Mai
23.04.2022
7 kunstnikku, kelle ikoonilisi rüiuvaipu tasub teada
Esivanemate valu
Tuul taldade all
“Igaüks käib omaenda rada, et õppida seda, mida just temal on tarvis,” tunneb näitleja Henessi Schmidt (26). “Õppimine käib läbi kannatuse, aga ka kannatus võib olla põnev ja huvitav.”
Eesti Naise 1935. aasta kiri riigivanemale
Saabuva emadepäeva puhul on põhjust meenutada, et meie ajakiri Eesti Naine tõi selle päeva tähistamise kombe Eestisse.
Ürgnaiselik elujõud
Kõik algas piibelehtedest
“Mu lapsepõlvekodus valitses põhimõte, et kui aed juba on, tuleb iga labidatäis mulda kasulikult ära kasutada,” ütleb maastikuarhitekt Ülle Grišakov (68). Majatagune kartulimaa on Ülle aiast kadunud, kuid vanad püsililled alles.
“Tuleb kuulata, mis elul öelda.”
Laulja-laululooja-näitleja Kärt Tomingas jagab aprilli lõpul vaid kahel kontserdil publikuga oma uusimat, eelmisel suvel sündinud loomingut. Siis on ta juba 55aastane – teadlik naine, kelle hing, meel ja vaim aga järjest noorenevad.
Minu päev ǀ Martin Algus
Kohtumine Juliaga
Mis kauplusauto? Lahvka!
Lahvka käib seal, kus pole poode. Ja pole ka väga inimesi. Aga neile vähestele on lahvka vajalik.
Elupõldu tuleb künda kirega!
Kui järgneda pühendumusega oma kirele, teha julgeid otsuseid, tervitada eluraskusi kui karastavat õppetundi ja aidata teisi nende teel õnnele, saab elust särisev seiklus – nii arvavad maailmarändureist Eesti fotograaf Kersti Niglas ja kuulus Kanada koolitaja Eric Edmeades.
Elonna viimane intervjuu
Elonna Spriit (1934–2016) sündis Ukraina väikelinnas Henitšeskis, mis asub Aasovi mere ääres Krimmi poolsaare lähedal. Tänu sõjaväelasest isale sattus ta Eestisse, Elonnast sai legendaarne tantsutäht ansamblis Laine.
Ilu, draama ja tša-tša-tšaa
Tuled süttivad, muusika hakkab mängima ja tantsupõrand täitub imelise säraga...
Narriks sündinud Kuljus
VABADUS JA VÄÄRIKUS
Kui kaaslane on kauge
Naine: “Sa ei kuula mind üldse! Miks sa ometi alati nii tuim oled?” Mees: “Miks sa pead jälle nii emotsionaalseks muutuma…”
Linnusulis kevad, 1959 ja 2011
Ka kõige pikem päev kaob lõpuks öhe. Rändlinnud tiivustavad lootust, et kusagil ees ootab kergem aeg.
Ei karda ebaõnnestumist
Kokaraamatute autor, toiduterapeut ja fotograaf Hele-Mai Alamaa (48) on läbinisti väliinimene – värskes õhus on tal valminud äsja ilmunud raamat “Metsapoole maitsed. Taimed ja toit” ning tema õuesolemise riided ei vea alt ka siis, kui juulikuus lumi on maas.
Ma pole nii vana, et ei võiks kanda… …militaarstiili
Armee vormirõivastel on moemaailmas nii pikk ajalugu, et mariinsinist kaptenijakki või varje­värvi puldanparkat selga pannes ei tule mõttessegi neis mingit sõjakust otsida.
moeküsimus Kas valin värvi?
Kuidas tulla toime naiste­kollektiivis, kus peaaegu iga päev on teemaks kellegi riietus ja et üht või teist värvi ei sobi keskeas enam kanda – näiteks öeldakse otse, et su punane džemper mõjub ärritavalt? Mina ei kanna halle ja pruune džempreid, aga ei halvusta ka neid, kes seda teevad. Palju päikest! Karin
Vahatamise ilu ja valu
Karvad! Meil kõigil on, aga juttu me neist suurt ei tee. Enamik naisi raseerib või epileerib mingil moel bikiinipiirkonda – mina proovisin salongis vahatamist.
Kokkukõla
Harmoonia, akordide ühendamine ja kahe inimese klapp ideede, looduse ja loodu vahel.
moeankeet Riietel pole sugu
Karl Joonas Alamaa (21) on moemärgi KJA all tegutsev noor moedisainer, kes usub, et ükskõik milliseid rõivaid saavad kanda nii mehed kui ka naised. Oma brändi tunnetab ta kui sotsiaalset eksperimenti, kuidas unisex -idee praktikas vastu võetakse.
Küütlev kevadmeik
Maikuus puhkeb loodus õide, puhke sinagi! Jumestuskunstnik Katrin Sangla õpetab, millise meigiga uuel hooajal särada.
10 iluküsimust
Alati särav muusikaprodutsent ja ürituste korraldaja Tiina Jokinen (61) usub hea une ja positiivse ellu­­suhtumise võlujõusse, kuid hoiab au sees ka igapäevaseid ilurutiine.
Ukraina köök, lihtne ja maitsev
Ukraina köök on oma olemuselt lihtne talupoja­köök, söögid on kodused ja maitsvad. Kõik me teame kuulsat Ukraina borši ja Kiievi kotlette. Sadamalinnades on pilt aga palju kirjum, saanud mõjutusi Kreeka, Vene, Valgevene, Gruusia, Aserbaidžaani ja juudi köögist. Palju on eri masti köögiviljaroogi, pelmeene ja vareenikuid. Siinsetes retseptides olen kasutanud inspiratsiooniks Olia Herculese raamatuid “Mamuška. Retsepte Ukrainast ja mujalt” ja “Suveköögid. Retsepte ja mälestusi igast Ukraina nurgast”.
HOOAEG
Hooajalised köögiuudised mais 2022
Ukraina kultuuri teejuht algajatele
Meie seas on suure rahva esindajad, kelle kultuurist võiksime palju rohkem teada. Millised on olulisimad nimed Ukraina kirjanduses, kunstis, filmis ja muusikas?
MAI HOROSKOOP
Milliseks kujuneb maikuu?
3 346 153 põhjust õue minna
Just nii palju oli meie planeedile peidetud geopeituse aardeid ühel aprillikuu hommikul. See arv suureneb iga päevaga nagu ka kirglike geopeituse mängijate vennaskond.
RAAMATUD
VITAMIIN