Mai
27.04.2021
Heidit Kaio: naisõiguslased kuulutavad, et mehed ja naised on olemuslikult sarnased, kuid see pole nii
EESTI NAISE KAANELUGU | Kristi Kallas: Siimu karjääri suhtusin rahulikult, aga Kaja on ikkagi minu laps, väike ja kõhnake
34 aastat arstina töötanud Kristi Kallas (72) on ainus naine Eestis, kes on olnud nii peaministri abikaasa kui ka peaministri ema.
Häirekeskuse peadirektor Kätlin Alvela: “Sinu kogemusi ei saa sult keegi võtta!”
“See, et ma olen vägivaldsest kodust, on kindlasti mu valikuid mõjutanud,” ütleb Häirekeskuse peadirektor Kätlin Alvela (44). Tabuteemasid tal ei ole.
Varbaotsteni pedagoog
“Kes tahab õnnelikku elu, see hakkab eesti keele ja kirjanduse õpetajaks,” teatab 38 aastat Saksa gümnaasiumis õpetanud Anu Kušvid (60) ja räägib…
Piiripeenar
Pirjo Jonas: minult on palju küsitud, et kui laulmine on nii raske, miks sa siis seda teed?
Vanemuise solisti Pirjo Jonase (40) elu dikteerib kapriisne instrument tema kurgus. Ta on harjunud otsima tasakaalu loobumiste ja elunautimise vahel.
Minu päev: Aivar Juhanson
Mihkel Raud: olen saanud peaaegu terveks. Ei ühtegi tabletti, rahustit ega poolt pudelit viina
Ma olen sellest aeg-ajalt ja pigem möödaminnes varemgi rääkinud. Aga mida aasta edasi, seda rohkem ma kuulen, kuidas üks 21. sajandi levinumaid seisundeid mu sõpru-tuttavaid laastab. Ja see paneb paanikahäirest üha enam mõtlema ja rääkima. Ma ise olen selle kurivaimu käes vaevelnud juba 35 aastat.
Klaveri, kitarride ja kiisude kodu
Mitmekülgne muusik Antti Kammiste (55) räägib oma enam kui sajandipikkuse ajalooga kodus, kuidas ehitada, kokata, kasse kantseldada ja ehk siiski lavaleminekust unistada.
Kuninganna asemik Soomes
Mõelda, et üks naine võib nii mõjuvõimas olla: panna suurärijuhina kogu rahva aukartust tundma, aga ka end omainimesena armastama! Marimekko pärast selle asutaja surma taas tippu tõstnud Kirsti Paakkanen (92) on põhjanaabrite edukamaid naisi. Mis on tema õnnestumise taga?
“Mis nüüd mina,” mõtlevad naised. Miks peaks nägema naisi juhtidena ja kuidas saada edutatud?
Kui sul on annet ja tahtmist olla juht, siis kuidas olla iseendale toeks, arutleb Merle Viirmaa, kes on olnud tippjuht mitmes meediaettevõttes ja tegutseb juhtimis­treenerina. Mis on naisjuhtide eelised meeste ees ja mida võiksime meestelt õppida?
Eva Luigas: noored naised ei taha saada naistepäevaks meeskolleegilt lilleõit, nad reageerivad valuliselt ahistamisele ja nõuavad meestega võrdset palka
Paarisuhte vundament on turvalisus. Aga kuhu jääb siis iha ja kirg?
Öeldakse, et seks on liim, mis suhet koos hoiab. Aga mida teha, kui üks osapool on seksisoovi kaotanud?
Hollywoodi megastaaride armulood. Diane Keaton: tahtsin olla armastatud, aga olin päris korralik egoist
Neiu lõpetas näitekooli, tegi esimesed rollid Broadwayl. Noormees oli juba koomikuna edu saavutanud ja debüteeris nüüd stsenaristi ja lavastajana Broadwayl ning Hollywoodis. Nad armusid, kolisid kokku ja tegid koos mitu ägedat filmi.
EESTI NAINE 97 | Vabandus emale, 1928. "Ka kodust eemal olevad lapsed tulevad emadepäevaks koju, kui see on võimalik"
Esimest korda peeti emadepäeva Eestis 1922. aastal. Selle taga oli tragi tudengineiu Helmi Rosalie Pett, kes kutsus rahva kokku Uderna koolimajja.
Hambaklambreid ei kanna ainult lapsed, vaid ka täiskasvanud. "Päris pikalt kahtlesin, et mis teised minust arvavad"
Turundaja ja produtsent Liina Pulges (41) on omal nahal ära proovinud neli hammaste reastamise moodust ja kirjutab nüüd nii oma kui ka teiste kogemustest.
Kuidas teha suvist meiki ja millised on nahahoolduse põhitõed? Iluprofid jagavad nippe
Suvi on kohe-kohe vallutamas meie meeli ja südameid. Selleks, et looduse silmailuga ühte sulada, võta kasutusele iluproffide suvised naha-, juukse- ja meiginipid.
Suvelõhnade lumm
Kevadsuvised lõhna­ahvatlused kannavad endas päikeseküllaste päevade ja tujuküllaste õhtute lubadust. Lase lõhnafantaasiatel end köita ja kaasa viia!
Ma pole nii vana, et ei võiks kanda... ...retuuse
Koos 1990ndate taasavastamisega tuletavad pildile ilmunud retuusid meelde, et neid annab ka stiilsemalt kanda kui vaid kodukontoris.
Moeküsimus Vöödest
Olen suur kleitide kandja ja soovin neid kanda vööga, aga pole sobivat leidnud. Milline valida: lai, kitsas, nahk- või kettvöö? Katri
Ema moodi ≈ poja moodi
Kui väikesed tüdrukud proovivad ema kingi, siis suured poisid panevad ema kapist pihta pintsaku... Või on see hoopis vastupidi? Vahet pole, ema moodi on poja moodi!
Mitte üleolev, kuid üle piiride
Moedisainer Kalle Aasamäe (51) moemärk Kalle HT sündis 2001. aastal õpingute ajal Moskvas Vjatšeslav Zaitsevi Laboratory Mody moekoolis.
EESTI NAISE MAINUMBRIS: Peaministrite kindel tagala Kristi Kallas, lõksus Kalevipojad, seksihimu kaotanud paarid
EESTI NAISE HOROSKOOP | Kaljukitse armusuhe lõpeb, Kalad upuvad töösse. Mida toob mai sinu tähemärgile?
Eesti naine 1920.–1930. aastatel
Jätkame eelmises ajakirjanumbris alustatud teemal: millised esemed ERMi kogudest peegeldavad kõnekalt eestlannade eneseteadvuse tõusu sõjaeelse Eesti Vabariigi ajal. Milliseks muutusid moodsa naise kodu, riietus ja elustiil?
FOTOLUGU | Kohtume Salme ja Marta nurgal! Mitut naisenimega tänavat sa tead?
Toimetaja Liis leidis koroona-aastal isevärki hobi – ta pildistab naisenimega tänavaid.
Vihmametsikul Borneol
Kui ei suuda mitte kuidagi vastu panna orangutanide, ninaahvide ja vihmametsade ürgsele kutsele, tuleb varem või hiljem minna Borneo saarele.
Kas paus kannab?
Raske ennustada, kas saabuval suvel tohib teatrietendusi ja kontserte ilma piiranguteta korraldada. Ja kui nii ka läheb, siis ilmselt on sinisilmne uskuda, et see vabadus sügisel jätkub.
AIATARK EVA LUIGAS ÕPETAB | Suvelill otse peenrasse!
Kui elu on kevadel kiirevõitu ega jäta aega taimede ettekasvatusega tegelda, ei tasu veel meelt heita. Suvist õierohkust on võimalik saavutada ka veidi lihtsamal moel.
RAAMATUD | Eesti Naise maikuu raamatusoovitused
Uusi raamatuid tutvustavad Reet Weidebaum ja Heidit Kaio. Maikuu lektüürist leiab vaimutoitu eestlaste unefolkloori teemal, ühe südantsoojendava „naisteka", kiiksuga novellikogumiku, rännufotograafi reisimälestused, pilafilosoofilise jutustuse Venemaast, barokiajastu kunstniku eluloo ja eneseabiõpiku vormis nägemuse paarisuhtest läbi mehe vaatevinkli. Head lugemist!
Mehe lapsepärasuse juured tänapäeval
Mida teeb ühiskond mehega? Milliseks võib kujuneda mees praeguses Eesti ühiskonnas?
KIRJAD
KUUS AHVATLEVAT MEREANNIROOGA | Sinimerikarbid, hiidkrevetid ja teised hõrgutised
Kui reisida on sel kevadel raskevõitu, siis tasub lasta oma maitsemeeltel rännata koduköögis. Tunda end kui päikselistes Vahemere maades, valmistades endale hõrke mereande ja kalaroogi. Ja kui vähegi rohelist karulauku saad, naudi seda igal moel.
Hooajalised köögiuudised mai 2021
Vaimse tervise heaks: muusika kui hingerohi
Muusikat võib võtta kui ajaviidet, kuid see on ka vaimse tervise hoidmise ja taastamise tööriist, mis maandab ärevust ja laeb energiaga. “Muusika aitab elumuredega paremini toime tulla,” on veendunud muusikaterapeut Dali Kask.
Mis on praegu oluline?
Tunned korraga, et süda taob kurgus, keha katab higi ja hingata on raske. Praegu, kui keelde ja piiranguid on rohkem kui rõõme ja vabadust, võib ärevushoog tabada ootamatult nagu vaenlase õhurünnak.