Maakodu Suvi aias 2023
01.04.2023
Eva Luigas: Kevadel on mida oodata!
Nüüd võib vist öelda, et talv on lõpuks möödas. Mina olin selles kindel juba märtsis, kui läksin ühel sulnil laupäeval suvila aiamaad üle takseerima.
Lugeja kirjutab
Täname kõiki, kes toimetusele kirjutasid ja tagasisidet andsid. Ootame teie kirju ja soovitusi 15. aprillini aadressil maakodu@maakodu.ee.
MAAKODU TOP 2023 | Võrumaa mees kujundas endisest lehmalaudast imelise kodu
„Siin oli kaks lehma, siin kartulisalv ja juurikad, praeguses tualettruumis aga sead,“ osutab Ain kätega nüüdse elutoa eri osadele. „Ülejäänud osa oli maast laeni avatud heinaküün, lapsena magasime siin heinte peal. Praeguse elutoa seinas oli auk, kust visati sõnnikut välja.“
Lilledest saab kokku panna elava taimepildi
Kevadpühad annavad ettekäände kodu kaunistada. Munade asemel maalin ma hoopis taimedega elavaid pilte ning riputan akna ette samblamunasse istutatud orhideed.
Pere ehitas Laulasmaale suvekodu, kus on seinasuuruse aknaga leiliruum
Kui Annika ja Päärn Laulasmaal müüa olevat maalappi vaatama läksid, tulid nad sealt esimese hooga tagurpidi tagasi – nii kole oli see koht. Nüüdseks on nad samale õnnetule maatükile rajanud kauni suvekodu, kust ei raatsigi enam lahkuda.
Suveterrass ehitati vanast laudast leitud ree tõttu suuremaks
Anni talu vahva terrass jäi toimetusele kauneima maakodu konkursilt kohe silma. Üsnagi uus ehitis sulab loomulikult ühte vana hoonega ja sisutuses on peenetundeliselt kasutatud ajaloolist talukraami.
Majaehituse blogi | Tänu õues märatsenud tormile ehitasime valmis tuulekoja
Kui ühel talvetormi järgsel hommikul üles ärkasime ja nägime, et tuul on lennutanud meie suure laotelgi üle põllu metsa puude otsa ning kogu õu oli asju täis, oli aeg küps, et ehitada valmis tuulekoda.
Uued kaablita robotniidukid töötavad koduaias sentimeetri täpsusega
Kui robotniiduk on juba kord soetatud, tasub sellesse suhtuda justkui kodulooma. Nii nagu kass või koer nõuab tähelepanu ja hoolitsust, vajab ka niidurobot regulaarset hooldust.
Eva Luigas soovitab aprillist augustini teha just neid aiatöid
Aiatoimetuste kalendris on kirjas kõik olulisemad aiatööd, mis tuleks aprillikuust augustikuuni teha. Planeeri oma tegemised nädala kaupa läbi – siis on kindel, et kõik vajalik saab tehtud.
Saaremaale rajatud imeilusasse aeda tuli taimed tellida mere tagant veebipoodidest
Saaremaal Nasva külas asub liigirohke ja auhindadega pärjatud iluaed. Aastakümnete eest oli see tihedalt võsaga kaetud ning krundi liigniiske pinnasega tagaosa meenutas pigem sood.
Palusalude nipid, kuidas rajada pilkupüüdev varjuaed sinna, kus on vähe päikest
Tihti arvatakse, et kõigil taimedel on ilmtingimata vaja päikselist kasvukohta. Õnneks see nii ei ole – maailmas ja ka Eestis on palju taimi, mis saavad imehästi hakkama poolvarjus või lausa varjus.
Malevlased rajasid Kaagjärve mõisa omanäolise roosiaia
Valgamaal Läti piiri ääres üsna kõrvalises kohas seisab uhke kiltkivikatusega mõisahäärber. Lüllemäe poolt tulija saab esmalt imetleda hoone suursugust vaadet läbi mõisaajast säilinud pärnaallee. Kohale jõudes püüab pilku ka malevlaste abiga rajatud roosiaed.
Unistus sinisest floksipeenrast. 10 sordisoovitust ja kasvatamise nipid
Ilmselt on paljudel meist helge mälestus vanaema pikast lõhnavast floksipeenrast. Tihti saadavad lapsepõlvest pärit taimed meid kogu elu, samal põhjusel ongi floksid hobiaednikust autori erilised lemmikud.
OMA KOGEMUS | Kuidas kasvuhoones tomatitaimi kasta või kasvatada hoopis kastmata
Tomatikasvatajatele on aastatega kogunenud nippe, kuidas taimi kasta ja nende eest hoolitseda. Oma kogemusi jagavad Maakodu toimetuse liikmed.
Aednikule vajalikud uudistooted ilupuude pügamismatist kiirkompostrini
Asjalikud abimehed, mis aitavad aednikel kiirete kevadsuviste aiatöödega muretumalt hakkama saada.
Aedniku öökapiraamat | Värvid aias
„ Värvid aias“ on raamat, mis vabastab aedniku loovuse.
Kaevamisvaba aed, 4. osa | Kuidas saada saaki varem ja tavalisest rohkem
Kui tavaaianduses saab esimese saagi umbes kuu pärast külvi, siis kaevamisvabas aias pole vaja nii kaua oodata. Ka saaki saab tunduvalt rohkem, kuid tegutseda tuleb harjumuspärasest veidi teistmoodi.
Maaülikooli katse lehtkapsa ehk kalega näitas, kui suurt valikut sorte saab meil kasvatada
Lehtkapsa perre on viimaste aastate jooksul lisandunud üha edevamaid sorte. Kui aiapidaja on hoolas ja õigel ajal röövikutega võitlusse astub, annavad need toredad lehtköögiviljad saaki isegi südatalvel.
Kalmus aitab isutuse vastu ja tekitab hea hingeõhu
Kalmus on iidne ja Eestis üha haruldasemaks muutuv ravimtaim, mida on nimetatud ka põhjamaiseks ženšenniks. Ometi tuleks temasse suhtuda erilise ettevaatlikkusega.
Suvised maitsed kergetest salatitest tummise šokolaadikoogini
Suur suvi igatseb toidulauale värve ja värskust ning lihtsalt valmivaid toite. Sööge silmadega ja tarbige kõike, mida soe aeg pakub. Soovitan panna suviseid õisi jääkuubikute sisse, salatisse ja võileivale. Kasutage rohkesti ürte ja rohelist.