Mai
25.04.2020
Barbi Pilvre pole plastist
“Tõenäoliselt näitaks geenianalüüs, et mul on suur ühisosa neenetsitega,” ütleb poliitik, ajakirjanik ja teadlane Barbi Pilvre (56) ning usaldab meile oma mõtteid abielust, sellest, miks ta riigikogust välja jäi ja milline ilm soosib kõige rohkem kirjutamist.
Iluloojad idealistid
25 aastat Katariina gildi on kokkuhoidva naisteväe elustiil ning rõõm oma tööst, mis tuntud lähedal ja kaugel.
Retromees! Koolipoiss, kes tegi lõputööks diivani
Tähelepanu, kõik, kes arvavad, et noorus on hukas! Lubage esitleda Joel Koklat! 18aastast noormeest, kes tegi kooli lõputööks diivani – üksi ja oma kätega.
Rein Sikk: Tere, Seaküla Simson, hull skulptor ja tillimeister!
Eneseabi │ Mida tulevik toob?
Käes on ärevad ajad kõikjal maailma paigus. Paralleelselt elame aga oma isiklikus mikrokosmoses ja meid võib huvitada näiteks see, kas meil veab armastuses või kas täiskasvanud lapsed leiavad oma kutsumuse.
Elu loomingulise mehe kõrval
Kui palju on neid, kes nooruses valivad endale kaaslase teadlikult? Ilmselt vähesed. Ikka valime mingi “müstilise tõmbe” järgi. Kuid kas see toob alati õnne? Oma kogemustest räägib muusika- ja teatrirahva keskel kasvanud Hedvig Hanson.
EESTI NAISE KAANELUGU: Sandra Vabarna, suu täis sädemeid
“Nüüd kogen rohkem selgusehetki, kus ma tõesti käitun nii, nagu sisimas tahan,” lausub muusik Sandra Vabarna (35). Pärast isiklikku kriisi muutis ta oma elus mõndagi.
Katrin Martinfeld: „Õpetamine pole missitöö.“
Kui Antsla kooli direktor Katrin Martinfeld (57) oma sinise villase mantli ülle tõmbab ja õues mõnel kogunemisel koolipere ette astub, märkab silm harmooniat kooli sümboolikaga – sama sinine. Mis värk selle sinisega on?
Lehte Hainsalu: Üksinda kogukonnas
Minu päev: Jan Uuspõld
Rõõmsad retked kodumaal
Tänavu kisub eriti Eestimaa loodusesse. Eesti Naise toimetus soovitab oma lemmikkohti, et kosutada end praegu ja pärast kriisi.
Katrin Karisma: Armastus toob argipäeva päikest
Katrin Karisma (72) sõnul on armastus kui tuli – et see põleks, tuleb puid koldesse panna. Praegu toimetab Katrin mitmel rindel: loeb heliraamatuid sisse, osaleb Terviseraadio salvestustes ning hoiab end vormis jalutamise ja aiatöödega.
Nutiajastu kasvatab mürgist üksindust. Kuidas sellest jagu saada?
Üksilduse teema on praegusel ajal valusalt päevakorral. Mida teeb üksildus inimese keha ja vaimuga? Kuidas seda tunnet leevendada?
Hirmu silmad
Aeg on selline, et koroona­epideemiast ei saa üle ega ümber. Ausalt öeldes ei tahaks sellest ju üldse kirjutada, sest ümbritsev inforuum on viirusejutte tiinelt täis. Teisest küljest jälle oleks imelik teeselda, justkui poleks midagi juhtunud ja elu veereks lõbusalt nagu muretu hernes.
Naine, pilgeni täis elu
Georg Otsa 100. sünniaastapäevale pühendatud meenutuste valgusvihus langevad kiired ka kuulsa baritoni armsamatele. Eelkõige tema kauaaegsele abielule andeka tantsijanna ja vastuolulise isiksuse Asta Otsaga.
Jane Fonda │ Film, armastus ja aeroobika
“Tubli osa oma elust olen ma kandnud maski,” tunnistas filmitäht Jane Fonda (82) aasta tagasi antud usutluses. Ja muidugi ei mõelnud ta seejuures meditsiinilist näokatet, vaid seda, et on varjanud oma tõelist olemust. Eriti meeste eest.
Armastuse nimel!
Armastuse nimel on lubatud kõik sulnist enesesalgamisest pöörase enesetõestuseni, kuid leeki peab ka leebelt hoidma.
FOTOREPORTAAŽ | Võitlus eesliinil
Unikaalsed kaadrid regionaalhaiglast näitavad meedikuid eriolukorras. COVID-19 patsientide raviks loodi kaks osakonda.
Juhtkiri │ Lähedus ja üksildus
EESTI NAINE 96 | Esimene, 1924
Maikuus 96 kevadet tagasi ilmus esimene Eesti Naine. Ootamatu sünnipäevakingi on toimetus juba kätte saanud.
Lõputu vetsuralli
Laias laastus kogevad elu jooksul põiepõletikku pooled naised. See juhtub, kui mikroobid satuvad põide või kuseteedesse.
Tervis │ “Ei suutnud õhtuti ärkvel püsida!”
“Väsimus oli nii suur, et hommikuti ei jaksanud üles tõusta ja pärast tööd ei jõudnud enam kodus midagi toimetada,” meenutab Kaia Pärn (36) nelja aasta tagust kevadet. Mis põhjustas nii suurt jõuetust?
Ma pole nii vana, et ei võiks kanda... ...pintsakut kleidiga
Päris meestemõõtu pintsak on juba mõnda aega naistegarderoobi trüginud ja märkamatult hooaja lemmikuks saanud.
Jaki alla peitu
Töötan kohas, kus täidan päeva jooksul erinevaid rolle. Ühel hetkel peab olema välja­nägemine stiilne ja viisakas, teisel hetkel mugav. Milline oleks n-ö kontoriroti ja liikuva töö tegija komboriietus, mis näeks ka moekas välja? Nele
Moeankeet Kleit peab kandjat embama
Omanimelise moebrändi loomiseks andis Lilli Jahilole (36) 2008. aastal tõuke diplomi­kollektsioon “Salut!”, mis tõi talle ERKI moe- show ’l võidu ja pääsu Berliini moevõistlusele.
Mõtiskelu molbertiga
Päikesevalgus äratab maalidel tukkunud pintslilöögid, värvide vibratsioon hõljutab kleidihaldjate hingeõhku. Kus on kunstnik, kes nad kinni püüaks? Ta ongi juba siin!
Värvime juukseid – looduslikult!
Juuste värvimine on paljudele naistele igakuine protseduur, on see ju kiireim ja lihtsaim viis oma välimust värskendada või lausa muuta! Eesti Naine uurib spetsialistidelt, kuidas kodusel teel juukseid värvida ja enamgi veel – kuidas teha seda tervist ja keskkonda säästvalt.
Päikese silitus
Õitsev maikuu tekitab vastu­pandamatut soovi nägu päikese poole pöörata, et soojad kiired saaks põski silitada. Nii võibki teha, aga ainult juhul, kui oled hommikul kandnud näole ultraviolett­­­kiirte eest kaitsvat kreemi.
Horoskoop
Toortatraga tervislikult kevadesse!
Kas teadsid, et tatar on tangude kuninganna, toortatar lausa 21. sajandi ravimtaim? Kasuta võimalusel retseptides eestimaist toortatart, milles on alles palju bioaktiivseid aineid ja vitamiine. Pruuni tatart on kestadest vabanemiseks aurutatud 80 kraadi juures, mistõttu pruunid tatraterad ei idane ning annavad organismile üksnes mikroelemente ja kaloreid. Hele tatar on aga “elus”, sest tatra­teri puhastatakse mehaanilistes veskites kuumutamata.
Hooajalised köögiuudised mai 2020
Raamatud
Multšimise põhitõed
Multš on hea abimees, et muuta mulla mikrokliima taimele sobivaks. Milline multš valida ja kuidas seda oma peenramaal targalt kasutada?
Pista seeme mulda!
Kätte on jõudnud paras aeg käised üles käärida, peenrad valmis teha ja seemned mulda külvata.
Tillukeste mägede võlu
Tallinna külje all Tabasalus asub üks eriline aed. Nii eriline, et Eestis teist sellesarnast niisama lihtsalt ei leia. See on Svetlana Polonskaja rajatud Tšehhi stiilis mägiaed.
Vitamiin
Siin rubriigis pakume ideid, kuidas vaba aega hästi veeta.