Aprill
27.03.2021
Heidit Kaio: otsige põhjust, et naerda!
EESTI NAISE KAANELUGU | Anni Arro: elu väikesed rõõmud motiveerivad inimest vaeva nägema
“Eestlane on vintske tüüp – meie genoomis on sees, et peame oma jõududega hakkama saama,” leiab maitsekunstnik Anni Arro (38). Praegu elab tema pere rohkem maal kui linnas.
Rita Raave 70. Õnnelik kass, kes kõnnib omapead
Julgust elada ja oskust olla õnnelik! Kes ei sooviks seda endale ja oma lähedastele. Lihtne öelda, pähkel sõnu teoks elada. Rita Raavest kiirgab seda annet, ikka ja alati – kiidavad need, kes teda kohanud.
Eva Luigas: samal hetkel, kui maksekaart pilusse kadus, oli selle PIN-kood mu mälust kui peoga pühitud. Ja krediitkaardi oma samuti
Kunstnik Ivo Lille abikaasa Irene: bänd mängis, kõik olid tantsuhoos – ja järsku oligi Kutil minek. Ei mingit hoiatust ega pikka hüvastijättu
Irene Lill (62) ja klaasikunstnik Ivo Lill said koos tähistada 42 pulma-aastapäeva. Pärast abikaasa surma tegutseb Irene selle nimel, et Ivo looming elaks kirkana meie seas edasi.
Elust enesest: kuidas aktsiatega kaubeldes edukalt ja rõõmsal meelel rahast ilma jääda
Mida tasub aktsiaturule sisenedes meeles pidada? Minu kogemuse järgi eelkõige seda, et võid seal oma rahast sootuks ilma jääda.
Mari Abel: muidugi olen ma kogenud tööpuudust. Olen tundnud suurt igatsust töö järele, istunud ja oodanud…
“Pärast etendust müts pähe, piimapakk kotti ja koju kartuleid koorima,” ütleb Von Krahli teatri näitleja Mari Abel (46). Räägime temaga teatrist, filmist, lastest ja sellest, kui tähtis on teadlikult kohal olla.
Koroonapingele päitsed pähe
Hull koroonaaeg on inimestel emotsioonide süütenööri nii lühikeseks närinud, et konflikt võib süttida igast sõnasädemest.
Mihkel Raud: vanaemal on ehk ükskõik, kas tema lapselaps kuulub maskieitajate või -jaatajate gruppi. COVIDil aga pole
Istun lennukis. Me seisame stardirajal, juba teist tundi. Mina, paarkümmend eestlast ja mõnikümmend välismaalast, kes on mingil põhjusel Eestisse otsustanud sõita. Aeg on hiline, graafiku järgi peaks Tallinna lend südaöösel maanduma. Sedapuhku pole aga lootustki.
FOTOD | Külaskäik: kolmetoaline džungel Tallinnas. "Mul lõi peas kohe pirn põlema: just kameeleon on mu elamisest puudu!"
“Mulle meeldib väga kodus töötada, see on nagu mu oma oaas,” ütleb digitootedisainer Tiia Päkk (30). Tema korteris elavad üle 170 toataime, koer, kalad ja kameeleon.
Muusik Mingo Rajandi: armukadedus pole mitte osa armastusest, vaid selle vastand
“Arm, see on lõhn, juustes püsib ta kaua,” keerlevad laulusõnad Mingo Rajandi (41) hiljutisel albumil “To Be!”. Albumil, mis üllatas kuulajat ja tõi kiitust kriitikutelt. Augustis toimuval Jazzkaarel astub ta lavale omanimelise grupiga Mingo Rajandi Quintet.
“Ärge öelge mulle, kuidas elada!”
“Jah, ma olen kohutav, deemonlik Rooste, kes ei tahagi, et teda võetakse omaks,” ütleb poeet Jürgen Rooste (41).
Ülo Vinteri elus oli vaid paar juhuslikku asja: heliloojaks saamine ja tütre sünd
Helilooja Ülo Vinter vaatas jalgpalli Euroopa meistrivõistluste finaalmängu lõpuni ja suri oma Käsmu suvekodus 2. juulil 2000. aastal. Ta oli introvert, plaanipärane inimene, kes hindas kõrgelt igapäevast rutiini.
Töötuks jäämine tuli nagu välk selgest taevast. Kuni leidsin internetist kuulutuse, mis muutis mu elu
Kuri koroonakriis on läkitanud tuhandeid inimesi uut tööd otsima. Mida tasuks tööotsijal teha, kui esimene ehmatus on möödas?
Joséphine. Naine, kelle nimi oli Napoleoni huulil veel surmatunnilgi
Tänavu möödub 200 aastat Napoleoni surmast. Sel puhul meenutame tema elu suurimat armastust, kirge oma esimese abikaasa Joséphine de Beauharnais’ vastu.
Lehte Hainsalu: tuleviku vabaduse võlu ja valu
K üll ma homme teen! Eks ole see lause tuttav lapse­põlvest saati. Küll ma homme õpin, koristan, helistan, täna ei jõua enam, on muud teha, sellega pole kiiret, vaim ei ole valmis. Homme on varnast võtta, alati olemas.
Pidasin Kreekat tavaliseks puhkuse sihtkohaks. Oi, kuidas ma eksisin...
Olen juba aastaid mõelnud: ahh, Kreeka. See on ju sihtkoht, kuhu minnakse tuusikuga mere äärde peesitama. Tavaliselt kogu perega – rannad on karjuvaid lapsi ja vindiseid vanemaid täis, seal pole mul midagi teha. Oi, kuidas ma eksisin...
Aasta siis oli 1980 | Miks polnud kaanepildil väravpallinaiskonna tähtmängijat?
1980. aasta kaanele mahtus terve väravpallinaiskond! Parandus: peaaegu terve naiskond. Kus on tähtmängija Marionella Treimann?
VAEVA VÄÄRT PIIN | Pärast mandlilõikust kadusid kroonilised kurguvalud ja valupisted südames
Iga päev jätavad oma mandlid operatsioonisaali kümned täiskasvanud ja lapsed. Kui lastel läheb taastumine kergelt, siis täiskasvanutel on paranemisprotsess pikem ja vaevalisem. Minul võttis see kaks nädalat.
Kosmeetik õpetab: vananemise aeglustamiseks on hulk nippe
Nooruslikkuse säilitamine on läbi aegade olnud naiste ilusiht number üks. Ilusalongi Benessere kosmeetik Ave Ivanova selgitab, miks me vananeme ja kuidas seda pöördumatut protsessi tunduvalt aeglustada.
Pärast pikka talve põsed rõõmsaks! Millist põsepuna valida?
Põsepuna on tänuväärne meigivahendeid terve ja õhetava jume loomiseks – mida just pärast pikka talve vajame!
Ma pole nii vana, et ei võiks kanda... ...ülikonnapükse
Kõrge vöökoha ja puusavoltidega püksid on selle kevade püksimoes üks võtme­sõna. Eks ole neid varemgi kantud, nüüd annab neile moeuudise staatuse pikalt valitsenud liibukate stretšpükste üleküllus.
Kuidas leida isikupära?
Kas isikupära on sündides kaasa antud või saab seda õppida? Kas oled proovinud oma riietumise omapära omadussõnadesse panna? Tee seda!
Moeküsimus | Kas seljakotti sobib ka mantliga kanda?
Olen moeteadlik vanem naine, kes liigub palju jalgsi. Tahaksin endale soetada suurema heledat tooni seljakoti. Kas seda sobiks ka mantliga kanda? Milline käe-rahakott sinna juurde käib ja kuhu seljakotti otsima minna? Vaike
Kevadtrendid 2021
Kevad murrab sisse värskuse ja valgusega, nii nagu alati. Puistab rõõmsaid lillesülemeid – kasvõi kleitidele. Puhub pingule purjesid – seekord pluusivarrukail. Sepitseb kokku­sobitamis­mänge – ka kostüümikapis.
EESTI NAISE APRILLINUMBRIS: Anni Arro kevadeootus, Rita Raave 70, jalad maas Mari Abel
EESTI NAISE HOROSKOOP | Jäär naudib armuelu, Vähk peab rahaga hoolikam olema. Mida toob aprill sinu tähemärgile?
Pluus, nõuderest, tualettlaud. Millised olid 1920.–1930. aastate märgilised esemed?
Esimesel iseseisvusajal said naised varasemast sõltumatumaks ja eneseteadlikumaks. Nende kodud muutusid moodsamaks, riietus ja kogu välimus elegantsemaks. Esemed Eesti Rahva Muuseumi kogudest avavad akna tollaste naiste elukeskkonda, saavutustesse ja unistustesse.
Margus Mikomägi: teater võib olla Eesti rahvast ühendav
Elus teatrietendust ei asenda miski. Lisaks kunstilisele laetusele, mille teatrist võib saada, on see kindlasti ka kohtumispaik. Publik kohtub näitlejatega.
RAAMATUD
Uusi raamatuid soovitavad Reet Weidebaum, Tiina Väljaste ja Inna Jürjo
Mehe suhe isaga
Ema toob lapse juurde hingelise tundeelu. Isa omalt poolt hingestab lapse meeleilma ümbritseva maailma – looduse ja ilmaruumi kaudu.
SEITSE AHVATLEVAT RETSEPTI | Taimetoit pole üksnes paastumiseks!
Kevadel peetakse sageli taimset paastu – ju keha tunneb, et vajab seda. Kas lähed paastuga kaasa või mitte, on sinu enda valik, aga rohkem taimetoitu teeb meile kõigile head. Pakun seekord välja uusi ahvatlevaid valikuid, mille ökoloogiline jalajälg on väike.
Hooajalised köögiuudised aprillis 2021
KÄPAJÄLJED SÜDAMES | Leelo Tungal on pärast neljajalgse sõbra surma korduvalt mõelnud, et ei võta uut kutsikat. Nii ka viimati
Kas koer või kass võib olla sõber? Kahtlemata! Lemmikloom on paljudele pereliige ja tema surm suur kaotusvalu.
Mis on praegu oluline?
Seekordne koroonalaine ja uus isolatsioon mõjuvad laastavamalt kui esimene. Une kadumine on märk lähemale hiilivast vaimse tervise probleemist.