Veebruar
27.01.2021
Heidit Kaio: mu lemmikuid mõttemänge on kujutleda inimeste elulugudes, kui kaugel nad mingil ajahetkel olid II maailmasõjast
Kiiruse peale – mis on esimene märksõna Evelin Samueli kohta? Kas eurolaulik? Või Kristiina Heinmetsa kohta? Nad on mõlemad viimase poole aasta jooksul Eesti Naise kaanel olnud ja neid ühendab see, et nad sattusid 20. eluaastate alguses ehk pea lastena erakordse avaliku tähelepanu alla. Saatus veeretas nende teele väljakutse: varajane kuulsus defineeris neid avalikkuse ja ka nende endi jaoks üle kümne aasta, vahest kauemgi. Noorena ei oska sellest üle olla ega vastu hakata. 40. sünnipäeva ringis, mõni aasta sinna-tänna, hakkasid nad end uuesti üles ehitama.
EESTI NAISE KAANELUGU: Evelin Samuel-Randvere: kartsin 40ndaid. Ma ei teadnud, et kohtan siis oma elu armastust, me abiellume ja sünnib Anna Marta
“Mul polnud selleks ajaks, mis pärast 40ndat tuleb, ajusopis plaane ja ega ma siiamaani tea, mis saab,” lausub Evelin Samuel-Randvere. “Aga ma ei teadnud ka seda, et kui saan 40, kohtan oma elu armastust, me abiellume ja sünnib Anna Marta.”
Mart Juur: teen asju, mis mulle meeldivad ja annavad rakenduse mu vähestele oskustele
Pinginaabrid, kelle laulud muutsid maailma. Alo Mattiiseni ja Jüri Leesmendi traagiline saatus
Endised pinginaabrid Alo Mattiisen ja Jüri Leesment tegid koos viis laulu, mis muutsid maailma. Eesti iseseisvaks saamisel suurt rolli mänginud “Viie isamaalise laulu” sõnade autor on Jüri, viisid tegi Alo. Mõlema mehe elus on midagi sarnast. Saatuslik traagika või traagiline saatus?
Eva Luigas: enam ei pea vabaduse kättesaamiseks tankihirmuga silmitsi seisma. Piisab kahest vaktsiinisüstist
Ma olen siiani olnud üpriski kindel, et koroonaaja kitsendused ei suuda mind rööpast välja viia, ammugi mitte murda. Miks nad peaksidki, kui olen enda meelest tulnud läbi tulest ja veest.
Pärast konjakirituaali ja doktoritöö kaitsmist hüüdis mees: me saime su tagasi!
Doktorikraad õenduses on Eestis haruldane, seni on oma doktoritööd kaitsnud vaid neli naist. Kuuleme neist kolme isiklikku lugu pingutustest, esinemisärevusest ja akadeemiliste rituaalide täitmisest kuni võiduka lõpu ja valgete roosideni välja.
Kuninganna naerutaja prints Philip, kellesse Elizabeth II armus silmini juba 13-aastaselt
Briti kuninganna Elizabeth II ja prints Philip olid abielus 73 aastat. Hoolimata oma isepäisusest ja tihti hea maitse piiril balansseerivatest ütlemistest oli Kreeka ja Taani printsina sündinud mees oma kaasale alati toeks. Lugu ilmus Eesti Naise veebruarinumbris.
Mihkel Raud: kohtun oma naisega 48 tundi kuus ning see tekitab hulga probleeme. Ehk on aeg avatud suhe enda jaoks atraktiivseks mõelda?
Toksin neid sõnu arvutisse ja tunnen hirmu. Süda taob, käed on higised, jalad nõrgad.
Ma ei taha olla suhtes, kus mees paneb kõrvalt! Tehes vahel žesti ja “pannes ka mind”
“Oleks ma teadnud, et lahutus nii raske on… Oleksin siiani kõrvalt pannud ja jätnud lahutusega jändamata!” teatab hea tuttav. Vaatan teda hämmeldunult, lootes, et ta teeb nalja.
Aasta siis oli 1993 | “Mandrilt tulijale jääb küll mulje, et ilma naisteta Kihnu ära ei elaks"
“ Kihnu memm kõplab põllul kartuleid, villane kört seljas. Sadamakail ootab miniseelikus koolitüdruk.” Nõnda kirjeldas kirjut Kihnut toonane peatoimetaja Aimi Paalandi.
Kirjanik Mudlum: olen õppinud, et naised elavad enam kui poole oma elust üksi ja peavad hakkama saama
“Niipea kui hakkan rääkima nagu eraisik, mitte kui autor, muutuvad mu mõtted teistsuguseks,” arutleb kirjanik Made Luiga ehk Mudlum, enne kui nõustub oma värskelt ilmunud raamatu teemal mõttelõnga kerima.
Ma pole nii vana, et ei võiks kanda... ...šanelli
Šanellstiilis võib riidesse panna mitu põlvkonda naisi. Mahukates kollektsioonides leidub nii vindiga klassikat kui ka mitmesuguseid šanelli tõlgendusi: laiu meremehe­pükse, pehmeid kampsunjakke ja teksatöötlusi. Väike must on saanud juurde volüümi ja läbipaistvaid detaile.
Kivi kotti! Selle hooaja moeröögatus on pudelikott
Kotikaupluses töötades avastasin sealse maailma võlud. Kunagi soetatu tuleb aeg-ajalt ootele panna, sest küll tuleb jälle moodi! Pisikese üle rinna kantava koti stiil tundub mulle praegu harjumatu, ootan uusi trende. Aga millised need on? Gerda
Kulmude triumf. Kuidas luua ideaalne kulmukaar meigi abil?
Kulmud on võidumarsil. Mida uhkemad, paksemad ja samas loomulikumad, seda enam ovatsioone pälvivad. Mida teha, et saavutada pilkupüüdev kulmukaar?
Talvel kreemita end vähemalt kaks korda päevas!
Naha kaitsevall näpistava külma ja tuule eest on rikkalikult hooldav kreem. Küll küllale liiga ei tee – kreemita sisse nägu, käed, jalad, kogu keha!
Talvine soojus
Kui käpikutes on koduse lambavilla soojus, puhkevad tuisuski pungad ja hangedes õied.
Rõivastes on loodus, kultuur ja ajalugu
Pärandtehnoloogia ja rahvusliku tekstiili õppejõud Ave Matsin (47) on moeetendust OmaMood algusest peale toetanud ja sellele kaasa elanud.
FOTOD | Vaata silma metsaelanikele, kellega sul ise kokku saada vaevalt õnnestub!
Vaata fotograaf Sven Zaceki abiga silma metsaelanikele, kellega sul ise kokku saada vaevalt õnnestub!
ÜLEVAADE | Lutheri mööbel, Estoplasti lambid, Volta radiaator. 10 nime Eesti disainiloost, mida igaüks peaks teadma
Eesti disainiloost annab täiuslikuma ülevaate Eesti Tarbekunsti- ja Disainimuuseumis avatud näitus “Sissejuhatus Eesti disaini”.
Mineviku sügavus
Eestlane on olnud siin Läänemere ääres paikne rohkem kui viis tuhat aastat. Tema mälu on sügav kolmemõõtmeline ruum, mitte tasapindne ekraan. Meie keel võimaldab vahet teha, mis sünnib, mis juhtus nüüdsama, mis on toimunud enne seda ja mis oli olnud veel varem. Olevik, lihtminevik, täisminevik, enneminevik. Eks kirjutanud Oskar Luts sajand tagasi: Kui Arno isaga koolimajja jõudis, olid tunnid juba alanud. See oli ilus eesti keel Vene tsaari riigis.
RAAMATUD
Uusi raamatuid soovitab Reet Weidebaum, AK kultuuritoimetaja
Lugeja kirjutab
Lugejamuljeid jaanuari ajakirjast.
FOTOD | "Kuidas nad küll siin niimoodi elavad!” Kunstnik Anna Kaarma katusekorter Lasnamäe paneelelamus
Kunstnik Anna Kaarma (28) vaatab oma kõrgest koduaknast, kuidas Lasnamäe ärkab ja uinub, ning ammutab sellest inspiratsiooni linnaruumi mõtestamiseks.
AIATARK ÕPETAB | 5 talviselt leplikku toataime, kes ei karda radiaatorikuumust ega liigset kastmist
Nii nagu aiataimed sätivad end talve lähenedes puhkama, tahavad teistsugust hooldusrežiimi ka toataimed – tavaliselt jahedamat ruumi ja kuivemat mulda. Seda aga on keeruline korraldada, sest radiaator huugab aknalaua all ja pererahvas keeldub kastmist vähendamast, sest kuidagi peab ju oma aianduskirge maandama.
EESTI NAISE HOROSKOOP | Jäära tabavad tööl ootamatused, Kaalud leiavad uue armastuse. Mida toob veebruar sinu tähemärgile?
6 RETSEPTI | Praha tort, purukook, vastlapärg jt magusad küpsetised
Veebruaris on palju põhjusi küpsetada. Kuna õues on külm, on mõnus soojas köögis midagi enda hellitamiseks valmistada. Selles kuus on ka mitu tähtpäeva: 14. veebruaril sõbrapäev, 16. veebruaril vastlapäev ja 24. veebruaril vabariigi aastapäev. Ilma küpsetamata ei saa kohe kuidagi!
Hooajalised köögiuudised veebruaris
Köögiuudiseid.
“Ära muretse, ma oskan lüüa nii, et jälgi ei jää,” ütles mees ja lõi uuesti
Lähisuhtevägivallal võib olla mitu nägu, kuid selle ohvrid tunnevad end ühtviisi – hirmul ja üksi. Samasuguste kogemustega naiste tugiring jõustab hädasolijat, näitab väljapääsu ja loob vajaliku turvavõrgustiku.
Kuidas end isolatsiooniajal aidata? Toimetus soovitab: avasta kodulinna, tuuni rõivaid, vestle sõpradega!
Ajal, kui kodust pole suurt mujale minna kui poodi, peame oma päevad sisukaks elama kõige kiuste! Milliste õlekõrte järele haarame – mis leevendab üksindust ja aitab tuua päevadesse valgust?