November
22.10.2021
Naise rollist
Veel antud aeg küpseda
“Ma ei ole enam igaühele Liina, vaid proua Orlova!” torkab oma 80. sünnipäeva peoga gurmeerestoranis märkinud primadonna. “Elu pole ilutsemine. Ei ole kerge, 70selt hakkab tulema järjest tagasilööke. Ma saan hakkama,” räägib ta karmi väärikusega.
Küpse naise väärtus
NAINE
Uhkelt oma “pärimusjuurikaga”
“ Seto naise peegliks on teine seto naine,” lajatab Jane Vabarna (41) naelapea pihta. Seto kultuuri on kandnud eelkõige naised, kandnud ja lastele edasi andnud.
50 – karta või kahetseda?
Ümberringi hakkasid sõbrannad 50 saama, aga peokutseid palju ei tulnud. Praegu paistab, et paljudele tekitab elu ekvaatori saabumine hirmu ja käivitub ignoreerimisinstinkt. Kas 50. sünnipäeva tasub karta või hoopis rõõmsalt tähistada?
Hingedeaeg
Kuidas on, kui meid enam pole?
Olles siinses elus kõiges kaasarääkija – kas jätta siis pärastine kellegi teise otsustada või haarata aegsasti ohjad enda kätte?
Estraadilõvi parimad aastad
Vello Orumets oli oma kuulsuse tipul 1960ndatel ja 1970ndatel, kui tuuritas ansambli Laine solistina Berliinist Vladivostokini. Berliinis puhkes tema ja Jamaica mulatitari Tottlin Jacksoni vahel armulugu.
Kaks kiilakat
Südamega sünnimaal
Ameerikas elava eestlanna Sirje Okas Ainso jaoks on 30 vabaduseaastat tähistanud sünnimaa üks suuremaid unistusi, mis elu jooksul täitunud.
“Edukas võib olla, aga hooliv PEAB olema.”
Kui ma septembrikuus Liisalt hooldekodude asjus nõu küsisin, polnud mul aimugi, et ta on juba kolmandat kuud Nõmmel asuva Pihlakodu juhataja.
„Armastuse argipäev on areng.”
Kirjanik Eia Uus (36) ütleb, et on parandanud murtud südant armastusega – iseenda vastu. Hiljuti ilmus tema sulest „Kirjad Buenos Airesest”, mis räägib armastusest, surmast, igatsusest ja valgusest. Kõigest, mis kokku ongi elu.
Maailm kuulub mulle, ka vanana
Rootsi kuulsaim Benny
Ka kõige truumad fännid, kes palju aastaid oodanud õnnistavat uudist, ei julenud seda arvata! ABBA andis 2021. aasta sügisel välja kaks uut lugu ja aasta lõpus ilmub uus plaat.
Võluv metslane Gérard Depardieu
Hoolimata elumehe reputatsioonist pole üks Prantsuse kino silmapaistvamaid mehi Gérard Depardieu (72) enda sõnul naiste kollektsioneerija. Üheöövallutustele eelistab ta pikaaegseid suhteid.
Suhtetihnikus sõltlasena
Lähisuhted on vahel kui lämmatav ämblikuvõrk, millest väljapääsemiseks on vaja tarkust ja jõudu. Mõnikord ka asjatundjate abi.
Lepitamise vajalik kunst
Milles seisneb tülitsevate osapoolte lepitamine? Kes on lepitaja ja millal on teda kindlasti vaja?
“Ikkagi salong!” 1975
Ühel hommikul ilmus sõbratar tööle lausa säravas soengus. Minu küsivale pilgule reageeris ta lühikese vastusega: “Teenindusmajas tehtud!”
Kas vananemist saab peatada?
On ju nii, et mõned meist näevad välja vanemad kui teised, kuigi passis on number sama. Osa on aga suisa sellised, kellest aimad, et 35 ta enam pole, aga midagi täpsemat ei oska ka arvata.
Ma pole nii vana, et ei võiks kanda… …karvast kotti
Karvane käekott võib olla disainilt väikseke ja nunnu, kuid mõjult võimas. Sest see on tavapärasest nii erinev!
Sügisene lõhnasadu
Talvele saab kergema jalaga vastu astuda, kui oled lisaks soojale sallile mähkunud lummava lõhnavee embusse. Millise parfüümi kutset tunned?
Moeküsimus Kampsun mantli alla
Millised kampsunite ja mantlite lõiked sobivad täidlasema kehaehitusega naisele, et mitte välja näha nagu sügisesse sattunud lumememm? Margit
MOOD Isa moodi
Isa tõstab õhku mind, olen tema naerulind. Kord kenas kampsunis, kord kuues pikas tema kuju loodi, kord on ta hoopis kuninga moodi!
Moeankeet Erilised, soojad ja mugavad
Moeseerias saavad Mithio kudumid kokku Anna Viigi autorikollektsiooniga, mõlema märksõnad on materjali ja teostuse kvaliteet ning ajale vastupidav disain.
Usaldame ilu profikätesse
Kõiges ei peagi ise hea olema, täitsa okei on vahel abi küsida. Professionaali oskused aitavad hoida naha ja keha heas korras, kui endal ilu jaoks minuteid napib. Eesti Naise toimetus jagab testimiskogemusi parimaist salongihooldustest.
Mägedes reisikirge turgutamas
Kui kodusel diivanil Šveitsi rännuplaani kokku panin, kergitasin korraks kulme – ehk läheneks kuidagi traditsioonilisemalt? Kui kohapeal ühes hostelis seda kahtlushetke meenutasin, puhkesid toakaaslased naerma. „Seljakotirännakutel ongi igaühel oma Šveits, pole kindlat marsruudimalli,” leidsime koos.
15 teost, mida peaks igaüks Eesti kunstist teadma 2000–2010
Mida kaasaegsema kunstiga on tegu, seda keerulisem on süvenemiseta haakuda. Kunstnikud uurivad, teevad projekte, eksperimente, loovad teooriaid, kontsepte, neokontsepte, märgisüsteeme. Korrastavad ja lõhuvad. Samas kasutatakse ka traditsioonilisi tehnikaid, pilt on kirev. Uue aastatuhande esikümnendi „märksõnadeks said majandusbuum, professionaliseerumine ja rahvusvahelistumine, mida tagantjärele on kokkuvõtvalt nimetatud normaliseerumiseks” – nii väidavad kuraatorid Eha Komissarov ja Triin Tulgiste, kelle juhtimisel avaneb Kumus näitus „Kunst mugavustsoonis? Nullindad Eesti kunstis” (12.11.2021–09.10.2022). Näituselt leiate kõik need ja teised teosed, mida igaüks Eesti 2000.–2010. aastate kunstist võiks teada.
Kelmikad keeksid
Keeksi küpsetada on mõnus, kui väljas paugub pakane või sajab ladinal vihma. Kümne minutiga segad kokku keeksitaina ja peagi täitub kodu magusate lõhnadega. Keeksi valmistamine teeb tuju heaks ja on ka omaette põnev, sööjad saavad tulemuse teada alles siis, kui küpsetis on valmis ja sa selle jahtunult lahti lõikad. Tegelikult maitseb tainaski hea, nii et lapsed sööksid selle ka ilma küpsetamata ära.
Hooajalised köögiuudised november 2021
HOROSKOOP
Eesti Naise raamatusoovitused
Uusi raamatuid soovitab AK kultuuritoimetaja Reet Weidebaum.
VITAMIIN
Mida vahvat vabal ajal ette võtta?