September
26.08.2021
JUHTKIRI | Eesti Naise peatoimetaja Heidit Kaio: tulin siia ilma tükka tegema!
Eesti Naise septembrinumbri põhiteemad juhatab sisse peatoimetaja Heidit Kaio.
Anne atmosfäär
“Ma ei kanna halba meeles. Hea meelega võidab elus rohkem,” tõdeb Anne Veski, meil ja mujal juba viiendat aastakümmet suuri lavasid valitsev roosiaia laulukuninganna.
Mustoneni piano’d ja forte’d
Muusik Andres Mustoneni elamise hoog ja tegutsemise lust ei ilmuta mingeid raugemise märke, kuigi vanamuusikaansambel Hortus Musicus saab järgmisel aastal 50 ja selle looja – lisaks veel andekas dirigent ja viiuldaja – võiks rahulikult kiiktoolis pöidlaid keerutada.
Head iseendaks saamist!
Turvis oma nahast
“Ma ei teinud oma tätoveeringuid kellegi ärritamiseks, kuigi need võivad nii mõjuda,” mõistab ligimesi vaimulik Annely Neame (51). Pildid valis ta kätele, et väljendada oma tõelist mina.
Müstiline Mari Masso ehk Kuidas ma oma esimese kübara sain
“Peakatetega puuduvad mul igasugused isiklikud suhted,” tunnistab Maire Aunaste, asudes usutlema kübarakunstnik Mari Massot. Kohtumise lõpuks on ta säravpunase kübaratooriku võrra rikkam – on, mida lapselastele pärandada.
Sisemine siga
Väikese väina näkk
Nautse külas Muhu saarel pole võimalik Mihkli talust mööda sõita. Küla lõpus on rookatustega hoonetest ümbritsetud taluõu, kus üle sammaldunud kiviaia paistavad tuules lehvivate linadega lauad. Uksel ootab Tuul Resto peakokk Ingrem Raidjõe (45).
Maria Juur, Õismäe tüdruk Los Angeleses
Muusik ja keskkonnaaktivist Maria Juur (33) on viimased 11 aastat seigelnud Eestist eemal. Nüüdseks on temast saanud USA kodanik, kuuma ja kummalise Los Angelese püsielanik.
Marksismi klassika: Karl ja Jenny
Nõukogude noored tundsid Karl Marxi nägupidi paremini kui Elvis Presleyt. Mõni terasem mäletab ehk siiani, et Karlil oli tubli naine ja kaasvõitleja Jenny ning trobikond lapsi. Paraku polnud revolutsionääri kaasa elu sugugi pilvitu.
Kaisa õpib vabadust
Tartus Kaunase Kodus, psüühilise erivajadusega inimeste kogukonnas, elab kümme meest ja naist. Kaisa Kallavus meenutab, et nõukogude ajal oli hooldekodus vähe vabadust, ja kiidab: “Eile käisin silmaarstil päris ise!” Muutunud on palju muudki.
LOOBUMISE VÕIMALUSED
Millest tunda nartsissisti?
Sul on mees, kes vajab kiitust ja pai nagu janune veepiiska. Kui sina soovid oma päevast rääkida, vajutab tema telekapuldist hääle valjemaks.
Eesti Naise arhiivist: Peipsi teeline, 2012
„Meil siin on teejooja rahvas,” algas see jutuajamine Peipsi ääres. Vene rätiga Tiina Jurjeva jäi pildile Kasepää külas oma koduõuel, mille väravas punab õnnetooja pihlakas.
7 asja, mida peab põletikust teadma
Millised riskid kaasnevad kroonilise põletikuga?
Ma pole nii vana, et ei võiks kanda... ...mustvalget
Mustvalge kombinatsioon on klassika, mis suudab moetrendiks kerkides ikka ja jälle üllatada. Need kaks mittevärvi sobivad suurema vaidluseta kokku, võivad olla väga huvitavad, aga ka igavad.
Kuldne jume kestku veel: mis tüüpi isepruunistaja valida? Siin on pealekandmise nipid, et saavutaksid veatu tulemuse
Septembrikuus tõmbab päike meie nahale värvi andvad kiired koomale ja ulatab teatepulga edasi sügisele. Õnneks ei tule meil päikeselisest jumest loobuda, sest appi tulevad nutika koostisega pruunistavad kreemid ehk isepruunistajad. Kas valida vaht, kreem, geel või hoopis kontsentraadi tilgad? Kuidas pruunistaja peale kanda nii, et tulemus jääks ilus ja loomulik? Põhjalikud juhtnöörid annab ilutoimetaja Agnes Kajander.
Meik kui suvemeenutus
Palavate päevade möödudes on taas rõõm haarata seni ootel olnud jumestustoodete järele. Kauni kuma loomisel on väga head abilised päikesepuuder, säravad tekstuurid ja läiked!
Sügistrend 2021
Kui merevaate kohale koguneb pilvi ja lainetes loksub jahedus, on tulemas sügise moetrendid, mille hulgast leiab vatitekkide pehmust, kokkuhoidlikkuse kodusoojust ning kuuma kohvi ja tumeda šokolaadi magusmõrkjat maitset.
Püks­kostüümiga sügisesse
"Kas pükskostüümid on veel moes ja milliste jalanõudega neid sügisel kanda?" küsib Aime.
Maldiivid, kahepalgeline paradiis
Maldiivid on absoluutne unistuste sihtkoht: sillerdavsinine vesi, lõputud liivarannad, kirev mereelustik, vägevad kuurordid. Vähemalt nii olin ma enamiku oma teadlikust elust arvanud. Otsustasin selle paiga oma silmaga üle vaadata, maksku mis maksab.
Horoskoop
NOSTALGIA | Kuidas kohv eestlaste südamed vallutas?
Ilma kohvita ei kujuta paljud meist oma hommikut ettegi. Rääkimata soovist sõbraga kohvikus üks tassike võtta ja juttu ajada. Rahvusvahelise kohvipäeva puhul uurime, kuidas see jook meie toidulauale jõudis.
Vananaistesuvi Hiiumaal, täis küllust ja värve
Lugejate kirjad
Lugejad kirjutavad augustikuu ajakirjast inspireeritud mõtteid.
Hakklihaga rõõmsalt argipäeva!
Hakkliha on kiire, popp ja maitsev tooraine paljudes peredes. Kõik me igatseme vahel kotlette või pikkpoissi, oma lapsepõlveroogi. Siinsed hakkliharoad on ühtaegu nii tuttavad kui ka igaüks väheke isemoodi nõksuga. Mulle maitsesid need väga, usun, et inspireerivad ka sind!
Hooajalised köögiuudised septembris
Näitusele!
Millised väljapanekud Euroopa metropolides väärivad oma silmaga kaemist?
VITAMIIN
Raamatusoovitused