August
01.08.2020
MAJAEHITUSE BLOGI | Katus annab majale maja näo
Järgmine suur ja oluline töö oli majakatuse ehitus. Ühtlasi osutus oluliseks ehitada samal ajal korsten ja garaaž.
TEHNIKA | Ära vanasse kaevu sülita, enne kui…
Vesi ja korralik kaev on maakodus eluliselt olulised. Kas probleemide korral tuleb tingimata kulutada raha uue kaevu peale või saab vanast veel asja? Kõik oleneb olukorrast, kuid ühe Raplamaa pere kogemus näitab, et uue kaevu rajamisega ei maksa kiirustada.
ARHIIVIST | Andrus Vaarik päästis hävingust lapsepõlvest tuttava Piva kõrtsi
Rannarahva õuedel leidub ikka klaasist võrgupoisid. Ühel suvel, kui Andrus Vaarik lavastas laulupidu, ladus Ülle Vaarik klaaskuulid Pivarootsi kodus ausambaks ja pani sellele nimeks Ernesakk. Pimedas „ausammas“ särab ja sädeleb ning näitab 200aastase Kõrtsi talu krundil teed.
KOGEMUS | Kuidas ma maja ostsin ehk Maakodu ost on nagu elevandi söömine
Tegelikult pole ju keegi elevanti söönud, sest ta on söömiseks liiga suur. Sama lugu on tihti maja ostmisega. Sa ei tea, mis sind ees ootab. Isegi mitte seda, kas maja, mille ostad, sobib maakoduks. Kuid kui oled selle otsuse teinud, siis võin poeg Oskari sõnadega lubada: “Seiklus algab nüüd!”
Nukukunstnik Resa ei tee ühtegi nukku, kui on kuri, kurb või eufoorias
Kunstnik Resa Tiitsmaa vihkas kunagi õmblemist ega ole kunagi unistanud, et temast võiks saada nukumeister, kuid saatusel olid omad plaanid.
NOPIME IDEID | Sätime aidad õdusaks
Vanad renoveeritud aidad ja varjualused on taluõuede uhkus. Heegelpitsidega ääristatud kardinad, vanad tööriistad, laternad ja istumisnurgad teevad vanad hooned veelgi omanäolisemaks. Noppisime Maakodu arhiivist välja fotod, millest saab ideid ammutada.
Iiri setter, värvikas ja lustlik nagu kutsikas
Kui fotograaf Meeli Küttim läks kuus aastat tagasi ühest iiri setterite pesakonnast pilte tegema, polnud tal mingit kavatsust endale koera võtta. Nüüd on tal neid kaks ning elu koos Fiona ja Fridaga värvilisem kui kunagi varem.
ALGAJA AIAPIDAJA | Zen ja meeleheide
Esimesed kokkupuuted oma ihaldatud aialapiga tekitavad tugevaid emotsioone. Tunnete virvarris põimuvad olümpiavõitja joovastus ja maadeavastaja ahhaa-elamus.
REIS | Kuidas ma Liivimaa kauneid aedu külastasin
| 1. osa | Läti puukoolid on eestlastele juba ammu tuttavad. Nii mõnigi vägeva aia loonud pere on oma taimed just sealt toonud. Ent millised näevad välja lõunanaabrite ilusad aiad? Võtsin koos tillukese ajakirjanike grupiga ette valiku Aiapärlite projekti kaardilt ja vaatasin aiad oma silmaga üle.
Ärge teie neid vigu oma aias tehke!
Ükskõik kui palju kirjandust ei loeks ja aiaplaane ei teeks, ikka tuleb hobiaednikul ette eksimusi. Tavaliselt saad targaks siis, kui õppetund käes, kuid vigu võiks ka ennetada.
Aedmustikas võib kasvada kahe meetri kõrguseks põõsaks
37 aastat tagasi tõin Tallinnast Mähelt oma aeda kaks mustikaistikut. Üks neist on sirgunud kahe meetri kõrguseks põõsaks ja annab igal aastal rohkesti magusaid marju.
Praegu oluline! Istutage maasikataimi
Need toimetused tuleks järgneva kuu jooksul aiapidajal kindlasti ette võtta.
EKSPERIMENT JÄTKUB | Tšillikatse aknalaual on juba andnud tulemusi
Aasta alguses tekkis mõte püüda aknalaual kasvatada viit tšillisorti. Sordid valisime selle järgi, et viljad oleksid välimuse ja vürtsikuse poolest võimalikult erinevad. Nüüd oleme juba kõiki vilju proovinud ja saame teha järeldusi nii taimede kasvatamise kui ka viljade kohta.
OHOO! nutikas asendus plastnõudele
Taaskasutatavad sööginõud • Kartulite põnev elu • Punased huuled tänu putukatele
Nõmm-liivatee aitab köha ja erinevate külmetushaiguste vastu
Nõmm-liivatee ravib paljusid haigusi. Legendid väidavad, et taimel olevat võlujõud, mistõttu teda on peetud suisa nõiduslikuks.
RETSEPTID | Küllusliku augusti viljad ja vürtsid
Sumedatesse augustiõhtutesse sobivad road, milles saab kasutada oma aia ande. Väikse vimka annavad roogadele vürtsid ja värskendav arbuus – seekord salsana!
Ajaloohõnguline nagi on korraga praktiline ja silmale ilus vaadata
Nagi on majapidamises väga praktiline asi, millest võib teha ka sisekujunduselemendi või dekoratsiooni. Selle saab valmistada oma seina mõõtude järgi ja võõbata universaalsete kriidivärvidega meelepärast tooni.
Maire Aunaste: kunstiteosed keset paradiisi
| JUHTKIRI | Oma tütre Elis Seppiuse loost sellessamas Maakodu numbris lugesin, et mu tütretütar Lydia oli küsinud: mitme aastaga aed valmis saab?