Maakodu mai 2023
01.05.2023
Heli Raamets: Vaheta liigne taim millegi vajaliku vastu
Külvasin tänavu kümmet sorti tomateid. Üles tuli neist ainult viis. Kuna olin igast sordist mulda pannud vaid paar seemet, sain aru, et ma ei saa vajalikku paarikümmet taime kokku.
Lugeja kirjutab
Täname kõiki, kes meile kirjutasid ja tagasisidet saatsid. Ootame teie kirju ja soovitusi 15. maini aadressil maakodu@maakodu.ee.
Osale konkursil „Eesti kauneim maakodu 2023“
Ajakiri Maakodu jätkab traditsiooni otsida üles Eestimaa kauneimad maakodud, aiad ja kõrvalehitised. Konkurss on pühendatud just maapiirkondades olevatele kodudele.
Luksuslik Taagepera loss koos spaaga kuulub Kroonika peatoimetaja Ingrid Veidenbergi maakodu juurde
Kroonika peatoimetajal Ingrid Veidenbergil on juba mõned aastad uus elu. Tema naiselikku kätt vajab Valgamaal Taageperas asuv maakodu, mille juurde aia asemel kuulub loss koos pargi ja spaaga. Jah, Ingridist on saanud lossiproua!
Maikuus hakkab kõik rohetama. Tee omale võõrasemadega õuepärg!
Kes tahab nooruslikku jumet, see peab maikuus koiduajal kasteveega nägu pesema, teadis vanarahvas. Lillekasvatajal on selletagi maikuus õuetoimetusi varavalgest hilisõhtuni, kõrvad linnulaulust kurdid ja klassikaline aednikupäevitus palgeil õhetamas.
Sinilehter – silmatorkavate õitega toataim
Sinilehter ehk keerdviljak püüab aiakeskuse müügilaual juba kaugelt pilku. Tema puhassinised, sortidel aga ka roosakad õrnade õievarte tipust välja sirutuvad õied pisut kahuse lehekodariku kohal alustavad kohe tantsu, kui kerge tuuleõhk taimest üle käib.
Majaehituse blogi | Pööningu ümberehitus algas lammutustööde ja uue plekkahjuga
Viimased kaheksa kuud olen kirjutanud lugusid sellest, kuidas valmib meie Hiiumaa kodu. Sel kuul jagan teiega hoopis üht lammutamise lugu, sest just sedaviisi algavad suured ehitused.
Kivisel aiamaal vähelevinud marju kasvatav naine: iga asi, mille istutan, peab olema söödav!
Greta Orav ostis 2014. aastal Harjumaale Nõmbra külla Lendermaa talu, sest tal oli suur kiusatus nädalavahetustel linnast välja saada. Nüüdseks elatakse kohapeal ja kasvatatakse vähem levinud, kuid kasulike viljadega tarbetaimi.
Eva Luigas soovitab maikuus teha neid aiatöid. Lisatud Thuni külvikalender
Maikuus jõuavad aiamaad harima ka need, kelle maakodu linnakodust kaugele jääb. Soojad ilmad lubavad juba teha nii kohalekülve kui ka istutustöid.
FOTOD | Keukenhofi sibullillefestivalil laiub vaimustav õiemeri
Igal kevadel toimub Hollandis Lisse piirkonnas Keukenhofi aedades suur sibullillefestival. Kaheksa nädala jooksul avavad sadade tuhandete külastajate rõõmuks oma õied mitu miljonit sibullille.
Maakodu lemmikud aiatööriistad, mis on aastaid vastu pidanud
Aiatööriistu on kodus sageli rohkem, kui tegelikult kasutame, kuna aastatega kujunevad välja kindlad lemmikud, millele võib alati loota.
Kaevamisvaba aed, 5. osa. Mida ja millises järjekorras maha panna, et saada mitu saaki
Kaevamisvabade peenarde eelis on, et need soojenevad kiiresti ning külvama ja istutama saab hakata märksa varem. Samale peenrale jõuab siis istutada teise ja kolmandagi saagirinde ning selle enne talve koristada.
Männist on abi nii köha kui ka rinnavähi korral
Öeldakse, et eestlane on visa kui männijuurikas, ent sel sitkel puul on ka meie rahvaravis oluline roll. Just mais on õige aeg korjata noori männikasve.
Retseptid emadepäevaks karulaugutoitudest laste tehtud jäätiseni
Sel aastal pidasime emadepäeva kodus varem ära. Saime kõik maal kokku ja igaüks valmistas midagi ekstra maitsvat, mõnda oma firmarooga. Nüüd pakungi teile meie perekonna kõige paremaid palasid.
Ostetud majaga saime kaasa hüljatud ja väärkoheldud koera. Mida teha?
Tavapäraselt algavad armastusest pakatavad koeralood pisikese karvakeraga, kes on oma suurte silmadega südamed sulama pannud ega ole uuele perele kahtlemiseks hetkegi jätnud. Meie pere lemmiku lugu on hoopis vastupidine.