Maakodu märts 2024
01.03.2024
Kadri Tramm: minu talikülvatud seemned on plastkastides lumehanges
Ühel harvadest sinise taevaga päevadest panin nina vastu päikest ja tundsin õhus kevadet. Just õhus, sest eriline kevadvalgus teeb õhu läbipaistvaks, värvid kirkaks ja olemise helgeks.
LUGEJA KIRJUTAB
Täname kõiki, kes meile kirjutasid ja tagasisidet saatsid. Ootame teie kirju ja soovitusi 15. märtsini aadressil maakodu@maakodu.ee.
Käsitsi valmistatud palkmajja kolinud Mikk ja Mari Jürjens: „Maaelu sobib meile“
Mikk ja Mari Jürjens on koos kolme pojaga end sisse seadnud Kohila lähistele vahvalt kollaseks võõbatud palkmajja. Hoolimata esialgu kokku lepitust, et maale kolides uut maja ei ehitata, just nii neil juhuste kokkulangemise tulemusel läks.
Valge köök on nagu lõuend, mille saab iga pere muuta enda järgi isikupäraseks
Valge maakodustiilis köök on põhjamaine klassika, mida saab lihtsate aksessuaaridega põnevamaks muuta.
Majaehituse blogi | Tegime väiksemale pojale militaarteemalise unistuste toa
Majablogi kirjutajal Sälli Hinrikusel oli ühte tuba sisustades tõsine väljakutse. Nimelt teatas tema sõjandushuviline poeg, et soovib sõduriteemalist tuba laigulise tapeedi ja uhkete tankidega.
„Vabadus ehk see, et saan ise oma aega planeerida, on põhipalk,“ ütleb kontoritöö leiva küpsetamise vastu vahetanud Elva naine
Elva külje all olev Kadaka leivakoda näeb välja nagu muinasjutu metsaonn, katusel paks lumekiht ja korstnast tõuseb suitsu. Perenaine Merle Sule astub 15kraadise külmaga õue lausa paljajalu.
Märtsikuu lubab imetleda looduse mikromaailma
Samblad ja samblikud on looduse hea tervise ja ilu indikaatorid ning märtsikuus ei sega veel muu rohelus nende uurimist.
Nõuanded, kuidas kasvatada rikkalikult õitsevaid orhideesid
„Minu juures kipuvad toalilled millegipärast kiratsema, aga orhideedega saan ma hästi hakkama, need õitsevad mul kogu aeg.“ Umbes sellist lauset kuuleme me botaanikaaias sageli.
3 AIAPLAANI | Ridaelamu nurgaboksi aeda mahuvad nii lilled, salatipeenrad kui ka väike kasvuhoone tomatite jaoks
Vähestest ruutmeetritest hoolimata on ka ridaelamu aiaruumi kujundades võimalik loovust rakendada. Nurgapealse boksi omanikud on teistega võrreldes veidi eelisseisus, sest neil on ruumi pisut rohkem.
Märts on hoogne talikülvikuu - pane seemned mulda ja vii õue
Mõnel aastal annab kevad enda tulekust märku juba märtsis, vahel on aga sel ajal hanged maas. Kuid ilmast olenemata kogub talikülvitegevus aina hoogu ja minikasvuhoonete read õues üha täienevad.
Eksootiline köögivili | Meil saab edukalt kasvatada kahte liiki artišokke
Tamme talu ürdiaia perenaine Heli Viedehof on peale maitse-, lõhna- ja ravimtaimede kasvatanud ka eksootilisi köögivilju. Selles rubriigis tutvustab ta kultuure, mida saab edukalt kasvatada ka meie kliimas.
Teadurid jagavad nõu, milline mustsõstrasort koduaeda valida, et saada magusaid marju ja rikkalik saak
Eesti Maaülikooli Polli aiandusuuringute teadurid on aastaid säilitanud vanu Eesti mustasõstrasorte ja aretanud uusi. Vanemteadurid Asta-Virve Libek ja Ave Kikas tutvustavad musta sõstra hingeelu ja annavad nõu, milliseid sorte koduaeda või istandikku valida.
Külva pärast maa sulamist roheliseks väetiseks vahekultuure - ristikuid
Kooli botaanikatunnis on kõik õppinud, et liblikõielised taimed seovad õhulämmastikku ja rikastavad sel moel mulda lämmastikuga. Aiapidajal tasuks seda omadust enda aias rakendada.
Lina kasutati vanasti mitmete haiguste raviks ja linaseemned on ka tänapäeval abiks
Selle aasta märtsikuus on vastlakuklite mäed kaugel minevikus ja paastukuu kõiksugu dieetidega peaks täies hoos olema. Ilmgi andis õnnistust libistada välja pikad linad.
Tähistame kevadpühi värvilise salati, rohekate kartulite, oranžika kana ja kollaka mango-kohupiimakoogiga
Kevadpühad sisendavad optimismi, et pikk kaamos hakkab läbi saama ja ees ootab rõõmuderohke looduse tärkamise aeg. Tähistame neid pühi väärikalt värske ja värvilise toiduga.