Juuli
26.06.2020
Juhtkiri ǀ Usaldus elu vastu
Täpp ajapildi sees*
Sel üksiolemise kevadsuvel on Kersti Kreismann veetnud pikki nädalaid oma üksindusega kahekesi. Mõelnud elu lõpust ja lõppemisest, vanusest ja vanadusest. Paljud asjad on selgemaks saanud, lõpparve tehtud ning rahu südames. Ja see kõik ei kõla kaugeltki minoorselt.
Nelli Kalikova: lõputul missioonil
Kirglik aidsi- ja narkoennetuse eest võitleja Nelli Kalikova (71) ütleb, et ta peaks mõnusasti kodus istuma, kuduma ja kassiga mängima, aga ei – ikka valutab südant, kes tema tööd jätkab!
“Äkki ma olen haige?!”
Terviseärevus on painav mure, et sinu kehaga on midagi korrast ära – ka siis, kui analüüsid seda ei kinnita. Ent pidev ärevus võib muserdada tervist ja lähisuhteid.
Madonnad
On vähe stseene, millest voogaks rohkem ilu ja rahu kui oma lapsele rinda andvast emast. Huvitav, et kui ma ise oma lapsi imetasin, siis möödus see kõik nii kiiresti, et polnud võimalust sammu tagasi astuda ja seda kõrvalt nautida kui kunstiteost... Aidates hiljuti ühel tuttaval värskel emal leida vaikne nurgake, kus imetada, tardusin aga paigale – kui ilus see stseen oli. Aeg peatus. Nii see madonnade seeria sündis.
Ole nutikas nutisuhtleja!
Kas lapselaps elab Šotimaal? Tütar teises linnas? Nutitelefon ja (tahvel)arvuti pakuvad palju võimalusi, kuidas oma lähedastega rääkida ja neid samal ajal näha. See pole keeruline ega kallis, tuleb lihtsalt proovida.
Vihmase ilma raamat
Kolmveerand sajandit tagasi, saksa ajal, istub pisike piiga tuimal taburetil ja vaatab trükilõhnalist raamatut, kus värvilised pildid sees.
Tom Jones: terve elu ühes abielus
See pole just muinaslugu vaese pere noorimast pojast, kellest saab lõpuks prints, kuid ega palju ei puudu ka. Vaese kaevuri napi haridusega pojast Thomas John Woodwardist sai maailmakuulus laulja Tom Jones.
Tere, Virumaa ööbikud!
Lilian Kosenkranius: teledaam, kes jättis jälje
19. augustil tähistab oma väga väärikat, 90. sünnipäeva Lilian Kosenkranius. Ta on legendaarne saatejuht ja nagu teda sageli on nimetatud – raudne leedi, kes tegi midagi eimillestki.
Merit Raju: Kuidas olla sõltumatu?
Kevadel, kesk koroonakriisi, ilmus raamat “Sõltumatu naine”. Kuid millest sõltumatu ning miks ja kuidas sõltumatuks saada, arutleb raamatu autor Merit Raju.
Külaskäik: Muhumaa mõistatus
“Pühapäeval, kui viimane praam ära läheb, on Muhus kõrvulukustav vaikus,” lausub Kadri Kask, Jüri talu doktorikraadiga perenaine. “Mul on nii hea meel, et ma ei pea siit kuhugi minema.”
Ood iseseisvusele
Kas põõsas on moes?
Intiimpiirkonna raseerimise küsimus kerkib rannahooajal murepilvena üles – milline on trend ja milline kaaskodanike suhtumine?
EESTI NAINE 96 | Suurpere ema, 1976
Kui Kunda koduperenaise Aili Saarpuu pilt pandi ajakirja kaanele, oli ta 35aastasena sünnitanud 11 last.
Roostetan?
Kas oled mõelnud, et nii, nagu raud oksüdeerub ehk rooste läheb, oksüdeerume ka meie. Ja vananeme ja haigestume. Huvitav, kas seda protsessi oleks võimalik aeglustada?
Raud, raudselt vajalik!
Rauapuudusest annavad märku pidev väsimus ja jõuetus. Südamerahu saad lihtsa vereproovi abil.
oma stiil Mustamäe ma žooris
Mustamäe on mõnusalt vintidž, nagu ka Siiri Klissi (52) stiil. Tema sünniaastal kerkisid Mustamäele uued moodsad elamud, aastaid hiljem sai üks neist talle koduks.
Ma pole nii vana, et ei võiks kanda... ...bikiine
Bikiinimissid ja trikoovoor, perfektsete kehade ja arvustavate silma­paaride hooaeg on alanud! Pesuletid on kaheosalisi rannariideid täis, ainult et kuidas oma kullake keha nende sisse mahutada...
Suveilu
Suvel on lihtne ilus olla, õnnehormoonid möllavad ja hea jume on omast käest. Ilumuredeks võivad olla vaid punetav nahk, pooride ummistumine, pigmendilaigud, naha kuivus või kortsukesed. Kuid sellele leidub abi.
Pilkupüüdvad küüned
Suveküüned on sama edevad kui suvi ise – värviküllased, lõbusad, pilkupüüdvad. Lase loovus valla!
Püüa suvi kinni!
Lehvi ja lendle, püüa päikest ja puhtaid pilvi – kahara kleidi, volüümikate varrukate, laiaäärelise kübara, kirju kostüümi, siidise pearäti ja seljakotiga.
moeküsimus Riie räägib
Olen viimasel ajal märganud, et moes on tugeva teksti­sõnumiga pusad. Millega peaks säärase riietuseseme kandmisel arvestama? Tekst kõneleb kandja kohta palju, aga kas kõikjale sobib minna sõnumiga “Aju on vaba”, “Kasi minema!”, “Planet B”? Mari
Moeankeet Tahan kaunistada naisi!
Moedisainer Kirill Safonovit (35) on maast madalast inspireerinud suured Pariisi moemajad ja sealsete kunstnike-moeloojate elegantselt boheemlik elulaad.
Juulikuu horoskoop
Mida toob Sulle juulikuu?
RETSEPTID | Südasuvised marjakoogid
Suvine marjaaeg on meile nagu maitsev kõhupai! Aias uidates on mõnus noppida suhu värskeid vaarikaid, otsida peenrast punapõskseid maasikaid ning teha põgus peatus tikri- ja sõstrapõõsaste vahel. Nii saab kõhu marjadest mitu korda päevas täis süüa, kuid vahelduseks võib meisterdada ka mõne magustoidu või koogi. Naudi terviseks!
Juulikuised köögiuudised
Marjamets koduaias
Harva, kui aianduses saab endale lubada kaht head asja korraga: vähe tööd ja palju saaki. Ime küll, aga metsamarjade kasvatamisel koduaias just nii ongi.
Raamatusoovitused juulikuus
Soovitab Reet Weidebaum, AK kultuuritoimetaja.
VITAMIIN
Eesti Naise toimetuse soovitused juulikuus!