Maakodu november 2023
03.11.2023
Heli Raamets: paneme mullale enne talve teki peale!
Kõlab naljakalt? Oleme harjunud talveks katma külmaõrnu taimi, aga mitte mulda. Katteviljelus ongi Eestis veel vähe levinud.
LUGEJA KIRJUTAB
Täname kõiki, kes meile kirjutasid ja tagasisidet saatsid. Ootame teie kirju ja soovitusi 17. detsembrini aadressil maakodu@maakodu.ee
MAAKODU TOP 2023 | Koroonaajal vuntsis noor pere üles metsade vahel asuva tondilossi
„Kui teil on tunne, et olete eksinud, siis oletegi õiges kohas,“ juhatab Hedi Pedanik meile telefonitsi teed Lõuna-Eesti metsade vahel asuvasse Laane tallu.
Sügisesed isuäratavad punapõsksed õunad
Metsaveer on verevalt kirev nagu saare naise tanu ja taliõunte põsed õhetavad nagu nägusatel meheleminekuikka jõudnud neidistel.
Majaehituse blogi | Tegime beebile enne sündi praktilise toa
Elus on projekte, mille aega ja kestust on võimalik valida, aga ka selliseid, mille üle meil täielikku kontrolli ei ole. Neid ridu kirjutades olen viimaseid päevi beebiootel, kuna meie perega liitub peagi väike printsess.
Vana lauda varemetele kerkis maakividest seltskonnasaun
Eestlased on saunarahvas. Kuigi Põlvamaal Viira talu elumajas oli saun juba olemas, otsustati ehitada ka eraldi leilivõtmise koht. See jõudis tänavusel kauneima maakodu konkursil saunade kategooria finaali.
Kuidas vana malmkamin üles putitada, nii et see näeks välja nagu uus?
Vahetasime suvel oma suvilas küttesüsteemi välja. Päevinäinud kamin läks lammutamisele, asemele tulid õhksoojuspump ja malmkamin. Teisel ringil olev kamin aga vajas värskenduskuuri.
Lõuna-Eestis elav mees valmistab kodukandi bussipeatustesse muinasjutulisi puupinke
„Olen alati pendeldanud tehnika ja kunsti vahel,“ ütleb Andres Rattasepp, kui seisame ta töökoja juures Harglas. Andres pole ennast kunagi piiridega piiranud − selleks on ta liiga püsimatu ja uudishimulik. Põhiliseks tööriistaks on tal praegu mootorsaag ja materjaliks puit.
Savilauda renoveerimise lugu. 4. osa. Seinad saavad korda
Põhjala Seebitalu perenaine Aire Tamm jagab Maakodu lugejatega muljeid, kogemusi ja teadmisi oma pikaajalisest unistusest – talu juurde kuuluva savilauda renoveerimisest. Nüüd on jõutud kõige tähtsamani: massiivsete tampsaviseinte konserveerimiseni.
Aedniku öökapile soovitab Eva Luigas kahte kompostimisest rääkivat raamatut
Pauline Pears. Kompost. Kirjastus Hea Lugu, 2015 Ingrid Olausson. Kompost. Kirjastus Tänapäev, 2005
Eva Luigas jagab nippe, kuidas daaliajuurikad toas ületalve hoida
Ehkki kõik aiataimed vajavad talvist jahedamat puhkeperioodi, ei ela päris kõik neist talve peenral üle. Üks selline ilutaim on daalia.
Valmistu talikülviks juba novembris
Talikülv on üks paljudest võimalustest taimi ette kasvatada ja seda saab alustada niipea, kui ilmad muutuvad külmemaks.
Pööningukärbsed – ebameeldivad kontvõõrad eluruumides
Maakodu veebitoimetaja Heli Raamets avastas sügisel suvilast linnakorterisse tagasi kolides, et kodu on juba hõivatud. Tuppa oli tunginud terve parv väikesi kärbseid.
Kruusa talus naudivad elu kindlast surmast päästetud loomad
Tartu lähedal Peipsiääre vallas on üks äraütlemata loomasõbralik perekond loonud kodu nüüdseks juba enam kui poolesajale päästetud loomale ja linnule.
Meelierutava lõhnaga taim angervaks
Alati kui hakkan kirjutama uut lugu mõnest taimest, küsin temalt: „Kuidas sa, kullake, endale nime said?“ Angervaksa nimi on hämmastav.
Soe supp külmal sügisõhtul annab sooja ja täidab kõhtu
Supp on tore söök. Vahel seda esimeses järjekorras ei valita, et äkki ei saa kõhtu täis. Tegelikult seda muret pole, võib süüa kasvõi kaks kausitäit.