Maakodu september 2023
01.09.2023
Kadri Tramm: september on rikkalik saagi koristamise kuu
September seostub minul alati õunalõhnaga. Mäletan kooliaega, kui pinginaaber võttis kaasa oma aia õunu. Need olid suured, imehea maitsega ja hammustades lausa nirisesid mahlast.
LUGEJA KIRJUTAB
Täname kõiki, kes meile kirjutasid ja tagasisidet saatsid. Ootame teie kirju ja soovitusi 17. septembrini aadressil maakodu@maakodu,ee
Läbi kannatuste ja kasinuse unistuste maakodu poole
Noarootsi poolsaare kõige väiksemas külas Hosbys asub toreda nimega Mõmmi talu, kus elavad Indrek ja Kerli. Nende ühiselt rajatud kodu on nii mugav, et nad saavad elada moto järgi: „Ela oma elu nii, et sellest pole vaja puhkust võtta!“
Lastele metsa onni ehitades tuli välja hoopis õdus kahekorruseline lehtla
Tislerist pereisa hakkas lastele metsa alla onni ehitama, aga välja kukkus suisa loss. Kahekorruselisest lehtlast on saanud pere meelispaik, mis kannab nüüd hellitavat nime PEREMEKA.
MAJAEHITUSE BLOGI | Ehitasime säästueelarvega vanasse kuuri eheda talubaari
„Igasse talusse oma baar!“ on meie tüüpiline vastus, kui imestatakse, miks peaks ometi ühes kodus olema baar. Selle all ei pea me silmas alkoholi tarvitamise propageerimist ega äri, vaid hoopis kohta, kus võõrustada sõpru, edendada kogukonnaelu ja nautida mõnusat olemist.
Vaata ja imesta! Nutikalt ehitatud peopaik, kolmnurkne grillmaja ja ustest kuur
1986. aastal ei olnud Liivi ja Kalev Pikaru tulevasel koduõuel peale mändide ja võsa midagi. Nüüd on seal vahvaid ehitisi päris mitu. Need pääsesid konkursi Kauneim maakodu 2022 finaali.
Savilauda renoveerimise 3. osa. Riik toetas vanasti savist tulekindlate hoonete ehitamist
Põhjala Seebitalu perenaine Aire Tamm jagab kolmandas osas Maakodu lugejatega muljeid, kogemusi ja teadmisi oma pikaajalisest unistusest – talu juurde kuuluva savilauda renoveerimisest.
MAAKODU TOP 2023 | Kopajuhiks õppinud habras naine: tööandja pidi pikali kukkuma
Ines Raud hõljub oma aias ringi nagu haldjas, varvaste all sametpehme muruvaip. Ei oskaks arvatagi, et samamoodi omas elemendis on ta suure ekskavaatori roolis.
Aednikule vajalikud sügistooted
September on saagikoristuse ja aia talveks ettevalmistamise kuu. Nüüd läheb tarvis sellisteks töödeks sobilikke tööriistu ja muid abivahendeid.
Aedniku öökapiraamat | Kiiksuga puuviljandus
Sirje ToodingKiiksuga puuviljandusKirjastus Sirje Tooding, 2023
Septembris on paras talveks õievihad valmis teha
Septembrikuus ei ripu lilletalunikul akna ees lae all kardinad, vaid rahakummidega kokku köidetud õievihad.
Noor naine peab kagupiiri ääres lehma ja lüpsab teda käsitsi
Terje Kanarbik-Pettai elab koos kolme väikse lapse ja nende isaga Venemaa piiri ääres Setomaal. Tema hoole all on ligi poolsada tiivulist ja lehm Betty, keda ta iga päev käsitsi lüpsab.
Siilkübarad meelitavad aeda liblikaid ja neist valmistatud tinktuur turgutab tervist
Mõni taim saab äkki nii omaseks, et on tunne, nagu oleksid teda alati tundnud. Ometi on paljude Eesti ravimtaimeraamatute kaanetüdrukuks saanud taim, mis on meie maal alles nii uus, et talle pole õieti rahvakeelseid nimesidki tekkinud.
Kaevamisvaba aed. 9. osa. Appi, kuhu ma selle saagi panen!
Augusti keskpaigaks on meie kaevamisvaba aed juba täielik džungel! Pole kohta, kuhu astuda, ega tühja anumat, kuhu saak mahutada.
Köögis on siga, lammas ja veis. Lihane lugu sobivate salatitega
Lubage esitleda, täna on peaosas liha! Eks see vist õige ole, et me sööme liha liiga palju. Ise mõtlen, et kui juba, siis teeks lihast midagi tõesti head.