Maakodu august 2023
01.08.2023
Heli Raamets: võtke aega ka aeda imetleda ja puhata!
See aasta on aednike jaoks olnud äärmusterohke – juunikuised miinuskraadid, pikk põud ja siis suur uputus. Külm võttis mu kasvuhoones viinapuudel pooled kasvud ära ja väljas näpistas tugevasti kartulipealseid. Maasikaõied päästis katteloor, kuid kartulite katmise peale lihtsalt ei tule!
LUGEJA KIRJUTAB
Täname kõiki, kes meile kirjutasid ja tagasisidet saatsid. Ootame teie kirju ja soovitusi 15. augustini aadressil maakodu@maakodu.ee.
Põneva ja pika ajalooga Murri häärberit ehitati mitu korda
Keerulise saatusega Murri häärber on ligi saja aasta jooksul näinud häid ja halbu aegu, aga püsti püsib ta enamasti tänu kohalikele vabatahtlikele.
Majaehituse blogi | Ehitasime nutikalt ja säästlikult külalistetoa
Eelmised kuud tegutsesime elumajas, kuid suve edenedes tundus parem meelte turgutamiseks rohkem õues viibida, kaelani merevees loksuda ja võtta ette hoopis kiiremad hoogtööd.
Spiraalkimpu ei ole keeruline teha ja see pakub palju silmailu
Augustikuu uduste varahommikute nimel, kui kastemärjad ämblikuvõrgulinikud ripuvad suvega valgeks pleekinud põllulillevarte küljes nagu maailma kõige õrnemad ja ilusamad pulmadekoratsioonid, tasub vara ärgata.
Vana suvila sai tänu uuele värvile täiesti uue ilme
Minu suvila, isa 1970-80ndatel ehitatud ja Pinotexiga pruuniks värvitud soojustamata majake, vajas juba ammu välist iluravi. Eelmisel kevadsuvel me selle mehega kahekesi ära tegimegi.
Ühe Lõuna-Eesti savilauda renoveerimise lugu. 2. osa. Katus saab peale!
Põhjala Seebitalu perenaine Aire Tamm jagab Maakodu lugejatega muljeid, kogemusi ja teadmisi oma pikaajalisest unistusest – talu juurde kuuluva savilauda renoveerimisest.
Kalamäe talu võlub nutikate kõrvalhoonetega
Taaskasutus ja ise tegemine on aina popim. Kui siia lisandub veel ports häid ideid, siis võib lõpptulemust suu lahti uudistama jäädagi.
MAAKODU KAANELUGU | MOMU aia vallatud kurvid ja võrratud vaated vaimustavad mootorispordisõpru
Mootorispordi muuseum (MOMU) kunagises Ellamaa elektrijaamas on võidusõidukite huvilistele tõeline maiuspala. Ent paar aastat tagasi rajati muuseumi õuele teinegi vaatamisväärsus – aed, mille keskmes on Pirita-Kose-Kloostrimetsa ringrada jäljendav jalgrada.
Põnevad raamatud aednikele: „Meie sibullilled. Kanakakamorssi, kassipissi ja šampanjat“
Augustikuus vallutavad aiapoode värvilised lillesibulate pakid. Aednikele algaks justnagu teine kevad, sest jälle saab midagi mulda pista.
Põnevad aianduse suveniirid välismaistelt reisidelt
Suviti ikka reisitakse ja eks aiainimesed vali sageli natuke aianduslikke sihtkohti. Aiareisidelt toodud suveniirid on mitmeti kasulikud – neid saab mulda pista või nendega aiatöid teha.
Spetsialist: augusti keskpaigas peaks ploomi- või kirsipuude lõikamise ära lõpetama
Puuviljasorte aretades pannakse suuremat rõhku sellele, et neid saaks kasvatada ilma kemikaalidega pritsimata. Üllatuslikult selgub, et osa vanu sorte kohaneb hästi praeguste kliimamuutustega.
Kaevamisvaba aed. 8. osa. Kõik kasvab mühinal!
Juuli keskpaigaks oli meie kaevamisvabast aiast saanud tõeliselt lopsakas ja külluslik oaas. Kõik kasvas mühinal.
Esivanemad kasutasid teelehte lisaks ravimisele ka supis
Rahvapärimusest taimedega ravimise viise otsides ei kohta me ainult haigusi tervendavaid nõuandeid, vaid õpime lähemalt tundma ka esivanemate eluolu. See võimaldab ajalugu paremini mõista ning pakub kasulikke teadmisi ja oskusi, mida saab kasutada ka tänapäeval.
Katseta järele! Põnevad joogid meie metsast ja kaugelt maalt
Niisiis joogid! Soojendavad, jahutavad, särtsu andvad, tervendavad... Nende tegemine on terve teadus. Tinktuur, kodune naps või siirup tõmbavad koduümbrusest ja metsast korjatud taimedest-viljadest maitsed välja ja säilitavad pimedaks ajaks.