Jaanuar
23.12.2020
"Algul mõtlesin, et 25aastaselt pean kindlasti lapsed saama. Siis tõstsin piiri 27., siis juba 30. eluaasta peale..."
Kui vanemale generatsioonile tundus loogiline, et 20.–30. eluaastates luuakse juba pere ja kasvatatakse kallimaga ühiseid lapsi, siis tänapäeva noorte jaoks see nii iseenesestmõistetav pole. Piirid on lahti, võimalusi lõputult ja nii võibki ka kümme aastat pärast keskkooli lõppu tunduda veel liiga vara juuri alla ajada.
Mihkel Raud: olen olnud abielus kolm korda ja oleksin rohkemgi olnud
Mulle meeldib abielluda ja põhjusi on selleks palju.
Mees, lähedus ja seks. Kuidas olla suguelus nii mehelikult jõuline kui ka õrn ja hooliv?
Millised on ema ja isa rollid poisist meheks sirgumisel? Kuidas mõjutab mehi halvustav suhtumine või meeste sugulisi tundeid haavav käitumine nende seksuaalsust?
Heidit Kaio: hea nali, eriti enda pihta, on mõnusa elu alustala
EESTI NAISE KAANELUGU | Maria Klenskaja: kõik oli tööle pühendatud, kahjuks, ja perele mitte nii palju. Ma pole isegi dekreedis olnud!
“Ma pole isegi dekreedis olnud, ma ei teadnud, et selline asi üldse olemas on,” ütleb Maria Klenskaja, kelle elus on esikohal olnud näitlejatöö. Kuni 2020. aastani, mil ta kolis. See mõjus kui äratus.
“Kohtasin naist, kes on väga sinu moodi...” Ülo Soosteri seni rääkimata armastuslugu
Hiljuti linastus film Ülo Soosterist, mis pajatab haarava loo kunstniku kooliteest ja eluraskustest läbi Kasahstani vangilaagri kuni Moskvani välja, kus ta abikaasa Lidiaga elas. Kuid miskipärast ei mainita filmis sõnagagi Ülo noorpõlvearmsamat Ellenit – huvitav, miks?
FOTOD | Tütarlaps ristikesega. Kuidas muutub naise keha läbi kuue aastakümne?
Aastal 1963 kohtasin kaunist tüdrukut Sarmītet, kes oli valmis poseerima ja olema minu, fotokunstniku modell. Ta oli valmis mu idee elluviimist teenima, alistuma millegi suure nimel.
"Mulle öeldi, et lapse süda enam ei löö. Kõik kukkus kokku, olin nagu halli pilve sees. Ja pidin sünnitama surnud lapse..."
Katkenud rasedus teeb valu naise kehale ja vaimule. “Ma olin ema, kellel pole last,” meenutab Ave. Need rasked lood on räägitud lootuses, et kellelgi hakkab sest kergem.
Muusik Oleg Pissarenko: öeldakse, et kui armastab venelane, siis armastab totaalselt
Muusik Oleg Pissarenko (42) sepitseb uut plaati, mille tööpealkiri on „Hinge teekond” ja mis peaks ilmuma kevadel. Armastuse kohta ütleb ta, et pidi oma teekonnal lõpetama pikaaegse suhte – et lapsed saaksid kasvada armastavas keskkonnas.
Seto jutuvestja Terje Lillmaa: kunagi räägiti hirmsaid lugusid selleks, et naine ei jätaks tööd pooleli. Näiteks et ei tohi laua nurka istuda, muidu saad joodiku mehe
“Seda, mis sulle on jumalast antud, tuleb targasti kasutada,” lausub seto jutuvestja Terje Lillmaa (50). Tema lugudes lõimuvad vana ja uus, vaimu- ja pärisilm – ja need lood jäävad meelde.
Tõnis Niinemets: kaotasin ülekoormatuse tõttu kõrvakuulmise
“Eesti teatrielu pole mingi glamuur – töö nagu iga teinegi,” lausub Tõnis Niinemets (33). Naljamees, aga ka tõsiseteatrimees, abielumees, naabrimees ja eestimeelne mees.
Hirm sõna seada
Kes on juhtunud mõnd kõnet salvestisest maha kirjutama, on pidanud teine­kord imestama, kuidas kuulates igati loogiline ja nauditav esitus vajab tekstina tõsist korrektuuri, et lugedes sama mõistetav ja nauditav olla. Suuline kõne ja kirjalik kõne on kaks ise asja. Suulist kõnet toetab kehakeel ja hääletämber, kirjalik kõne vajab rohkem grammatikat ja täpsemat sõnastust.
Alustasin 48aastaselt kõike otsast peale – mul on uus kodu, uus töö, uus elu. Lahutusest sai õnnepäev!
Kui abielurõõm pudeneb terahaaval halvustamise ookeani, tuleb end uppumisest päästa. Siis on lahutus õnnepäev. Inga ja Triinu lood.
Aasta siis oli 2006. „Olin kolmandat korda rase ja täispaks – mõtlesin, mis ma sinna Lapimaale üldse selga panen?!"
Lõputu lumi ja 20 kraadi külma, aga mitte Eestis, vaid Lapimaal. Võõrsil pildistatud moelugu on tõeline luksus: ajakirjas sai see 11 lehekülge!
Kõhukinnisus, kõrvetised ja iiveldus. Miks kõht jamab?
Seedimismured kimbutavad paljusid. Hädadel võivad olla eri põhjused alates ülesöömisest kuni tõsiste haigusteni välja. Kõige sagedamini on kõhuprobleemid seotud elustiiliga, sealhulgas ebasobiva menüüga.
Palged särama!
Meik näeb kaunis välja hästi hooldatud nahal - alusta selle poputamist nüüd ja kohe!
Ma pole nii vana, et ei võiks kanda... lipilapilist
Reet Aus teeb seda, Katre Arula on ammust ajast teinud, sinu vanaemagi ehk tegi. Minu ema õmbles kümneid lapitehnikas tekke, kurtmata kunagi, et pensionipõlv igav oleks.
Antioksüdandid, massaaž, aroomivann... Muuda uuel aastal oma keha ja meele hellitamine igapäevaseks
Et uue aasta lubadustes püsida, tea kolme saladust: alusta muutusi väikeste sammudega, tagasilöökide puhul ära anna alla ning muuda keha ja meele hellitamine igapäevaseks - stressivabalt liigud oma eesmärgile märksa libedamalt.
Olen 153 cm pikk ja 57aastane. Mida peaksin riietudes arvestama?
Olen lühikest kasvu, 153 cm pikk, ja 57aastane. Mida peaksin riietudes arvestama? Mare
Rõivabrändi August looja Äli Kargoja: mehelike joontega rõivastes võib väga naiselik välja näha
2014. aastal loodud moebränd August on rõivadisainer Äli Kargoja (34) täitunud unistus, milleni viis 8 aastat õpinguid Studio Berçot’ moekoolis ning praktikaid Pariisi ja New Yorgi moe­stuudiotes, sealhulgas Maison Martin Margiela moemajas.
Musta valge maagia
Musta ainumased jooned kargel valgel räägivad loo, seekord jälle uue. Sõnu polegi vaja, minimalismis on maagia.
RETSEPTID | Koduse püstijalapeo ampsud ja suupisted
Ingliskeelsetest maadest on Eestissegi jõudnud püstijalapidu ehk mingle, kus inimesed saavad klaasikesi kõlistades ja suupisteid nautides seltskonnas ringi liikuda ja omavahel tutvuda. Pakungi seekord ampsumenüüd, mis sobib nii koduseks püsti­jalapeoks uusaastaööl kui ka mõneks muuks puhuks.
HOOAJALISED KÖÖGIUUDISED JAANUARIS
RAAMATUD
Uusi raamatuid soovitab AK kultuuritoimetaja Reet Weidebaum.
VITAMIIN
Toimetus soovitab: kuidas veeta sisukalt vaba aega?
EESTI NAISE AASTAHOROSKOOP | Beatrice: iga tähtkuju tuleviku seeme, põrgutee ja taevariik
Beatrice ennustab, et 2021. aasta on erakordne, sest kõigil on võimalus külvata seeme, mille viljad toidavad järgmise 20 aasta jooksul.
EESTi NAISE HOROSKOOP | Veevalaja naudib armastust, Kalad saavad uue töö. Mida toob jaanuar sinu tähemärgile?
KALJUKITS Armastus. Veenus sinu tähemärgis annab armastusele rohelise tule. Praegu on armuelus kõik võimalik. Töö. Kolleegidega on palju asju ajada ning see teeb töö huvitavaks. Raha. Finantsunistused on suuremad kui reaalsus. Kuidas läheb aasta alguses ülejäänud 11 tähemärgil?
Masendav on avastada, et oled pannud kogu elu ühele kaardile ja ühel hetkel sul seda kaarti enam pole
Kas sul on keeruline end hommikul voodist üles ajada? Pole millekski tuju, tunned end tuima ja ükskõiksena. Ei taha muud kui nutta. Või oled justkui ahenevas tunnelis, kus ees on pimedus.
Eva Luigas: mind päästis elujanu ja teadlikkus, et depressioon on haigus ja sellele on olemas ravi
Paarkümmend aastat tagasi ühel ilusal kevadisel päeval virgusin ma järsku kui tardumusest. Sain iga keha­rakuga aru, et ma olin omadega jõudnud punkti, kus aju oli lakanud mõtlemast. See vist ongi staadium, kus inimesega võib juhtuda mida vaid.