Märts 2024
27.02.2024
Märkmed ja märkamised
„Kui uskuda inimestest rohkem, kui nad on, siis see annabki neile võimaluse olla rohkem, kui nad siiani on olnud,“ leiab näitleja Helena Lotman.
Julgust ja uudishimu!
.
Kirjad
Lugejate tagasiside veebruarikuu Eesti Naisele.
Viska kaal minema!
Kuidas üksikvanemana ellu jääda?
Merelõhnaline kevad, 1981
Seekordne ajarännak viib Saaremaale. Kui kala tuleb kudema, on kevad tõesti käes.
Vitamiin
Mida vabal ajal ette võtta?
Heinsaare mõttemaastikud, 3
Julia Aug: „Vabaduse eest tuleb pidevalt seista.“
Veel paar aastat tagasi Venemaal hinnatud näitleja ja lavastaja Julia Aug kolis Eestisse kohe pärast seda, kui Venemaa alustas sõda Ukrainas. Räägime Juliaga, kuidas ta loobus väärtuste nimel kõigest, mida oli 50. eluaastaks saavutanud, kuidas ta uuesti nullist alustas. Aga ka tänapäeva teatrist ja Eesti armastusest, millel on Muhu muster.
Margus Punabiga holismist
Eesti tuntuim meestearst Margus Punab on teenekas teerajaja - ta rajas meestekliiniku, mille taset tunnustavad Euroopa androloogid. Punabile kuulub tähelepanuväärne kunstikogu, millele ta kulutab lausa kaks kolmandikku sissetulekust. Haruldased Tiibeti tankamaalid kätkevad inimeseks olemise saladust.
Talent ja teatriuuendaja
Kui Erna Villmer 1910. aastal Estonia teatri trupiga liitus, etendati seal peamiselt vodeville ja laulumänge. Villmer tõi endaga kaasa realistliku mängulaadi, mis muutis senise asjaarmastajaliku teatri moodsaks ja tõsiseltvõetavaks.
Tütrele
Ema kõrval, surmani
Kuidas toetada eakat lähedast, kes enam iseseisvalt toime ei tule? Omastehooldajale on tihti tuttavad süü- ja kohusetunne. Ent nende lugudest paistab ka tingimusteta armastus.
Miks me vihastame?
Viha on nagu alarmsüsteem, mis annab tagasisidet meie piiride, rahuldamata vajaduste ja ootuste kohta. Kui alarm käivitub, tuleks asja uurida – miks ma käivitun ja mida ma selle mõjul tegema hakkan või ei hakka. Mis värk selle vihaga siis on?
Iluvõimlemise ristiema
„Hoiatan, ma olen autoroolis!“ kõlab energiline hääl, kui telefon on vaid korra kutsuda jõudnud. Evelyn Koopil (93) on kiired päevad, sest tema võimlemiskooli Kalev Estienne võetakse vastu uusi õpilasi.
Meestest vanemad naised
Lahutusest saati on kõik mu mehed olnud vähemalt kümme aastat nooremad. Isegi 25 aastat. Nemad on ikka kolme-neljakümnendates, aga meie vanusevahe kasvab ajapikku suuremaks.
Tuliliilia varakevadel
Mida me selga paneme, kui saame lõpuks talvemantlid seljast heita? Siin on peamised moetrendid, mis kujundavad kevade näo.
Kuidas päikest põue püüda
„Elu ei paku teist vaatust,“ ütles Scott Fitzgerald, kirjanik, kes suhtus igasse uude kevadesse erakordse lootusrikkusega. „Suvi on vaid kevade täitumatu lubadus, šarlatan nende soojade pehmete ööde asemel, millest aprillis unistan.“ Millest me praegu unistame? Kuidas sooja- ja värvijanu leevendada?
Ilu taassünd
Plirts-plärts, käes on märts! Ilmaolud võivad olla nii vesised kui lumised, ometi loodus tasapisi tärkab. Käes on parim aeg ka meie endi ilu taassünniks! Ilutoimetaja Agnes Kajander ja juuksur Margit Merirand-Sarapuu jagavad nõuandeid.
10 iluküsimust
„Eelistan eestimaist ja kasutan palju apteegist ostetud kosmeetikat,“ tutvustab oma ilulemmikuid fotograaf Laura Nestor.
Libedal jääl läbi linna, akvaarium kuldkaladega käte vahel
Kirjanik Carolina Pihelgas hoiab käes oma viimast romaani „Lõikejoon“, kus peategelane taastub valusast suhtest, ja jagab, missugused on tema enda kogemused armastusega.
20aastane, kes igatseb minevikku
Kui ajamasin oleks olemas, tahaks Siim Juhkam sündida 1930. aastal. „Siis ei oleks pidanud praeguse maailma hullust üle elama,“ ütleb vaiksel Nõmme tänaval elav Facebooki kultuurikroonik toas, mis on tulvil ajalugu. Täpsemalt kultuurilugu.
Rikkalikud leivamäärded
Isetehtud leivamäärded on suurepärased hommikuvõikude peale. Kui pühade ajal neid munade koksimisest üle jääb, teen alati munavõid – sellest ei saa kunagi isu täis –, aga kindlasti leiad siit mõnegi uue määrde! Miks mitte külalisi vastu võtta värvikireva suupistelauaga?
Hooajalised köögiuudised märtsis 2024
Toidumaailma uudiseid jagab Lia Virkus.
Kirjad sõjast
Zimmeri meistriklass
BMW 5. seeriat võib pidada maailma kõige armastatumaks sedaaniks, mida on alates 1972. aastast müüdud enam kui kümme miljonit. Uus, kaheksas põlvkond alustab elektriautoga ja see on julge samm tulevikku.
Raamatusoovitused märtsis 2024
Soovitab Reet Weidebaum, AK kultuuritoimetaja.
Märtsi horoskoop 2024
Mida lubavad tähed sel kuul?
Maarja, mu emake, ja teised