November 2023
04.11.2023
Maire Aunaste, kuidas on saada 70aastaseks?
Maire on telelegend, naistest võib-olla meie ajastu suurim. Temasarnast ei pruugi enam tulla, sest aeg ja meedia muutuvad.
Rahukõnelused endaga
Oktoobri alguse soojal, tormisel ja vihmasel sügisööl on Tallinna kesklinnas mitu näituste avamist. Kulgemine öös.
Kirjad
Lugejate tagasiside oktoobrikuu Eesti Naisele.
Me peame rääkima vasektoomiast
Kuidas ehitada lapsele hea elu?
Töötava inimese korter, 1949
„On oluline, et korter või elamu, mille korrashoid lasub peamiselt naise õlgadel, oleks suuruselt sobiv ja ratsionaalse ruumijaotusega,“ kirjeldas ajakiri. Kui otstarbekas on sinu kodu 1949. aasta etaloniga võrreldes?
Vitamiin
Mida vabal ajal ette võtta
Maria Kerese päikseline ja varjutatud elu
Maria Keres oli Paul Keresele kindel tugi, Maria hoitud kolme lapsega kodu toetas abikaasa maletajakarjääri.
Reisi reisimata
Reisida võib lennukiga, bussiga, jalgsi, eesmärgiks kas koguda klikke käidud riikidest või siis kogeda, nautida, tutvuda uute inimestega.
Kolmnurkne nõiaring – kas oled ohver, süüdistaja või päästja?
Stressist võrsunud ärevust püüame jõudumööda maandada. Pereterapeudid kutsuvad pinge maandamist millegi või kellegi abil kolmnurgastamiseks. Igaühel on kolmnurgas oma roll.
Sest me saame valida
Lastevabadus ei tähenda, et naine on isekas. Lastevabadus tähendab, et naine ei soovi ema olla.
Soome-ugri peres kõneldakse neljas keeles
Udmurt Inga ja komi rahvusest Nikolai saabusid Eestisse õppima üheksakümnendatel. Nad on leidnud elus oma koha – Inga on psühholoog, Kolja õppejõud Tartu ülikoolis –, kuid sugulastele külla Udmurtiasse nad minna ei saa. Sõja tõttu on sidemed katkemas.
Üheksa aastat suhtes olnud naine: selle aja jooksul ei saanud ma kaaslasega kordagi orgasmi
„Olin üheksa aastat suhtes, selle aja jooksul ei saanud ma kaaslasega kordagi orgasmi. Pärast lahkuminekut ja uue kaaslase leidmist muutus mu seksuaalelu täielikult,“ tunnistab Piia. Ta pole ainus.
10 teost, mis loovad hea une
Ajal, kui paljud unistavad võimalusest jääda esimeste aastalõpu pidusöökideni talveunne, on kolmes muuseumis korraga avatud uneteemalised näitused – kõik tõesti nii põnevad, et haigutama ei pane –, mis räägivad magamisest.
Tuksis tööriist
Sina oled naine, oskad küsida. Sulle ma ei häbene öelda, et mul on erektsiooniga probleeme. Aga teiste meestega? Ei ole kunagi jutuks tulnud. Pole teema, millest väga tahaks sõpradega rääkida.
Elurikkuse kolme peaga lohe
Nii kutsub tartlannasid Merle Karro-Kalbergi, Anna-Liisa Unti ja Karin Bachmanni nende sõber ja kauaaegne Tartu linnaarhitekt Tõnis Arjus. Kõik kolm naist on maastikuarhitekti haridusega ning projekti „Kureeritud elurikkus“ eestvedajad.
Öös on asju
Kui elavhõbe hakkab langema: on käes aeg dramaatiliseks pöördeks.
Kehahäbist vabaks
Uuring kinnitab, et 60% Eesti naisi on figuuriga rahulolematud. Kas tõesti peavad rohkem kui pooled Eesti naised elama süütundega, et puusaümbermõõt ületab 100 cm?
Kurvikate ABC
Stiilsed, kaunid ja moodsad riided 42+ suuruses naistele on aastatel 2023–2024 pigem tavaline asi kui erand.
Kuu enese hellitamiseks
November pole enam justkui sügis, aga talv veel päris ka mitte, pigem on ta kui sild kahe aastaaja vahel, selline pime ja natuke trööstitu valguse ootamise aeg. Kui aga võtad aja teadlikuks enesehellitamiseks, püsib naeratus suul ilmast sõltumata.
10 iluküsimust
Fotograaf Olga Makina on harjunud ilu pildile püüdma, kuid millised näevad välja särava naise enda ilule pühendatud hetked?
OMA ELU KAANESTAARID
Esitasime lugejatele väljakutse osaleda Eesti Naise muutumismängus „Ole oma elu kaanestaar!“ Täname sadu naisi, kes sooviavaldused saatsid, ning esitleme kolme õnnelikku võitjat, kolme säravat naist.
Šoti rahvusköök
Reisime seekord ka retseptide abil! Šoti köök on segu Briti ja keldi köögist, mis tugineb lamba-, vasika- ja sealihale. Popid on ka kala, tummised „täissupid“, kinnised lihapirukad, magusad ja soolased skoonid. Hommikusöök on neil sarnane Inglise omaga ja väga rikkalik: seda tasub proovida.
Hooajalised köögiuudised, november 2023
Toidumaailmast jagab uudiseid Lia Virkus.
„Rinnavähk ei murdnud mu elujanu.“
Karinil diagnoositi 2022. aasta alguses kolmiknegatiivne rinnavähk, mis on noorte naiste kasvav terviserisk.
Külaline
Prius, kallis anne
Ei saa kuidagi öelda, et autonduse üks suunanäitajaid oleks olnud juhuslik õnnestumine, saatuse tahtel sülle langenud edulugu. Toyota Prius kasvas välja teadlikust otsusest ja kakskümmend viis aastat hiljem pole kahtlust, et otsus läks täkkesse.
Võlutud Šotimaa viskist
Eneselegi üllatuseks sõidan Šotimaale selleks, et saada sõbraks siinsete viskidega. Lennuk, buss, rong, elektriratas, parvlaev ja rendiauto – kõik lähevad käiku, et seigelda läbi viie Šoti viskiregiooni.
Raamatusoovitused novembris 2023
Soovitab Reet Weidebaum, AK kultuuritoimetaja
HOROSKOOP | Kelle ees on maailm valla ning kes on liiga kärsitu? Vaata, mida november sulle toob
Mida räägivad taevatähed sel kuul?
Hingeside lahkunutega