Juuni
27.05.2021
Meie loome õnne!
Ilusa argipäeva kiituseks
Aiandusguru Eva Luigas (56) ütleb, et aed on nagu inimeseks olemine – see ei saa iial lõpuni selgeks või valmis. Tal endal on näiteks praegugi raske uskuda, et Räpina aianduskooli minek oli uue, praeguse elu algus.
Juurtega maas, pintsliga päikeses
Kunstnik Tiina Tammetalu (60) räägib elu õppetundidest abikaasa ja loojanatuurina ning sellest, milline väärtus on pärast rasket koroonat elu ise.
Koht, kus aeg ei liigu
Martin Lazarev on Tartust pärit disainer ja fotograaf, kes on juba aastaid avastanud Brasiiliat. “Kolada päikselistel randadel ja tunnetada vihmametsade kirevat elu. Saada osa mürast-kärast ja probleemidest, mida Eestis ei kohta,” selgitab Martin, miks Brasiilia teda endiselt oma kütkes hoiab. Eesti Naises pajatab ta pildiloo riigi kirdeosas asuvast unisest provintsist.
„Eetriaeg on liiga kallis, et pläma ajada.”
Eestluse kõrgel hoidmise eest võis kunagi vangi minna. Aga keegi ei võinud keelata rahval juubeldamast, kui tuldi olümpiavõitjaks või maailmameistriks! Mis sellest, et vale lipu all.
Juhus või vääramatu saatus?
Maailm on kreenis: koroona murrab miljoneid, hoolimata inimeste rahvusest ja usutunnistusest. “Kas meid juhib saatus või on igaüks ise oma saatuse sepp ja õnne valaja?” arutleb ettevõtja ja maailmarändur Mart Kuusk.
Minu päev: Eeva Esse
Ühe sisemere sügavikud: Ilo-Ann Saarepera
“Võõras seltskonnas ei ole ma väga seltsiv,” nendib näitleja Ilo-Ann Saarepera (27). “Mul on vaja üksindust – oma ruumi ja aeda ja metsa ja merd.”
Hirmu jäljed
Tänavu möödub 80 aastat juuniküüditamisest. Mitmeid põlvkondi tabanud trauma elab edasi nende lastes, lastelastes, lastelastelastes. Paraku ei piirdu küüditamiste ajalugu 1941. aasta sündmusega, meenutab Andrei Hvostov.
Päev koos lagleparvega
Kolm naist, kes ise maailma eri paigus pesitsenud ja kel lapsed kaugele lennanud, lähevad rändlindude kojutulekut vaatama.
Unetus, palun vabasta mind!
Lähedased kogu elu
Demi Moore (58) leiab, et tehtud vigu pole kunagi hilja endale tunnistada ega elu õppetundidest kasulikku kõrva taha panna.
Kuidas ma sõbrast ilma jäin
“Andsin sõbrale kepi toeks, aga tema lõi mul sellega pea lõhki.” India mõttetera
Keha, mu kallis keha
Nõuab teatud naiselikku ninakust, et end kogu alastuses eksponeerida. Või ehk hoopis mehisust, seda enesekindlat kehaga rahulolu, mida naistel kipub meestest vähem olema?
EESTI NAINE 97 | Lemmikkohad, 2012–2019
Rõõm suvest on tänavu eriti suur ja soov Eestis seigelda kasvab üha. Milline kohavaim kohiseb Eesti kümnetes linnades? Seda uuris rubriik “Lemmikkohad”.
Mida räägivad minu geenid?
Jah, ma tean, et mu täditütar Ester suri rinnavähki 45aastaselt. Noorelt. Ka tema ema maadles sama haigusega. Mina aga olen tahtnud mõelda, et mind see ei puuduta. Seni ongi see nii olnud.
Ma pole nii vana, et ei võiks kanda... ...pluusi
Tundub ehk imelik teemapüstitus, pluusi on kantud ju igal ajal ja igas vanuses. Aga mõelgem, millal viimati sai kantud just p l u u s i? Mitte toppi, tuunikat, tennisesärki või särkpluusilõikelist päevasärki?
Moeküsimus Šortsides mässaja?
Olen viiekümnendates kaaluprobleemita naine, kes tahaks rannahooajal kena välja näha. Milliseid lühikesi pükse sobib minu eas kanda? Kas katkised teksad on OK? Rita
Ilus kui suvepäev
Suvekuumuses ja -niiskuses vajavad nahk ja juuksed märksa rohkem tähelepanu. Appi tuleb hulk tooteid, et saaksid särada sama kaunilt kui suvepäev!
Vettpidav ripsmeilu
Hea suvine ripsmetušš on sõber, kellele võib luurele minnes kindel olla - selline, mis püsib veatuna palavast rannapäevast hilisööni.
Stiljaga ’st küpseks fashionista ’ks
Õismäel elava Irina Krasilnikova (84) jaoks on mood ja hea maitse enesestmõistetavad lapsest saadik.
Moeankeet Killuke Pariisi
Moelooja Liina Steini (35) unelmatekleidid toovad Tallinna killukese Pariisi. Viimased neli aastat on ta oma tööaega jaganud kodulinna ja iidse moemetropoli vahel.
Suvi tuleb ikka!
Kindlasti tuleb – koos õidepuhkemise ja elluastumisega, šampanja- ja tordipidudega aedades, kus õdus õhtuvalgus ei tahagi ööks saada.
EESTI NAISE JUUNINUMBRIS | Humoorikas aiatark Eva Luigas oma veidrustest, koloriitse Toomas Uba haruldased fotod, valgete ööde unetus
EESTI NAISE JUUNINUMBRIS
EESTI NAISE HOROSKOOP | Neitsi turgutagu tervist, Lõvi tegutsegu energiliselt töölainel. Mida toob juuni sinu tähemärgile?
Moodne ürgne maa
Üle saja riigi külastamise järel kuulub minu lemmikute esikolmikusse Lõuna-Aafrika Vabariik. Eestiga samasse ajavööndisse jääv imedemaa asub meist 17 lennutunni kaugusel.
SUREMATUSE IHALUS
Mõttekoht: teater ühele
Ajal, mil teater oli füüsiliselt kaugel, sain temaga veel lähedasemaks. Ikka leidis teater oma publikuni teid! Olime kahekesi: rääkisime telefonitsi, jalutasime, vahetasime kirju.
VITAMIIN
Linnaaed: rõduhaljastuse söödavad staarid
Päikesepoolsele rõdule või terrassile saab üsna lihtsa vaevaga toreda söödava oaasi luua. Kui taimevalikusse veidi süveneda ning keskmisest suuremad istutusnõud valida, ei murra hooldus ka konti.
RETSEPT | 6 lihavaba toitu grillipeole
Kodutänavail jalutades hullutavad mu meeli aedadest tulvavad grilliaroomid. Kuna valmis marineeritud uusi grill-lihasid on sel suvel taas nii palju, pakun vahelduseks tervisesõbralikke taimseid variante. Need on head nii omaette nautimiseks kui ka grillitud liha ja kala kõrvale. Esimeseks ampsuks võiks küpsetada ülihead Gruusia lavašši karulaugupesto ja juustuga.
Juuni köögiuudised ja hooaja retsept: maasikapavlova sidrunikreemiga
Tristan Priimägi soovitab: milliseid vaatamist väärt filme nautida juunis
Kui päevatoimetused seljataga, lase headel filmidel oma suveõhtuid sisustada. Tristan Priimägi tegi praegu pakutavast oma valiku ja soovitab nüüd meilegi.
RAAMATUD | Eesti Naise juunikuu raamatusoovitused
Uusi raamatuid tutvustavad AK kultuuritoimetaja Reet Weidebaum, ajaloolane Inna Jürjo ja ajakirjanik Tiina Väljaste. Juuni lektüürist leiab põneva sissevaate Soome ajalukku läbi mitme põlvkonna silmade, hingeliigutava jutustuse isa ja poja suhetest, kunstniku eluloo, kirgliku romaani Vene aristokraatidest ja müstilise perekonnaloo unes rändavast poisist. Lisaks heidame pilgu Eesti ajalukku läbi esimeste naistaksojuhtide ja õpime iga olukorraga paremini toime tulema hingamisharjutuste ja meditatsioonide abil. Head lugemist!
EESTI NAISE ÜLESKUTSE: Miljon sammu vaimse tervise heaks: asulate eri 08.05.2021
Ajakiri Eesti Naine hoiab fookuses vaimse tervise teemasid. Liikumine on üks võtmetest, kuidas hoida vaimset tervist tasakaalus. Kutsume juba sel laupäeval, 8. mail liikuma koos meiega ja teeme koos miljon sammu vaimse tervise heaks, sest vaimne tasakaal saab alguse esimest sammust.
Usutlus unearstiga: kas väsimus on “uus normaalsus”?
“ Uni on tundlik nähtus, mida lihtne mõjutada, kuid unehäirest vabaneda on keeruline,” nendib unearst Heisl Vaher. Kas väsimus on “uus normaalsus”?