Maakodu märts 2023
01.03.2023
Kadri Tramm: Suures kevadeootuses plaane tehes
Ühel päeval tõmbas naabrimees sae käima, elutoa aken oli lahti ja kass mõnules vidukil silmadega aknalaual. Oli tunne, nagu olekski kevad juba käes. Aga ei, paari päeva pärast oli maa taas valge ja pakane paukus. Kuid kevade hõng jäi hinge ning käed hakkasid sügelema.
Asu talu taastades tuli saun elumajast tunduvalt suurem
Kui on suur sõprusringkond, kel ühevanused lapsed, siis on tore koos tööd teha ja ka puhata. Selline koht on kujunenud Jürikülas asuvast Asu talust.
MÕTISKLUS | Nartsissid ja oksad õitsevad toas juba siis, kui õues on lumehanged
Veel ei kannata raamatust „Alice Imedemaal“ tuttavale Märtsijänesele, Kübarsepale ja Unihiirele õue puu alla jaburat teelauda katta. Tuul on vali ja ilm ei suuda otsustada, kas olla päeval plussis ja öösel miinuses või vastupidi. Sulailmaga tuppa vaasi toodud okste vahele kerib ennast naeratav Kass.
MAAKODU TOP 2023 | Endine kulturist elab koos viieaastase tütrega enda ehitatud suitsusaunas
Silver Sõrmus võiks vabalt leiba teenida modelli või kulturistina, aga tema armus juba kuueaastaselt … palkmajadesse! Eelmisest kevadest saadik elab ta omaehitatud suitsusaunas, kus vähemalt pool nädalat on tema kaaslaseks viieaastane tütar Linda Liilia.
Majaehituse blogi | 15aastane poeg pani käed külge, et ehitada vanasse majja omale meelepärane tuba
Tänane hommik algas voodis kohvi ja tordiga, sest ikka tuleb leida põhjuseid tähistamiseks. Meil tõesti on, mida tähistada, sest täpselt pool aastat tagasi said meist Hiiumaa talu omanikud.
Pilk ajalukku | Taludes võeti toolid igapäevaselt kasutusse alles 150 aastat tagasi
Kevadise suurpuhastuse ajal tasub pühkida tolm vanadelt toolidelt ja piiluda pööningule – ehk on kusagil veel alles vana tool, mille meisterdas kunagine taluperemees?
Päikesega saab kütta tuba ja vett, ilma paneele võrku ühendamata
Üha rohkem räägitakse võimalikest elektrikatkestustest. Samas oleme kuulnud ulmelistest summadest, mida on mikrotootjatelt võrguettevõttega liitumise eest küsitud. Kuid päikese saab enda kasuks tööle panna ka päikesepaneele elektrivõrguga liitmata.
Palusalude abil muutus vana aed inetust pardipojast kauniks luigeks
Eestimaa südames Jõgeval asub Anneli Sainasti pere suure aiaga maakodu, mis on nelja viimase aastaga teinud läbi totaalse muutumise.
Sibullilli kasvatav mees: julgustan kõiki aiahuvilisi võrkiiristega katsetama, nad on seda igati väärt!
Viimase paari aastakümne jooksul on aia kõige varajasemate õitsvate kevadekuulutajate hulka siginenud võrkiirised. Need toredad sibullilled tekitavad kevadel rõõmsaid värvilaike veel muidu ilmetutes lillepeenardes.
Eva Luigas soovitab: mitmeaastased ilutaimed külva esimesel võimalusel
Ehkki mitmeaastaste taimede parim külviaeg on enamasti suve lõpus ja sügisel ehk siis, kui neil looduses seemned valmivad, tasub praegu aiapoodidest ostetud seemned kohe maha külida.
Aednikule vajalikud uudistooted kummipallipihustist ümberistutusväetiseni
Varakevadisteks tubasteks aiatöödeks vajalikud abivahendid ja tooted.
Jõgeval aretati Eesti esimesed oranži viljaga tomatisordid
Seni on aiapidajaid rõõmustanud meil aretatud 12 kohalikku punaseviljalist sorti, kuid märtsis lisatakse sordilehele kaks uut oranživiljalist sorti ‘Pille’ ja ‘Siive’.
Eva Luigas õpetab, kuidas pelargoone pistikutega paljundada
Pelargoonid on läbi aegade olnud meie vanaemade aknalaudadel esikohal. Ehkki uuema aja suve- ja toalilledele on vahepeal rohkem tähelepanu pööratud, pole pelargoonid õnneks kuhugi kadunud. Vastupidi – tundub, et nad on jälle moes.
Kaevamisvaba aed, 3. osa | Peenarde rajamiseks on mitu võimalust
Kaevamisvaba aia kõige tähtsam ja võib-olla ka kõige keerulisem etapp on peenarde tegemine. Neid saab teha nii kiiret kui ka aeglasemaid meetodeid rakendades.
Pikal õhtul paku külla tulnud sõpradele ise tehtud küpsiseid
Mulle meeldib võõrustada, sõpradele parimat pakkuda ja neid niiviisi rõõmustada. Vahelduseks praadidele, pitsadele ja suppidele otsustasin seekord teha hoopis küpsiseid. Oma tehtud küpsetised on ikka hoopis teine asi kui poest toodud.
Maakodu lugejad kirjutavad
Täname kõiki, kes toimetusele kirjutasid ja tagasisidet andsid. Ootame teie kirju ja soovitusi 15. märtsini aadressil maakodu@maakodu.ee.