Oktoober
28.09.2021
Ürgnaise kood
Miks mõni inimene näib ka eakana noor ja krapsakas, kuid teine on juba noorena kuidagi vana? Miks mõni naine tundub arukas ja usaldusväärne, aga teine võib olla tark, ent teda peetakse hilpharakaks? Üks võimalus naise olemust mõista on vaadelda teda läbi arhetüüpide prisma.
Õnnelikud hetked
Kärt Johansoni lahtilükkamine – aga kes olen siis mina?
“Kui jõuad teatud ikka, hakkad paratamatult aduma, et elu on ikka lõplikult lühike! Kuna seda pikendada pole me võimuses, peab tegema valikuid – kõigega ei jõua lihtsalt tegeleda,” tõdeb Kärt Johanson. Ta saab novembris 50 ja on õppinud hiljuti kitarri ja mandoliini mängima. Jah, alles nüüd!
Enne ja pärast sõnu
Õrnad, kuid tugevad. Ebareaalsed, ent elus. Oma muinasjutulise pildirea juhatab sisse fotograaf Külli Sparre.
Minu päev: Ilmar Trull
Päevik – tosin päeva kloostri­müüride taga
Kust on inimkond läbi aegade leidnud varju, meelerahu, lohutust? Eks ikka kloostrist!
Naiselik… mis see tähendab?
Kati kolis konteinerisse
“Ma ei ole asotsiaal – mul on palju tuttavaid, kes elavad konteinerites,” kiidab Kati Saara Borodina (54). “Üle ilma on see kasvav trend. Nulltarbimisega, vähese ruumi ja rohke koduga, minimalistlik.”
Eesti teadlane kinniste inglaste seas
Inglismaal elav Aet Annist (48) vaatab britte ka argielus sotsiaalteadlase pilguga ja peab nende suhtlemisstiili kohati kargeks ja kammitsetuks.
Sõnadel on kaal
Naissõdalane, pintsli ja südamega
Kunstnik Liivia Leškin (65) ei karda teha elus suuri pöördeid, selleks ammutab ta armastuse energiat oma perest ja maaliloomingust.
Laval lahutamatud
“Kurb, kui tehakse lihtsalt veel üks tants,” tavatses Mait Agu öelda. Tema enda tantsudes oli nii nalja, kurbust kui ka pidulikkust. “Neis oli kõik olemas!” ütleb Ülle Toming, asudes meenutama oma kunagist õpetajat, lavastajat ja tantsupartnerit.
Vaikuse viljakus
Charles ja Camilla, 35 aastat pulmadeni
Briti kroonprints Charles ja hertsoginna Camilla abiellusid 35 aastat pärast esmakohtumist. “Ta on ainus naine, keda olen armastanud,” tunnistab prints, kes riskis Camilla nimel nii rahva poolehoiu kui ka troonipärimisega.
Üksi, tähendab vaba!
Enamik inimesi ei kujuta elu ette ilma elukaaslaseta. Paljud elavad üksi seetõttu, et pole veel leidnud enda kõrvale sobivat inimest. Kuid osa inimesi on teinud teadliku valiku elada üksinda.
Kui mehel on “sõbranna”
Keegi ei saa partnerile sõbrasuhteid keelata – või siiski peaks?
Õigus tunda oma tundeid
Paljud ei oska või ei taha rääkida oma tunnetest, vajadustest ja ootustest. Ent rääkima peab! Kuidas tunda ja väljendada emotsioone nii, et need ei tooks kaasa suhete tuumakatastroofi?
Eesti Naine 97 ǀ Supile! 1947
Milline näeb välja 1947. aasta retsepti järgi tehtud seeneroog? Köögitoimetaja Lia Virkus proovis järele!
Äpp näppu ja kõndima!
Kõnnid Eestis ja ühtlasi Uus-Meremaal. Virtuaalsed matkad toidavad unistusi ja viivad reisile kodust lahkumata.
Ma pole nii vana, et ei võiks kanda... kirjut kleiti sügisel
Põlve kattev kirju kleit ei pea nukralt järgmist suve ootama, vaid rändab suvitajarahvaga rõõmsalt sügise linnatänavale, kohvikusse, kontorisse.
Aegumatu ilu, süstlavabalt!
Nooruslik heas toonuses nägu on ka kõrgemas vanuses võimalik. Kõikvõimalike ilusüstide abita! Kuidas? Kohe saad teada.
Ahoi, sügisilmad!
Tujukad sügisilmad teevad säru ka nahale. Kui aga nahka tõhusate kreemidega poputada, pole midagi karta!
moeküsimus Milline mulje?
Minu küsimus on lihtne ja naiselik: mida soovitate keskealisel saledal daamil selga panna kooli kokkutulekule, mis toimub sel sügisel? JANA
moeankeet Üks ilus rõivalugu
Moemärgi Alexanderling nimi tuleneb selle looja ja disaineri Anu Lingi (32) vanaisa nimest. Märgi stiil peab silmas naist, kes on valmis oma rõivastusega ka vaeva nägema.
Sügise värvides
Taas punab päiksekiirtes pihlapuu. Kuid suvi soe ei iial meelest läe. Ta südamesse alles jääb.
Vähehinnatud pärl Euroopa südames
“Miri!” Vaatan hämmeldunult sellele habetunud noormehele otsa. Ta saab mu nõutusest aru, puhkeb naerma ja ütleb: “See on mu nimi. See tähendab head. Ära muretse, meil on siin kõik hea!”
Lõhe ja krevetid, lemmikud toidulaual
Vahel kohe isutab midagi luksuslikku, maitsvat ja head! Kui sõbrad tulevad külla, kallil kaasal on sünnipäev või tahad iseend nädalavahetuse puhul hellitada, sobivad imeliselt lõhe- ja krevetiroad. Pakun välja mõned lihtsad ideed. Häid maitseelamusi!
Hooajalised köögiuudised oktoobris 2021
HOROSKOOP
Ühel päeval Eesti teatris
On olnud kordi, kui vaatan ühe päeva teatrilavastusi ega leia ühtegi sobivat. Seekord jäin kinni 1. oktoobril mängitavatesse lavastustesse. Kui mind oleks viis, siis vaataksin järgmisi etendusi, sh Tartu Üliõpilasteatri etendust “Libamina ilmarannal”.
RAAMATUD | Eesti Naise oktoobrikuu raamatusoovitused
Uusi raamatuid soovitab AK kultuuritoimetaja Reet Weidebaum. Seekordses lektüüris on romaanid Tšiili ja Muhumaa olustikest, armulugu Viljandist, maaliline reisipäevik Argentiinast ja üks eriline kodumaine debüüt-kriminull. Head lugemist!
VITAMIIN
Mida põnevat oktoobrikuus ette võtta?
Õnnelikkuse õppetunnid
Tervislik peamurdmine
Milliseid hüvesid toob endaga kaasa ristsõnade, sudokude ja muude nuputamismängude lahendamine?