November
24.10.2020
Juhtkiri ǀ Andmisest ja võtmisest
Õnnelik kohtunik
Kolme lapse ema Merle Parts ütleb, et kohtunikuamet on talle kõige õigem: “Teha tööd, mida armastad, on täielik õnn.”
Merle Palmiste 50 ǀ Kajakatiibadel
Merle Palmiste kannab laval, ekraanil ja mängib eluski välja tugeva ja ohtliku naise äärmuslikud värvid. “Oi, mulle meeldivad punane, must ja valge – see olen mina!” ütleb ta enesekindlalt. Skorpioni päikesemärgis sündinud näitlejanna saab 1. novembril viiekümneseks.
Gunnar Aarma – see kõikvõimas inimene
Kui me aprillis 1995 Pärnus Gunnar Aarma maja ees kohtusime, oli ta 79aastane ja mina selgelt liiga ärevil. Räägiti, et ta loeb inimeste mõtteid ja näeb neist läbi...
Koroona kiuste
Keel keeldub ütlemast “tänu koroonale”, kuid hoolimata kõigest halvast on see püsti hull häda mõnele inimesele ka paremaid võimalusi pakkunud.
Joostes paremuse poole
Jooks saab toetada vaimset tervist ja olla ka eneseteostuse tee. Oma jooksuringidest räägivad kaks väga erineva kogemusega naist. Tähelepanu, valmis olla, läks!
Minu päev ǀ Kei Kvarnstrom
Kutsikatreener ja joogaõpetaja Kei Kvarnstrom käib aastas vähemalt kuuskümmend korda Kakumäe rannas ujumas!
Saab ainult loota
Isadepäev kärgperes
Keegi ei plaani nooruses oma elu keeruliseks elada. Ikka unistatakse armastavast paarisuhtest ja inimesest, kellega koos elu lõpuni õnnelik olla. Kuid suhted võivad sõlme minna, armutakse inimesse, kel on juba lapsed – ja nii tekivad kärgpered.
Naiselik rahatarkus
Igal sügisel on kolletunud lehega samal oksal valmis lehepung järgmiseks kevadeks. Kui sul on paarisuhtes kõik hästi, pere igakuised kulud kaetud, siis naudi seda! Aga märka ka midagi hinge taha panna. Ja mõtle välja varuplaan juhuks, kui kõik ei lähe nii, nagu oled tahtnud.
Perpetuum mobile
“Kui tuleb avastus, et mesitarudest ja mereveest saab ohjeldamatult odavat ja ohutut elektrit, vahetan homme eriala,” lausub tuumainsener Merja Pukari (35). Tema eesmärk on rajada Eesti esimene tuumajaam.
Unistus helesinisest vanadusest
Noorena maalisin ma endale pensionipõlveks ühe värvika tulevikupildi. Otsustasin, et ma hakkan vanast peast klaverit õppima.
Elu loomingulise naise kõrval
Pärast kevadel ilmunud kirjutist “Elu loomingulise mehe kõrval” võtab Hedvig Hanson seekord lahata loomingulise naise hingeelu ja käitumise tagamaid.
Kuidas saada täiskasvanuks?
Miks mõned mehed näevad ema ka oma naises? Kuidas on nõukogude aeg mõjutanud eesti meest?
Mis värk on? Etnowerk!
Mis pööras veterinaari ja majandusküberneetiku käsitööusku? “Vaheldus on võti,” põhjendab Liina. Ja Annika lisab, et ideid on alati rohkem, kui teoks jõuab teha.
Naise jaoks... vana
Ka mehed nutavad, sest ühel päeval ütleb naine, et mees on tema jaoks vana.
Kristi Luik: “Ajan taga midagi tabamatut.”
Kauane kolumnist ja kolmelapselise kärgpere ema Kristi Luik (47) ütleb, et kolis Eestisse armastuse pärast ja tagasi Ameerikasse samuti armastuse pärast. Praegu saab tema eneseirooniast särisevaid kolumne lugeda ajakirjast Tervis Pluss.
Kaamose kaemus
Tere, Taimi Paljak, ilusa ilma tooja ja looja!
Zorro salves veel püssirohtu on
Tänavu parima meesnäitleja Oscarile nomineeritud Antonio Banderas (60) on tuntud südametemurdja nii filmis kui elus.
Südamlik vastuvõtt
Kardioloog Rein Vahisalu ( 74) on südameid parandanud üle 40 aasta. Tema kabinetis kõneleme veidi tervisest ja rohkem kirjandusest, aga ka Antarktika vaikusest: “Arst ei saa tuim olla, ta peab olema uudishimulik!”
Karupojad, 2002
Tütarlaps nelja karuga. Kõik on puhas ja sätitud, vaikne ja romantiline... “Ma veel ostsin selle pluusi endale, aga ei kandnud kordagi,” meenutab Evelin Samuel-Randvere.
10 ideed, kuidas viirustele vastu panna
Organismi immuunsus ehk vastupanuvõime on peen süsteem, millel on hämmastav oskus tõrjuda haigustekitajaid. Paraku pole ka immuunsüsteemi jõud ammendamatu ning ta töötab tõhusalt vaid siis, kui tema eest korralikult hoolt kannad.
Moeküsimus Taas kasutusse
Mul on kapis hunnikus riideid, mida ei oska kombineerida. Tahaks leida inspiratsiooni sellele, mis kapis asjatult seisab ja mida pole osanud kanda. Olen küll hakanud riideid ots­tarbekamalt ostma, kuid mida teha olemasolevatega? Gerda ­­
Ma pole nii vana, et ei võiks kanda... ...keepi
Selle sügise moetuuled lehvitavad hoogsalt tuntud moe­klassiku – keebi hõlmasid.
Juuste hea tuju
Külmad ilmad, tuul, vihm, müts, kuiv siseõhk – kõik see ajab juustel tuju nulli ning oma pahurust pole nad kitsid ka välja näitama. Salongi Iluait juuksevõlur Anari Aulik teab, kuidas juuste tuju külmal ajal üleval hoida.
Seerumid viivad võiduni!
Kui soovid saavutada tõelist iluvõitu, võta kasutusele seerumid.
Omamaiselt
Öös on disaini. Disainiöös on moodi. Disain on moes. Eesti disain on meiega nii päeval kui ka ööl.
Moeankeet Eesti Disaini Maja 10!
Kui disainimaja Kalasadama tänaval omal ajal alustas, oli seal müügil 16 disaineri looming. Nüüdseks esindab Solarise keskuses paiknev kauplus üle 100 brändi ja omamaise disaini soetamine on saanud kultuurilembesele auküsimuseks. Sünnipäevaintervjuu annavad Eesti Disainerite Liidu president Ilona Gurjanova ja disainimaja perenaine Kirke Tatar.
Läänemaa maitsed
Läänemaa koos Haapsaluga kuulutati kevadel selle aasta toidupiirkonnaks. Kohalikku head-paremat leidub seal avastamiseks palju. Külastasin ise sel suvel põnevaid kohalikke söögikohti ja toidutalusid – väikest osa oma leidudest jagan teiega siin köögilehekülgedel ja “Hooaja” rubriigis. Mida põnevat siis nägin-kogesin Läänemaal? Kindlasti soovitan minna uudistama Altmõisa külalistemaja ja juua tassike kohvi Müüriääre pagariäris, kus tasub maiustada mooni-martsipanirullidega, mille retsepti ka köögirubriigist leiad. Ja Läänemaa haugikotlette lihtsalt peab mekkima! Neid pakutakse nii mitmeski söögikohas, ühed paremad kui teised. Peakokk Demo Kaevu retsepti järgi saad suurepärased kalakotletid ka oma koduköögis valmis teha. Kohalikku seene-­eksootikat lõvilakka võiks samuti maitsta ning olla uhke, et see on meie oma Lääne­maal kasvatatud kultuurseen.
HOROSKOOP ǀ NOVEMBER
Mida tähed meie kohta teavad?
Uutmoodi Helsingi
Keilit Bauer tegi teoks idee veeta nädalavahetus Helsingis ja avastas paljunähtud Soomes üha uusi kohti.
Hooajalised uudised köögist novembris
RAAMATUD
Uusi raamatuid soovitab Reet Weidebaum, AK kultuuritoimetaja
VITAMIIN ǀ Eesti Naise kultuurisoovitused
Kuidas veeta vahvalt vaba aega?