Maakodu juuni 2023
01.06.2023
Kadri Tramm: Ärge unustage molutamist või kaunimalt öeldes – viljakat mittemidagitegemist!
Kevad on aiainimestele olnud kibekiire aeg. Kõik tahab korda tegemist: maa harimist, kasvupinnas rammu, seemned ja taimed maha istutamist, viljapuud ja marjapõõsad hoolitsemist jne. Üks töö ajab teist taga, oled nagu rööprähkleja.
Kogenud kasvataja õpetab, kuidas saada oma aiast rikkalik mustikasaak
Olgu aed väike või suur, ühel päeval tahab aiaomanik sinna kasvama panna mustikapõõsad. Kogenud mustikakasvataja Piret Roosvald jagab selleks kuldaväärt kogemusi.
Uue maja ehitamise asemel tuli noorel perel hoopis vana maja ümber teha, tulemus sai imeilus
Triin ja Georg Kimeri ning nende kahe lapse kodu oleks pidanud olema hoopis teises kohas ja teistsugune, aga nagu elus ikka juhtub, tuli mängu oluline tegelane – juhus. Endalegi ootamatult sattusid nad elama Neeme külla.
Vändra vaibavabrikant ei suudaks selle maakoduta päevagi oma vabrikut juhtida
Aadu Juhkental (60) on ligi 30 aastat olnud Vändras asuva Valley vaibavabriku omanik. Vändrast on ta ka pärit. Vaibavabrikust 13 km kaugusel asub Juhkentalide pere maakodu, mille kohta ettevõtja ise ütleb, et selleta ei suudaks ta mitte ühtegi päeva oma vabrikut juhtida.
Viljapuuistiku puhul mängib väga olulist osa pookealus
Õunapuuistikut ostes tuleks peale sordi vaadata sedagi, missugusele pookealusele on see poogitud – tugevakasvulistel kasvavad puud kõrgeks, nõrgakasvulistel jäävad madalaks, aga vajavad toestamist.
Turulkäigust sündis 180 sordiga imeline iiriste aed
Läbi Aegviidu sõites paistab maanteele kirju lillemeri – lähemalt vaadates katab silmapiiri iiriseparadiis. Seal tervitab meid Lepiku lilleaia looja Epp Lepik, kes koos minia Riina Ahvenaga kasvatab 180 sorti iiriseid ja oskab neist igaüht peast nimetada.
Maja puitfassaadi ehitamisel või korrastamisel järgi neid nippe!
Uut puitfassaadiga maja ehitades on mõttekas kasutada juba tehases värvitud voodrilaudu. Vana maja renoveerides tuleb juba seinas olevad lauad üle värvida ja võimalik, et osa laudu välja vahetada.
Orashein sobib supijuurikaks ja maitseb isegi paremini kui pilliroog!
Taimetoitlasi on ikka veidi halvustavalt nimetatud umbrohusööjateks. Ent tõepoolest – tegelikult polegi vaja elu eest peenraid kaevata, maitsvaid taimi on meie aed suvel täis! Üks neist on aiapidajate igipõline nuhtlus orashein.
Majaehituse blogi | Sünge minevikuga toast sai helge nautlemise pesa
Olen viimased õhtud istunud meie vastvalminud lounge’i ruumis vaikuses ja lihtsalt nautinud. Iga kord, kui valmib uus tuba, olen justkui uuesti armunud ega jõua ära oodata, millal saan ruumi ilu ja mahedat tunnet taas kogeda.
Jaanitoite maailma eri nurkadest
Väga hea on jaanipäeval süüa kõige klassikalisemat šašlõkki, tomati-kurgisalatit ja värskeid kartuleid. Aga enamasti on need pühad ju pikemad ja siis võiks oma toidulauale kokku tuua kõik maailma nurgad.
Putukafriigi päevaraamat. Elust aias koos putukatega
Kevadel, kui loodus tärkab, ei ärka talveunest ainult taimed. See on ka putukamaailma uue aastaringi algus.
Suur suvi supitirinas - tee ise lilleseade
Juunikuu on lõpuaktuste ja -pidude kuu, lapsed lendavad parvedena lastaedadest ja koolidest välja. Jõuavad õnnelike ja väsinutena õhtul koju, süled täis säravaid õisi. Vaasid saavad otsa ja tühjad purgid ja pangedki võetakse kasutusse.
Kaevamisvaba aed, 6. osa | Peenralt saab juba saaki!
Meie kaevamisvabas aias kannab üks peenar nüüd Maakodu nime, sest see sai rajatud täpselt Maakodu mainumbris avaldatud istutusplaani järgi. Kuu aega peale rajamist näeb kõik lopsakas välja ja saame sealt juba saaki korjata.
Aednikule vajalikud kaubad külvijoonlauast kompostiergutini
Tööriistad ja abivahendid, mis aitavad aeda korras hoida ja taimi hooldada.
Tee aeda kasulike putukate majutamiseks putukahotell
Putukad, meie looduse kõige pisemad ja kaitsetumad tegelased, vajavad üha enam inimese abi, et üldse ellu jääda.
Lugeja kirjutab
Maikuu lugejamängu võitis Leida, kelle kirja saatis meile edasi tütar Kataliina. Aitäh kõikidele, kes meile kirjutasid, ja palju õnne võitjale!