Veebruar
24.01.2022
Heatahtlikkus enda vastu
Pool praamiteed mindud...
Maris Jesset (53) tuntakse kui võimekat ametnikku, kes suudab end kehtestada, olla jõuline ja võitluslik. Ometi teavad lähiringi inimesed, et veerand sajandit Eesti tervishoiupoliitikat tüürinud naisel on silmad märja koha peal. “On palju asju, mis mulle vee silma toovad,” tunnistab ta.
Kõige erilisem riietus
Rahvarõivad ei jäta kedagi külmaks. Need riided on meie mälu.
Miski pole mustvalge
“Kui päriselus on antud ainult üks elu, siis kirjutamine annab võimaluse elada mitut,” ütleb Kai Aareleid (49). Tema sulest on ilmunud kolm romaani, mis rändavad saladuste kannul ajas tagasi, lummates erilise atmosfääriga, mille kirjanik on osanud sõnadesse ja ridade vahelegi panna.
Armastusest, siirusest ja TANTSUST
Tantsupedagoog Elena Poznjak-Kõlari (85) professionaalsus juhib lavale üha uusi balletipõlvkondi. Elena on kujukas näide, et oma armastatud kutsumuse järgimisel pole vanusepiiri.
Pesamunad on sotsid
Ainus laps – kas isekas erak?
Olen kahe varsti täiskasvanud lapse isa, aga mäletan veel hästi vestlust oma naisega ammu enne laste sündi. Teemaks: kas saada üks laps või kaks? Arvasime, et kui peres on ainult üks laps, võib ta kasvada isekaks ja saamatuks.
(Kuri)kuulus ja parimais aastais
Kunstnik Jaan Toomik on kuuekümneselt elu parimas vaimses vormis, et maailma asju mõtestada ja kunstnikupalga toel loomevaim vabalt valla lasta.
Hetked Eesti Raadio meeskvartetiga
Mullu lahkusid meie hulgast 1960ndate kõige kuulsama poistebändi, Eesti Raadio meeskvarteti kaks viimast liiget – Uno Loop ja Kalju Terasmaa. Eri Klas oli tõusnud taevastele niitudele mõned aastad varem ja Arved Haug juba veerandsada aastat tagasi.
Eesti arstid aafriklastel abis
Üldkirurg Mariliis Rauk ja anestesioloog Markko Pärtelpoeg tulid hiljuti Keeniast abimissioonilt. Pärast seda pole kahtlusevarjugi: “Meil Eestis on kõik väga hästi!”
Ümberütlemine
Las ma ütlen uuest ümber, / uuest ümber, taas tagasi, leelotas vanarahvas. Ikka uuesti, ikka teisiti kordab paralleelvärss sama mõtet, lähenedes aina uuest küljest, et tabada tabamatut.
Küpsetushullu elumuutus
Olen möödunud pidude­perioodist veel veidi uima­ne, sest söödud ja süüa tehtud sai omajagu. Õnneks pole meie peres kingituste tegemine eriti aktuaalne, tänu sellele olid pühad vähem närvilised. Pealegi, kui oled juba teatud vanuses ja suutnud elu jooksul ette tulnud majanduslikest krahhidest toibuda, on sul niikuinii rohkem asju, kui mõistlik oleks.
Et naist armastada, tuleb teda ka kuulata
Kui üle naise huulte on veerenud sõnad “läheme lahku”, kas siis on veel lootust endist paarisuhet päästa? Isegi kui tal on tekkinud juba uus suhe?
Mis on pildil? 2013
Mõista-mõista, mis on selle erilise pildi peal?
Vitamiinivõtu võtted
Kuidas tarvitada vitamiine, saamaks neist võimalikult palju kasu? Millised toidulisandid sobivad kokku, millised mitte? Apteeker annab nõu!
Külmakindel ilu
Kui sa pole just sündinud Lumekuningannaks, võivad talvised miinuskraadid ilule üsna hävitavalt mõjuda. Meie soovitused aitavad sul hävitustööle vastu seista ja muuta ilu külmakindlaks.
Huuled, millelt ei saa pilku
Valge-hallikarva talvekuudel on pilkupüüdva värvitooniga maalitud huuled rõõmuks kõigile!
Ma pole nii vana, et ei võiks kanda... ...tuttmütsi
Eestlane armastab ühtset vormi: kui igal teisel tänaval vastutulijal on seljas musta värvi koheva täidisega mantel, siis vähemalt igal kolmandal on peas tutiga müts.
moeküsimus Vinge vikkel
Tahaksin endale kududa kampsuni n-ö vanaaegses koekirjas – rombide, mummude ja palmikutega. Kas sellist kudumit sobib kanda ka pidulikumal puhul? Silva
Põline meiepärane
Pakasepäevi pelutab maavillane mantel, päevapimedust helgitab lilletikandi litrisüda. Südantsoojendavalt meie ja oma, põliselt püsiv nagu marmorkuju muistsest maailmast.
moeankeet Etnowerk – väge täis värk
Etnowerk sai alguse 2014. aastal, kui Tartu Ülikooli Viljandi Kultuuriakadeemia rahvusliku tekstiili eriala rõivaloojad Annika Vaalma ja Liina Laaneoja otsustasid pärast ühiseid õpinguid oma ideed ja käsitööarmastuse ettevõtmiseks ühendada.
Kodus nagu kohvikus
Millise masinaga saab koduköögis valmistada kohvi, mis rahuldab ka kõige nõudlikumat maitset?
Wabariigi-aegsed piduroad
Mida panid perenaised peolauale esimese Eesti Vabariigi ajal? Sirvides 1920. aastate Eesti Naisi, leidsin hulga ahvatlevaid retsepte. Luban, et nende maitsete nimel tasub ajas rännata! Muide, osa retsepte oli vanades mõõtühikutes, nagu nael ja toop, osa klaasides – huvitav, kui suur oli tolleaegne klaas? Teisendasin, ja siin nad nüüd on. Kauneid peolaudu ja häid maitseid!
Värvikas Kesk-Ameerika
Mehhiko rõõmustab nii ajaloohuvilisi kui ka neid, kes tahaks pigem rannabaaris kokteili rüübata. Oma reisi vürtsitamiseks põikasin ka naaberriiki Guatemalasse. Pean tõdema, et maailm on tõesti väike – seal trehvasin kohvikupidajaga, kes elas aastate eest pikalt Tallinnas.
HOROSKOOP
Veebruari horoskoop.
VÄÄRT LUGEMIST | Eesti Naise veebruari raamatusoovitused
Uusi raamatuid soovitab AK kultuuritoimetaja Reet Weidebaum
VITAMIIN
KIRJAD