linn märkab teid. Eriti kui kannate midagi punast.
Punasest värvist ja igatsusest
Tähendusrikkaimaks aksessuaariks kuulsaks lauldud vildist kübarate, tuhmide pärlite ja läikivate ridikülide seas on punased kingad. Kui rõivaste ostmisel sõltume tujust, figuurist ja temperatuurist, siis lisandite valimisel avaldub meie loomus.
Kergemeelsuse aeg
Hiljuti linastus maailma kinodes tõsielufilm John Lennoni armuloost May Pangiga. Kuidas sai selline suhe Yoko Ono kiiva kotkapilgu all sündida?
Sügismeikide magus mekk
Kujutle, et astud hõrgulõhnalisse kohvikusse, kus naudid latet ja tükki beseed. Lisa kujutlusele pimedad tähistaevaööd ja oledki ära tabanud sügiseste meigitrendide värvigamma.
10 iluküsimust
Kaunis lauljatar ja meelelahutaja Hanna Martinson lausa särtsub energiast. Millised laengud särisevad aga tema iluhoolduses?
„Tegin solvangust endale komplimendi.“
Kriss Soonik-Käärmann, moedisainer ja ettevõtja, kelle pesubränd tähistas sel sügisel 15. sünnipäeva ja kel sündis sel aastal teine laps, teab, et nii äris kui ka armastuses on vaja tööd teha ja tugev olla. Kriss on särtsakas naine, kelle loomingut on tunnustatud Kuldnõelaga, kelle modellid lehvitavad maitsekat pesu kandes inglitiibu. Kõige krooniks oskab ta teravaid repliike komplimendiks pöörata.
Põder taldrikul
Hea kolleeg Eva Luigas muljetas Eesti Naise toimetuses, kui ägeda menüü ta tegi sünnipäevaks ulukilihast. Põdrahautist, põdrakeelt mädarõikakastmega, üleküpsetatud peete köömnete ja meega... Kuulasime, suu jooksis vett, ja palusime Eval oma retsepte jagada.Evalt kuldsed sõnad: „Kui peres on jahimees, siis suurtootmisest pärit lihakraami toidulauale eriti ei satu. Küll aga nõuab see kokalt ka siseelundite toiduks tegemise oskust. Sest kui loom kütitud, oleks viisakas kõik, mis temast süüa kõlbab, viimse ribani ära tarbida. Vaid nii on looma metsast väljatoomisel mõte sees.“
Hooajalised köögiuudised, oktoober 2023
Toidumaailmast jagab uudiseid Lia Virkus.
Sõnum teaduselt: iga samm loeb
Mida teha, kui veres pole spordipisikut? Kas 10 000 sammu päevas on väljamõeldis? Kas valida suhkur või aspartaam? Muuseas, me peaks sööma kõvasti rohkem rasva.
Üksi maailma parimal saarel
Ma ei ütleks, et New York on alati mu suur unistus olnud. Lihtsalt juhtus nii, et ühel päeval oli mu käes lennupilet Suurde Õuna. Mu sakslasest sõbral õnnestus meile soodsalt piletid saada, aga ta jäi ebaviisakal kombel lennu ajaks haigeks. No olgu – esimest korda Ameerikasse ja täitsa üksi. Läksin ja sain aru, et New York ikkagi oli mu unistus, ma lihtsalt ei teadnud seda enne.
Täiuslik minevik
Unistused paremast tulevikust pole kunagi pöörelnud sellistel kõrgtuuridel nagu läbi 20. sajandi nelja aastakümne, kahekümnendatest kuni kuuekümnendate alguseni. Sealt lähtub ka Ameerika hobiautode kultuur, mille sümboolne kese asetub viiekümnendasse. Loo fotod on tehtud Haapsalus ühel suvisel pärastlõunal Ameerika hobiautode kruiisil.
Kes ei karda surma, ei karda ka elada
Raamatusoovitused oktoobris 2023
Soovitab Reet Weidebaum, AK kultuuritoimetaja.
Oktoobri horoskoop 2023
Mida räägivad taevatähed sel kuul?
Elusügis ja memmede mäss