Juuni
28.05.2020
Juhtkiri ǀ Mineviku varjud
Eesti Naise kaanelugu ǀ Sosinates karastunud professor
Lastearstiks õppinud professori Irja Lutsari (65) elu võttis ajastule omase traagilise pöörde juba enne tema sündi, kui stalinismi ränk hoop nende perekonna põlvili surus.
Elupildid ǀ Hüpe!
Balletis püütakse ületada gravitatsioonijõudu. Mõnel tuleb see välja lennukamalt kui teisel. Estonia teatri balletisolist Jevgeni Grib muutis karantiiniajal oma kodu proovisaaliks – ja hüppas!
Rein Sikk: Tere, saun, me ihu ja hinge püha paik!
Kas keegi vanadelt ka küsib?
Püsi kodus! Seda kamandavat korraldust oleme viimase kahe kuu jooksul* kuulnud söögi alla ja söögi peale.
Leonhard Lapin: “Tahan rahulikult elu lõpetada – loovalt!”
“Kui on kriisisituatsioon, tasub naiste poole pöörduda. Nemad tunnevad intuitiivselt, kuidas asjad lahenevad,” leiab arhitekt, kunstnik ja literaat Leonhard Lapin (72).
Minu päev: Rein Pakk
Suhe ǀ Kriis – hüppelaud muutusteks
Kriisid võivad olla ootamatud, ent enamasti tekivad need tasapisi paisunud probleemide tõttu. Isegi praegune koroonahäda koputas enne uksele, kui sisse tuiskas. Kuidas selline kutsumata külaline meie elu mõjutab?
Burda – miljonimäng äris ja abielus
Kirjastusimpeeriumist ja ajakirjast Burda sai sõjajärgse Saksamaa majandusedu etalon. Kuid mitte ainult – abielupaar Aenne ja Franz oskasid ka oma kariderohket abielu hoida niikaua, kuni surm neid lahutas.
Haavatud tervendaja Mart Laisk
Heino Mart Laisk (58) on üle elanud suuri isiklikke tragöödiaid ja siis end jälle jalule ajanud. Kunagi oli ta kauboikapitalist, siis tavaline ärimees, nüüd aga huvitab materiaalne maailm teda vaid niipalju, et hing sees püsiks. Heino elab koos abikaasa ja kahe tütrega metsamajas ning tegutseb psühholoogi-terapeudina.
Brunei: kullasära kesk vihmametsa
Malaisia külje all Borneo saarel asuv väikeriik Brunei on sultanikultuse parim näide. Pole ka ime – sultanite dünastia on valitsenud seda paika järjestikku üle 600 aasta.
Mindfulness, elu ühes hetkes
Tänapäevane elurütm hoiab pea pidevalt töös ja õnnelikud on hetked, mil oleme üleni kohal. Üks tööriist nende hetkede tekitamiseks on mindfulness ehk teadvelolek.
Päikese väestamine
Kaks meil on pööripäeva aastas, jaan pöörab elu valgest pimeda poole ning jõul pimedast valge poole, üks on teisest kolm korda pikem – kestus 18 tundi ja 6 tundi.
Rakvere ta veres: Anneli Rahkema
Näitleja Anneli Rahkema (40) on põhimõtteliselt terve elu Rakveres elanud. Igas verepiisas siinsed mälestused, mida keha kannab ja suu sõnadeks teeb.
Kriisiaja õppetunnid
Õpetlik oli see kevad, kui ootasime kodudes koroonakriisi kadu. Mis muutus meie ümber ja sees?
“Armastus aitab areneda.”
“Iga päev on kingitus, võimalus kogeda elu koos,” ütleb ettevõtja ja poliitik Yoko Alender (40), kellel on käsil raamatu “Urmas Alender. Elu kui looming” koostamine. “Tuleb peaaegu entsüklopeedia,” lubab Yoko, “kus on koos isa luule ja laulud, temast ilmunud fotod, intervjuud, päevikukatked ja muu.”
Mišad ja Vigrid - kirg või kiiks?
40 aastat tagasi peeti Moskvas olümpiamänge, Tallinnas toimus purjeregatt. Kui palju lõbusaid Mišasid ja Vigrisid valati selleks ajaks savvi ja kleebiti klaasidele! Liina Pulges räägib, miks teda need vanad olümpiameened ikka veel vaimustavad.
Jeanne Moreau: Looming eelkõige!
Sõltumatu ja sensuaalne Jeanne Moreau vallutas paljude meeste südameid nii filmis kui ka elus. Ta ise oli aga väga valiv ning tunnistas, et otsis terve elu nõksu, kuidas õppida armastama.
Aeg meid muutnud on
Tubliduse kaheldav külg
Kes meist poleks püüdnud olla ideaalne nii kodus kui ka tööl? Mõnel see õnnestub, teisel mitte – kuid kas peabki olema 100% tubli?
EESTI NAINE 96 | Tsaariaja laps, 2014
“Ärge nii väga muretsege,” õpetas 101aastane proua Velda Mägar lugejaid. “Mis tundubki raske, läheb mööda ja seda ei peaks enam meenutama.”
“Ravisin toidust loobumisega purunenud südant…”
Raili (31) on oma kehaga nõnda pahuksis olnud, et anoreksia ta peaaegu hauda viis. “Kontroll iga suutäie üle oli minu viis purunenud südant parandada,” tunnistab naine.
Magneesium – eluliselt vajalik mineraalaine
Vahest oled märganud, et pärast korralikku trenni kimbutavad mõnikord valusad jalakrambid või surevad öösiti käed. Tegemist võib olla magneesiumipuudusega, mis kipub tekkima eriti neil, kes on füüsiliselt hästi aktiivsed.
Retk lõhnamaailma
Suvi toob meelierutavad lõhnad, mis kannavad endas mälestusi ja teevad sammu kergeks. Samasuguse mõjuga on lõhnaveed ja parfüümid - toetavad sinu olemust, enesekindlust ja tuju.
Kummardus päikesele
Päike on ilu ja tervise sõber – kuid seda ainult siis, kui oskad tema seltskonda õigesti nautida. Selles aitavad sind mõõdukus, päikesekaitsekreemid, nahka rahustavad kreemid ja agar niisutamine!
Ma pole nii vana, et ei võiks kanda... ...bermuudasid
Bermuda saartelt pärit põlvpükstest on alati põhjust rääkida. Kord kui suvisest vabaajariidest, kord kui moe­asjast. Nüüd taas viimasest.
moeküsimus Kingadki on ninaga
Hiljuti nägin moedemonstratsioonil, et kõikidel nais- ja meesmannekeenidel olid jalas vaid väga kitsa ninaga jalanõud. Kas need on sellel kevadel kõige moodsamad? Marina
Moeankeet olemise perspektiiv
Moemärk Mari sündis 08.08.08 puhtpraktilisest vajadusest koos selle looja Marilin Sikkali (42) kolmandat korda emakssaamisega.
mood Päiksekuldse kuluaarides
Kevade kuluaarides juba sosistatakse suvest. Veel vaoshoitud värvides, puuvillaselt paitavast, hubaselt hoidlikust. Kardigane, hõlmikuid ja kimono­kleitegi pikkade õhtute kullakumasse kutsudes.
Horoskoop
Retseptid: Suviselt ja kergelt jaanipäevale vastu!
Kui linnud õues lõõritavad ja muru roheline, on aeg oma köök õue kolida. Ka sel aastal tuleb suvi grillitud liha, kala, köögiviljade ja maasikatordiga. Kelle jaoks tordimeisterdamine on liig suur ettevõtmine, siis teile üks imehea nostalgiahõnguline maasikatarretis.
Hooajalised uudised köögitoimetajalt Lia Virkuselt.
Ilusa lillepeenra võti
Lopsakaid ja rikkalikult õitsvaid lillepeenraid igatsevad endale kõik aednikud. Lisaks ilule soovitakse samalt peenralt, et see oleks võimalikult hooldusvaba. Iseenesest mõistlikud soovid, kuid kas ka teostatavad?
Eesti Naise raamatusoovitused
Soovitab Reet Weidebaum, AK kultuuritoimetaja.
Vitamiin