Oktoober
26.09.2020
Juhtkiri: Võrdsuse võimalikkusest
Tuuli Roosma ǀ Tugev kui Pipi, isekas kui Karlsson
Mind on alati võlunud Tuuli Roosma (45) ja ta perekonna lihtne elustiil, mis näeb välja nagu Eesti keskmist palka teeniva inimese oma, kuigi tegemist on eduka teleprodutsendiga.
Minu päev: Ele Pedassaar
FOTOD ǀ „Räägitakse Kihnu matriarhaadist, kuid mina pole seda veel näinud.“ Kihnu noir kolme naise lugudes
Miskipärast mõjuvad saared ehedamalt, selgemalt kui manner – justkui hõljuks nende kohal miski puutumatu väli, mis mandrimassil hõredamaks torgatud.
Mõttekoht: Tallinna sarijalutajad
Minu mehe nimi on Kristo. Ta on tore ja tark, viskab vahvat nalja, küpsetab häid pannkooke – selline tüüp, kes raudselt meeldiks sulle! Ainult et naisega pole tal vedanud. See muudkui sahmerdab ja teeb plaane, millesse temagi mässitakse.
Moodsa aja õppetunnid
20. sajandi alguses avanesid eesti naistele seniolematud õppimisvõimalused. Moodsa maailma nõuete vaimus hakkasid neid harima koolid, ajakirjandus ja käsiraamatud. Milline oli ideaalse perenaise kuvand teise maailmasõja eelses Eestis?
Minu isekas puhkus
Kas üks eestlane, kelle geneetilisse koodi on sisse kirjutatud sund koostada puhkuse ajaks nimekiri tegemist vajavatest töödest võib ära õppida molutamise keeruka kunsti?
Šansoonilegendi muusa
Georges Brassensi nimi ei vaja Prantsusmaal tutvustamist. Tema laule kuuleb raadiost, tema luule on kohustuslik lektüür kooliõpikutes. End kitarril saatnud šansoonilaulja truu kaaslane oli läbi kolme aastakümne eestlanna Joha Heiman.
Tere, muna, kõigi soomeugrilaste esiema!
Armastus on nagu toataim
Taavi Libe (32), kes toob televaatajani hetki Eesti elust ja inimestest TV3 saates “Märgatud Eestis”, ütleb, et kipub murtud südant uue suhtega parandama.
Kes on eesti mees ja miks mõni jääbki lapseks?
Kas täiskasvanud ja vastutusvõimeline mees võib olla ka lustiv? Kas vastamata vajadused on viga partneris või peegeldus iseendast? Miks isad peredest välja lülitatakse?
Tunnetatud tänu
Muusikapäevad, mis viisid vabaduseni
“Mul oli naljakas laulda, et eestlane olen ja eestlaseks jään,” meenutab vene vürstide järeltulija Peeter Volkonski. 1988. aastal Tartu X levimuusikapäevadel oli ta suure hulga lauljate ja muusikutega Tartu laululaval, esitades Alo Mattiiseni “Viit isamaalist laulu”.
Noobel nokitseja
Lihula mees Ants Murd (57) laob päeval perfektseid pliidimüüre, õhtul aga võtab kätte heegelniidid ja nõela, et tema pisut tavapäratust hobist sünniks midagi suuremõõtmelist.
Asi on maitses. Alati!
Tipptasemel kokandus on midagi palju enamat kui pelk söögitegemine. See on kunst ja looming, tippsport, võitlus aja ja iseendaga. Proovilepanek ja katsumus. Kokkade Olümpos, kuhu palehigis püüeldakse, on Bocuse d’Or.
Meie Arkadi Popov
Koroonakriisis sai doktor Arkadi Popovist (48) Eesti kuulsaim meedik. Tema lihtsad ja selged sõnumid rahustavad kui kummelitee. Mees ise jääb tagasihoidlikuks: “Inimestega peab rääkima, seda teab iga arst!”
Statistika ja tegelikkus
Mul oli kunagi kolleeg, kelle ema oli elupõline naistearst ühes väikeses Eesti asulas. Tema patsiendid olid põhiliselt lüpsjad, karjatalitajad, põllutöölised, sekka näpuotsaga kohalikke koolmeistreid ja muu puhtama ameti pidajaid. Arst tegi oma tööd südamega ja nägi naise tegelikku igapäevaelu kogu selle aja halastamatuses – nägi alkoholismi, elule käega löömist, perevägivalda ning sündinud ja sündimata jäänud lapsi. Õnneks nägi päris palju ka suurt inimlikku õnne. Kui seda poleks näinud, poleks vastu pidanud.
Mees, kes tahab ja ei taha ka
Ühel päeval vilgub sõnumiekraan hellitusnimedest, teisel päeval ei vasta ta su kõnedele. Tegu võib olla mehega, kel on paaniline hirm püsisuhte ees.
EESTI NAINE 96 | Tansaania, 1977
Laiad naeratused. Omad ja uued mustrid. Kireval fotol, mil vanust üle 40 aasta, kätlevad Tansaania ja Eesti naised.
Kui ööd ei ole sõbrad
Kas sa oled üks neist, kes ei saa õhtul naljalt und, ja kui saadki, avastad end paari tunni pärast taas unetult väherdes linu plisseerimas? Kui nii, siis leiad ehk nende looduslike meetmete hulgast mõned, mis su igaöist unemuret leevendavad.
Ma pole nii vana, et ei võiks kanda... ...lõhikuga kleiti
Lõhik, lõhe, lõhestunud... ei ole plaanis pilli lõhki ajada! Kuigi üks sügav lõhik võib inimeste arvamuse niimoodi lõhestada, et ühe leeri moodustavad moraalitsejad ja teise... moodsad.
Stiilselt tööle!
Olen 47aastane sale naine, töötan kontoris. Millised praegused moetrendid sobivad tööle? Kuidas olla riietuses stiilne ja viisakas, kuid mitte üle pakutud? Annely
Tähelepanu silmadel
Ega ilmaasjata öelda, et silmad on hinge peegel, neist peegelduvad sisemine meeleolu ja mõtted. Kuidas pakkuda neile parimat hoolt ja tähelepanu?
Naeratades sügises
Kaunis naeratus muudab ilma päikesepaisteliseks! Kata suu mati või küütleva säravärviga, ära unustada ka huulenaha koorimist ja niisutamist.
Oma kangas loob ainulaadsuse
Inglismaal elav Võrust pärit moelooja Kadri Klampe (36) on oma luksusliku rõivabrändiga Yufash New Yorgi moenädalal üles astunud juba neli hooaega. Aasta algul valis ajakiri The Guardian ta 12 disaineri hulka, kellel tasub silm peal hoida.
Sügissonaat datšas
Päike maalib pikemaid varje, kuid kingib ka õndsaid õhtupoolikuid varjulisel verandal. Suvemälestused on vekitud uduhommikute hoidiseriiulisse.
Horoskoop
Soojendavad ahjupotiroad
Ahjupotis aeglaselt podisedes saavad kõik toidud head! Ise eelistan malmist potti. Sellises võid liha või kala küpsetada samal ajal juurikatega, teha suppi, hapukapsaid, mulgiputru, hommikuks hirsi- või tatraputru. Kõige mõnusam on malmpotis toitu podistada puudega köetavas ahjus süte peal. Mul seda võimalust pole, aga ka elektriahjus küpsetamine on mugav ja maitsev viis saada häid potiroogi.
Hooaeg
Mõtted juba kevades
Aiapoed tõmbavad sügisel aednikke ligi nagu meepotid mesilasi, sest letid on ahvatlevate lillesibulate all lookas. Valikut teha on raske – kuhu sa need järjekordsed sibulad maha paned? Aga kiusatus on suur.
15 tööd, mida peaks igaüks Eesti kunstist teadma. 1960–1980
Ehkki 1960.–1980. aastatel valitses Eestis nõukogude võim ja sellega kaasas käiv ideoloogiline surve, oli kujutav kunst neil kümnendeil väga mitmekesine ja uuenduslik. Järgnevad 15 teost avavad selle perioodi kunsti olulisemaid tahke.
Eesti Naise raamatusoovitused
Soovitab Reet Weidebaum, AK kultuuritoimetaja.
Vitamiin: Eesti Naise kultuurisoovitused