Juuni
01.06.2020
MAJAEHTUSE BLOGI | Vundament on maja alus
Jõudsime töödega nii kaugele, et oli aeg hakata vundamenti ehitama. Vundament on maja kõige tähtsam osa ja seda ehitades ei tohi järeleandmisi teha.
TEHNIKA | Kas osta autole haagis ja kui, siis milline?
Sõiduauto kerghaagis ehk rahvakeeli lihtsalt käru on tänapäeva maakodus sama vajalik kui vanasti hobuvanker. Kuidas aga targalt kärutada? Millal tasub haagis osta, millal pigem rentida? Ja kui osta, siis milline?
Kui armastust ei oleks, jääks ehitus soiku
Selleks et elada Assamallas, on vaja vähemalt kolme asja: sooja kodu, kuuma verd ja armastust nende vastu, kellega koos elad. Assamalla nimelt on ilma poolest eriti külm koht!
Talu, kus puhastutakse labürindis ja kõnnitakse sütel
Aivar Täpsit teavad Kagu-Eestis kõik. Ta on külaelu, pühade väepaikade ja taluelu hoidja, oma kandi parim õlle- ja leivameister. Koos abikaasa Terjega peab ta Põlvamaal Viia-Jaani labürinditalu.
RIIGIMEHE MAJA | Aandu küla tuhmunud teemant on saanud uue läike
Tänu ettevõtja Priidu Rõõmusele ja tema abikaasale Maretile on Kohila lähedal Aandu külas olemas kaunis talukoht, kus kunagi veetis oma lapsepõlve väljapaistev Eesti riigimees Jaan Teemant.
Hirmutavalt lummav kuningboa
Ainuüksi mõte kuningboaga kohtumisest tekitab paljudes inimestes hirmuseguse adrenaliinitulva, millest võib saada vastupandamatu soov mõistatusliku olendiga uuesti kohtuda.
Hostad kaunistavad lillepeenart, aga kõlbavad ka süüa
Jaapanist pärit hostal on juba aasta­kümneid olnud Eesti aiakujunduses märkimisväärne koht. Kui leiate hostale aias õige kasvukoha, näitab ta tänu­likult teile oma kõige kaunimat nägu.
Peipsimaal ootab teid seiklev kala Rääbu ja tema ümmargune peenar, kus kasvab küümel
Peipsiääre kõrgpeenrad on üle ilma kuulsad, aga nii erilist pole varem seal kandis olnud. Selline näeb välja Peipsimaa Külastuskeskuse kõrg­peenar, mis sündis lasteraamatust inspireerituna.
ABIKS SORDIVALIKUL | Kuidas maitsevad uuemate maasikasortide viljad?
Maasikasort ‘Polka’ on kõigile tuntud ja teada hea magusa maitsega. Ent nüüd kasvatatakse ja propageeritakse uuemaid sorte.
Üksikasjalik õpetus, kuidas ehitada maasikatorn ehk püstine maasikapeenar
Hobiaednik Ülle Orgla meisterdas koos abikaasaga maasikatorni, mis sobib väga hästi väiksesse aeda, kus maapinnal laiuva peenra jaoks on ruumi vähe.
OHOO! Puu, mis võib põhjustada enesetapu
Kartul on pärit Peruust • Austraalias kasvav valu-nõgespuu võib põhjustada enesetapu • Päevalill päästab maailma
Praegu oluline! Aias käärid käima ja viimased õrnukesed mulda
Kärpige põõsaid ja hekke • Väetage suvelilli ohtralt • Elulõng ootab noorendamist • Istutage külmaõrnad köögiviljad kasvukohale • Eemaldage närtsinud õied
Seda sa ei teadnud: need populaarsed maitsetaimed peletavad eemale sääski
Kas teadsite, et meie aedades kasvab päris mitu taime, mis hoiavad tüütuid vereimejaid eemal?
PUUST JA PUNASEKS | Kuidas õigesti kompostida
Aiapidajad on kinnitanud, et rahvatarkus “s...st saia ei saa” kompostimisel ei kehti. Sellest saab suisa kringli!
Puutuhka saab aias kasutada aasta ringi - osa taimi on selle eest väga tänulikud
Tõsiasi, et kõik uus on ammu unustatud vana, kehtib ka puutuha kohta koduaias. Seda saab kasutada nii maheväetisena kui ka kahjurite ja haiguste vastu, aga ka talvel libeduse tõrjeks.
Sinikuslapuu lõpetab marjapaastu
Ilutaimedena kasvavate kuslapuude kollased ja punased viljad süüa ei sünni, seevastu söödava kuslapuu marjad on mõnusad nii värskelt kui ka moosiks keedetuna.
LOODUSE VÄGI | Maagiline naistepuna parandab nii hinge- kui nahahaavu
Naistepuna on üks Eesti looduses kasvavaid maagilisemaid taimi, kelle tunneme ära erkkollase õievärvuse ja päikese paistel leviva mõrkjasmagusa aroomi järgi.
PILK MAAILMA | Kuidas kasvatatakse vanilli?
Vanilli teame me kõik, kuid see, kas tegemist on sünteetilise või loodusliku vanilliga, väljendub eeskätt hinnas. Miks on looduslik vanill nii kallis? Kus ja kuidas seda toodetakse?
Värske kartul täiesti uuel moel
Värske kodumaine kartul kroonib igat valmistatud rooga. Proovi värskeid kartuleid eriti krõbedal moel koos sidruni ja fetaga!
Soodne paberkrohv hoiab keskkonda
Paberkrohvimine on loominguline ja lausa meditatiivne tegevus, mis praegusel äreval ajal pühib kas või mõneks tunniks muremõtted peast.
Vanad plekkpurgid taas kasutusse
Ma ei viska neid ära, sest mul võib neid vaja minna, mõtlen sageli, kui kuuris korda loon. Ka need tühjad plekkpurgid ootasid mitu aastat, enne kui leidsid koha terrassil.
Marju Reitsak: k õik ei ole läbi, uus algus on käes!
JUHTKIRI Täiesti ootamatu ja kõigil jalad alt löönud eriolukord on selle ajakirjanumbri ilmumise ajaks kõigi eelduste kohaselt läbi. Milline on nüüd maailm, kus me elame? Kahtlemata on kõik teistmoodi.