September
27.08.2020
Juhtkiri | Elu raamid
“Enda sisse elatud pinge on vaja välja saada,” ütleb ettevõtja Heiti Hääl seekordses ajakirjas.
EESTI NAISE KAANELUGU | Hinge häälestamine
“Õige mõtlemine aitab võidelda, see leevendab kurbust ja ehmatust,” teab ERRi elamussaadete juht Karmel Killandi (49). Isalt päritud raudne loogika on hoidnud teda hääles ka keerulistel hetkedel.
NOSTALGIA: sajanditagune edukas eestlane
Praegune moodne inimene elab Tallinna mereäärses piirkonnas Noblessneris või mõnes uusvaimses vennaskonnas, avab tšakraid ja aktsiaportfelle. Sajanditagune edukas elustiil oli samuti täis heaolu märke.
Heiti Hääl: “Ma ei suuda pikalt üksi olla ega paigal püsida.”
Iga jumala päev läheb Heiti Hääl (57) enne kontorisse sõitu koos kahe kaaskaluriga Käsmus merele ja toob tööstuslikus koguses kala, mis läheb otse kohalikku poodi müüki. Mitmed sajad kilod hooajal.
Tere, tublid turutädid, Eesti parimad kaupmehed!
Kirjutan teile esimest korda ja just tarkusekuu, septembri künnisel, et kiita te teadmisi ja nutikust. Et innustada teilt, eluülikoolis käinutelt õppima.
Jõukohased pingutused
Suurema osa elust pole mul kehakaaluga mingit probleemi olnud. Olin teismelisena peenike nagu makaron. Kui noore naisena polnud mul pesu sisse justkui midagi panna, siis ükskord saabus aeg, kui kogu see kenadus ei tahtnud enam pesu sisse ära mahtuda.
Eneseabi: hea mälu heaks!
“Seda, mida me meelde ei jäta, ei saa me hiljem ka meelde tuletada,” nendib mälutreener Reet Trei. Et mälu oleks parem, tasub seda teadlikult treenida.
Taimemaailma sõnumid Metsamoorilt
Irje Karjus ehk Metsamoor elab Võrumaa metsade ja mägede vahel. Seal, ürgses looduses, valmistab ta lilletinktuure, jagab taimetarkusi, õpetab naisi libahunti jooksma, armujooke keetma ning oma keha ja meele eest hoolt kandma.
Ka printsessid nutavad: Norra printsessi õnneotsingud
Mullu jõulude ajal läks 47aastasena vabasurma Norra printsessi Märtha Louise eksabikaasa Ari Behn. Mis andeka mehe nii kaugele viis ja kuidas on sest ajast peale kulgenud printsessi elu?
Oma rahakott = sõltumatus
Naise oma rahakott on sõltumatu naise märk. Sõltumatus annab suurema võimaluse elus valikuid teha ja tunda, et oled oma õnne sepp.
Navitrolla: “Et teisi armastada, pead armastama ennast!”
Kunstnik Navitrolla on puhkuselainel. Ta ütleb, et kui töötab, siis 24/7, seepärast tuleb suvel ilmtingimata akusid laadida, käia seenel, laduda puid riita… ning mõtiskleda armastuse teemal.
Tinderist - ausalt ja alasti
Olen Tinderella, oma praeguses 40+ vanuses ja kehas end hästi tundev naine. Kui peaks lahterdama seksuaalset suunitlust ja kogemust, siis vanilla. Vähemasti oli see nii paar aastat tagasi… kuni tegin Tinderisse konto.
Julgus astuda õhku
“Olen pigem sprinter kui pikamaajooksja,” tunnistab kirjanik Aidi Vallik (49). Ning tõdeb, et elusprindis on oht oma jõuvarud kiiresti kaotada ja läbi põleda.
Kiviraidur Morsk ei põe ega ulu
Kahemeetrine ja mahehäälne Ivo Vaher Vahter ehk Morsk (52) on Pärnus peaaegu legend. Juba üle kolmekümne aasta on ta töötanud kiviraidurina. Ja üldse olnud ja elanud vaid nii, nagu ise õigeks peab. Ilma põdemise ja stressamiseta.
Mahetalu mekk
“Toit, mida sa sööd, peaks olema nagu ravim,” laenab Marika Adman (57) mõtte Vana-Kreeka arstilt Hippokrateselt. Soomes modellitööd teinud naine kasvatab Läänemaal mägiveiseid.
Mauritius: paradiis ja põrgu suhkrusaarel
Juba Mark Twain on väitnud, et Jumal lõi paradiisi Mauritiuse järgi. Sedavõrd lummav on see paik!
Alma mater
Professor Jüri Talvet on luuletanud: Norgunud Eesti ajab end püsti / sinu septembrikuus, Tartu. Eestis võib olla palju ülikoole, olgu või igas külas, kuid need on pigem ametikoolid, sest on vaid üks alma mater, toitja ema, ja see asub Tartus.
EESTI NAINE 96 | Diana Lorents, 2004
See pilt on tehtud hommikul kella viie paiku. “Hommikuid armastasin ma siis ja armastan nüüd,” nendib Diana Lorents. “Kõik saab siis alguse, terve päev on ees ja valgus on nii ilus.”
7 asja, mida võiks diabeedi kohta teada
Suhkruhaigus on maailmas võtmas epideemilist ulatust – vaevalt leidub kedagi, kelle sugulaste-sõprade hulgas poleks kas või üht diabeeti põdevat inimest. Ometi on olulisi tahke, mida selle tõve kohta veel laialt ei tunta.
SÜGISTRENDID MOES 2020
Sügismoes on sügavaid mustjaid toone ja litrisädelust. Püksid annavad ruumi sügava lõhikuga seelikutele ja vabadus vehkleb narmavihkudes.
Ma pole nii vana, et ei võiks kanda... ...sandaale sokkidega
Miks on keelatud sandaale ja sokke koos kanda? Selle küsimuse leiab pikemata ka Google’i otsingus. Ehk – kas midagi veel võimatumat saab võimalikuks teha?
Moeküsimus | Peavõru renessanss
Tere! Juba paar aastat on moes peavõrud, aga kuidas neid kanda – kas ainult pidulikel puhkudel kleidiga või ka muul ajal? Mida soovitate 67aastasele, kel on tuhkblondid, kõrvalestast allapoole pikkusega juuksed? Alli Leidsin oma buduaarist vahvaid pärlitega ja lillelisi peavõrusid ning peapaelu. Kas need on ikka in? Getter
Aeg, peatu!
Vanusega aeglustub naha kollageeni­tootlus, see muutub õhemaks, kuivemaks, kaotab sileduse ja sära. Kuid vanuse märke saab kaugusesse lükata ning siluda tervisliku elustiili ja teaduse hästi toimivate koostisainete abil.
Kuidas hoida suvejumet?
Suvekuude lõppedes kipub kaunis suvejume plehku pistma. Õnneks saab teda kavalalt valitud toodetega meelitada kauemaks jääma.
Küpsetame õunakooke
Kas oled küpsetanud ahjuplaadisaia õuntega? Õunapisarakooki kardemoniga ning õunakooki Hasselbacki õunte ja mandlijahuga? Eestimaised suveõunad on juba küpsed ja kodused õunakoogid ei jäta ühtegi maiasmokka külmaks. Õunakookidel on oma võlu – neid saad küpsetada aasta ringi. Aga parimad õunakoogid valmivad omamaiste hapukate õuntega, selles olen ma küll kindel.
Hooajalised köögiuudised Lia Virkuselt
Filmipärle soovitab Tristan Priimägi
Sügis sõuab kohale mitme uue väärt linalooga. Neid tutvustab ja soovitab mitte maha magada Tristan Priimägi.
Värsked tuuled kodukujunduses
Põhjanaabrite Asuntomessut on Soome tuntuim linna­planeerimise, arhitektuuri, ruumi- ja maastikukujunduse, aga ka keskkonna­säästlikkuse ja -teadlikkuse mess.
Eesti Naise raamatusoovitused
Soovitab Reet Weidebaum, AK kultuuritoimetaja.
VITAMIIN: kuhu minna, mida teha?
Kultuurisoovitusi Eesti Naise toimetuselt!
Septembrikuu horoskoop
Mida toob uus kuu?